Ρεπορτάζ Κώστας Μπογδανίδης

Το άγνωστο παρασκήνιο με τις υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ

Σε Νομαρχία και Δήμο


Μπορεί στη ΝΔ να μην έχουν ακόμη καταλήξει στους υποψηφίους που θα στηρίξουν για τη Νομαρχία και το δήμο Ηρακλείου, αλλά στο ΠΑΣΟΚ ήδη συζητούν για τα πρόσωπα που θα συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια!

Κουράκης και Σχοιναράκη έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν ένα “ευχάριστο πονοκέφαλο” με πλειάδα ενδιαφερομένων που επιδιώκουν να είναι υποψήφιοι σύμβουλοί τους, ενώ οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι “να ανακατέψουν την τράπουλα”.

Τόσο στη Νομαρχία όσο και στο Δήμο Ηρακλείου η ανανέωση εκ των πραγμάτων θα είναι ευρεία καθώς και από το ένα και από το άλλο ψηφοδέλτιο αποχωρούν πολλοί νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα υπάρξουν και “μετεγγραφές” είτε με αμοιβαία υποσχετική μεταξύ Γιάννη Κουράκη και Βαγγελιώς Σχοιναράκη , είτε με…ελευθέρας!

Η Βαγγελιώ Σχοιναράκη ως υποψήφια νομάρχης ετοιμάζεται να καλωσορίσει στο ψηφοδέλτιό της όλα εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να διεκδικήσουν αργότερα μία θέση στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο. Πριν από τις εθνικές εκλογές κορυφαία στελέχη στοχεύουν σε μία “πρόβα τζενεράλε” στις νομαρχιακές. Ξέρουν άλλωστε ότι μόνο πλέον μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου μπορούν πραγματικά να ελπίζουν ότι θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι εκ των σημερινών βουλευτών ξεκίνησαν ουσιαστικά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο: Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανόλης Στρατάκης , ο Γιάννης Σκουλάς που θα είναι εκτός δραματικού απροόπτου στο Κοινοβούλιο από το 2007 στη θέση της κ.Σχοιναράκη. Ακόμη και η σημερινή υποψήφια νομάρχης πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν νομαρχιακός σύμβουλος. Είναι δηλαδή ένα σκαλοπάτι που οδηγεί-εάν η εκλόγιμη θέση είναι υψηλή-με μαθηματική ακρίβεια στη Βουλή. Ο μόνος που επιβεβαίωσε ως εξαίρεση τον κανόνα ήταν ο γιατρός Γιώργος Βρούχος που ήρθε πρώτος στις εκλογές, αλλά δεν επιθυμούσε να γίνει βουλευτής.

Αντιθέτως η τελευταία φορά που από το δήμο έγιναν κάποιοι (υποψήφιοι) βουλευτές ήταν το 1993 με τους κ.Κουράκη και Φραγκιαδουλάκη. Αλλά τότε δεν ήταν αιρετή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση…Οι υποψήφιοιΜεταξύ αυτών που θα διεκδικήσουν θέση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και μάλιστα με καλή σειρά εκλογής είναι ο γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης που θα εγκαταλείψει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην περιφερειάρχης Νίκος Μπελιβάνης, η αναπληρώτρια συντονίστρια της Νομαρχιακής Δέσποινα Συγγελάκη. Στον κατάλογο των εν δυνάμει υποψήφιων βουλευτών προστέθηκε και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Δροσίτης ο οποίος στη συνάντηση που είχε με την “Πρωτοβουλία” το ανακοίνωσε ότι στρέφει το ενδιαφέρον του στη Νομαρχία (και άρα στο Κοινοβούλιο). Μπροστά του πιθανότατα θα βρει και τον απερχόμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Ξυλούρη που πλέον αναζητεί ρόλο. Η προσπάθεια που έκανε πριν 2,5 χρόνια να είναι υποψήφιος βουλευτής απέτυχε και τώρα ακούγεται ότι θα δοκιμάσει με άλλα μέσα.

Για το Κοινοβούλιο στοχεύει και η κ.Μαρία Σκραφνάκη , αλλά δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα είναι υποψήφια στο δήμο ή τη Νομαρχία. Στη Νομαρχία θα ήταν καλύτερα, αλλά είναι άγνωστο εάν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις της με την Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Ο κ.Κουράκης πιθανότατα να την ήθελε στο δήμο όπως και την κ.Ντανιέλα Μαρούδα.

Από το σημερινό Νομαρχιακό ψηφοδέλτιο θα αποχωρήσουν πολλοί και για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών που πιθανώς δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι στη Νομαρχία είναι οι κ.Αλεξάκης, Δασκαλάκης, Κεγκέρογλου, Κοκοσάλης, Κ.Ξυλούρης, Πλευράκης, Σκουλάς, Σκουλατάκης, Σταυρακαντωνάκης, Στεφανάκης και ίσως οι κ.Τζωράκης και Αστρινάκης. Δύσκολο να είναι υποψήφιοι και οι σημερινοί αντινομάρχες κ.Σκαρβελάκης, Παπαγιαννάκης ενώ ο κ.Μαμαλάκης αποχωρεί.

