Σε 2,1% έως 2,4% προσδιορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις καθαρές αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2006, οι οποίες αναλογούν στην εισοδηματική πολιτική του 3% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Νίκου Γκαργκάνα, αναφέρεται ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθεί κατά 3% το 2006. Όμως, όπως σημειώνει, οι συνολικές αποδοχές περιλαμβάνουν και επιδόματα, τα οποία δεν αναπροσαρμόζονται, θα αυξηθούν κατά 2,1%-2,4%.

Για παράδειγμα, για τον υπάλληλο που λαμβάνει καθαρά 1.000 ευρώ μηνιαίως, εκ των οποίων τα 800 αποτελούν το βασικό μισθό, η αύξηση περιορίζεται σε 2,4% ετησίως, από 3%.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, μολονότι οι εισοδηματικές αυξήσεις υπολείπονται του προϋπολογισμού, η ΤτΕ θεωρεί υψηλή την αύξηση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, (6,3% έναντι 6,7% το 2005), ενώ η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις θα αυξηθεί κατά 6,1%, έναντι 5,8% το προηγούμενο έτος.

Επίσης, υπολογίζεται ότι η ακαθάριστη μισθολογική δαπάνη ανά υπάλληλο του Δημοσίου θα αυξηθεί φέτος κατά 6,1%, έναντι 4,2% το 2005.

Το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου επιβαρύνεται επιπλέον από την καταβολή αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, αυξήσεων στο ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και από την αύξηση των συντάξεων κατά 4%, έναντι 3% των βασικών μισθών.

Πάντως, η καταβολή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα καθυστερήσει, αφού από την 1η Φεβρουαρίου, που ανακοινώθηκε το γενικό πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή η νομοθετική διάταξη, που θα επικυρώνει την εισοδηματική πολιτική του τρέχοντος έτους και θα ρυθμίζει και τις λεπτομέρειες.

Οι αυξήσεις θα ενσωματωθούν στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, από τη μισθοδοσία του Απριλίου ή του Μαΐου, αλλά θα περιλαμβάνουν και τα αναδρομικά που αναλογούν από την 1/1/2006.

Με την καθυστέρηση ευνοείται ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού καθυστερεί η εκταμίευση των αυξήσεων, ενώ, επειδή και πέρυσι η καταβολή των αυξήσεων έγινε το Μάιο, θα αποφευχθεί η επιβάρυνση των πρώτων μηνών του 2006 με αυξημένες δαπάνες.