Το Ηράκλειο είχε για προορισμό του σήμερα το πρωί το ελληνικό τάνκερ "Αλιος Αρτεμης" το οποίο φορτωμένο καύσιμα - βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης - και 11μελές πλήρωμα -συγκρούστηκε με το υπό σημαία Παναμά μότορσιπ "Χαν" που βυθίστηκε χθες το μεσημέρι ανοιχτά της Υδρας.

Στο πλοίο που βυθίστηκε επέβαιναν Τούρκοι ναυτικοί, πέντε εκ των οποίων δεν είχαν εντοπιστεί από τα παραπλέοντα σκάφη.

Οι επτά διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος υποπλοίαρχος, μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες

Το "Αλιος Αρτεμης" θα εφοδίαζε με καύσιμα εταιρεία πετρελαιοειδών στην περιοχή των Λινοπεραμάτων και η τελευταία του επίσκεψη στο Ηράκλειο ήταν στις 29 Μαΐου, οπότε και αναχώρησε από το Ηράκλειο για τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αλλά και την πρώτη προφορική αναφορά του Ελληνα πλοιάρχου στους αξιωματικούς του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΥΕΝ, το πλοίο του, που είχε αποπλεύσει νωρίς το πρωί από τα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων, έπλεε από δεξιά ως είχε προτεραιότητα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, ενώ το πλοίο "Χαν" που είναι τουρκικών συμφερόντων έπλεε από αριστερά και ως εκ τούτου έπρεπε να τον προσέχει, κάτι που όμως, άγνωστο γιατί, δεν έκανε, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην αριστερή πλευρά του "Αλιος Αρτέμης".

Οσον αφορά τη γρήγορη βύθιση του μότορσιπ, όπως εκτιμούν αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος οφείλεται στη μετατόπιση του φορτίου - μετέφερε σίδερα - που προήλθε από τη σφοδρή σύγκρουσή του με το δεξαμενόπλοιο.

Από το Δ/Ξ «ΑΛΙΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ» περισυλλέχθηκαν σώοι επτά ναυαγοί ενώ ένας νεκρός περισυλλέχθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Στο βυθισθέν πλοίο, σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων, επέβαιναν συνολικά 13 αλλοδαποί ναυτικοί, από τους οποίους αγνοούνται μέχρι στιγμής οι πέντε.

Το πλοίο έπλεε φορτωμένο με σίδερο από Τουρκία για Καζαμπλάνκα, ενώ το ελληνικό δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει έμφορτο από Άγιους Θεόδωρους για Ηράκλειο με 11μελές πλήρωμα.