Η αιτία δεν είναι πάντα ίδια. Ο Γ.Αλεξάκης για παράδειγμα δεν θα ήθελε να δει τον εαυτό του για…τέταρτη φορά υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο και ακούγεται για το δήμο Ηρακλείου, όπως και ο κ.Κοκοσάλης, ο Γιάννης Δασκαλάκης έχει δηλώσει ότι αποχωρεί, οι Κεγκέρογλου, Σκουλάς είναι(ή θα είναι) στη Βουλή. Ο Κ.Ξυλούρης ενδιαφέρεται για την Αθήνα, ο Πλευράκης πάει δήμαρχος στις Γούβες, ο Σκουλατάκης πάει στο δημο Ηρακλείου, οι κ.Στεφανάκης και Σταυρακαντωνάκης μάλλον δεν ενδιαφέρονται πλέον.

Υπάρχει όμως μια άλλη ομάδα κομματικών που θα μετακινηθεί προς την πλευρά των νομαρχιακών εκλογών όπως το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ζαχαρίας Καλογεράκης, ίσως ο πρώην αντιδήμαρχος κ.Μιχ.Καρτεράκης, ο συντονιστής της ΝΕ Πέτρος Λεκάκης (ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος), ο συντονιστής της ΠΕ κ.Γιώργος Τσικνάκης που είναι και σήμερα νομαρχιακός σύμβουλος(όλα δείχνουν ότι θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος του ΝΣ) αλλά και οι κ. Κώστας Φασουλάκης (Κρουσώνας) Μιχάλης Παπαδάκης (Γόρτυνα), Γιώργος Πιτσούλης (Καστέλι), ,Πόπη Δασκαλάκη(Κόφινα), Δημήτρης Σταματάκης(Κόφινα), Μαρία Λυράκη (Ηράκλειο), Ζαχαρίας Σπυριδάκης (Αρκαλοχώρι), Ουρανία Ρηνακάκη (Μοίρες), Έλλη Κριτσωτάκη (Ηράκλειο), Αριστείδης Κουτεντάκης(Γέργερη), Έφη Βολωνάκη(Ηράκλειο) κ.α.

Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο τουριστικός επιχειρηματίας κ.Αλέξανδρος Κοκολάκης, η κ.Νίκη Δεληκανάκη, δασκάλα και σύζυγος του δημάρχου Τυλίσου Στ.Χαλκιαδάκη, ο δάσκαλος κ.Κριθινάκης από το Αρκαλοχώρι, ο επίσης δάσκαλος κ.Γρηγόρης Σμυρνάκης, ο Γιώργος Τζανάκης (από το Αστρίτσι), ο καθηγητής κ.Μανόλης Γρηγοράκης, ο εφοριακός Αλέξανδρος Δασκαλάκης, ο Παντελής Αποδουλιανάκης, η Ρένα Κυριακάκη, δημοτικός σύμβουλος στο Καστέλι κ.α.Στο ΗράκλειοΑρκετοί είναι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που φεύγουν από το Ηράκλειο. Και η ανανέωση θα είναι ριζική. Φεύγουν οι κ.Βαρδαβάς, Βιτώρος (πάει για δήμαρχος στο Τέμενος), Γ.Δημητρίου, Ι.Δροσίτης, Μιχ.Καρτεράκης, Ι.Μιχελογιαννάκης, Ι.Σερπετσιδάκης, ενώ ακούγεται ότι ίσως να μην είναι υποψήφιοι οι κ.Μακαρώνας, Δουλουφάκης και ένας δύο ακόμη.

Αντιθέτως ο κ.Κουράκης αναμενεται να κάνει άνοιγμα στους συμβούλους του κ.Ασλάνη και θα είναι μαζί του οι κ.Ζερβάκης, Βασιλειάδης, Δημόπουλος και Αναγνωστάκης.

Στα νέα πρόσωπα πιθανώς θα είναι ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ.Στρατής Δαγκωνάκης, ο γιατρός κ.Γιώργος Βρούχος, ο πρωην διευθυντής των Μινωικών κ. Παναγιώτης Κασαπάκης, ο Νίκος Μυρτάκης, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, ο Γιώργος Χυντηράκης από την “Πρωτοβουλία”, ενώ θέλουν να είναι υποψήφιοι οι κ.Παντ.Ρυακιωτάκης, Γεωργία Σφακιανάκη, ο υιός Βαρδαβάς, ο γιατρός-αναισθησιολόγος κ.Καραντινός, ο πρόεδρος των Οικιστών κ.Βλαχάκης κ.α.