Η πρώτη φάση της αντιπαράθεσης των συνδικάτων με την κυβερνητική πολιτική πραγματοποιείται σήμερα με την τετράωρη πανελλαδική - πανεργατική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 2 το μεσημέρι με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Η επόμενη φάση και ουσιαστικά η κορύφωση των συνδικαλιστικών αντιδράσεων θα πραγματοποιηθεί με την 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 15 Μαρτίου.

Το πλαίσιο των απεργιακών αιτημάτων των συνδικάτων είναι:

-Σεβασμός στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Να σταματήσουν η αποβιομηχάνιση και οι μαζικές απολύσεις και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

-Να ανατραπεί ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, όχι στο διαχωρισμό μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

-Ικανοποιητική Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όχι στις προτάσεις - εμπαιγμό των εργοδοτικών οργανώσεων.

-Κατάργηση των αντεργατικών νόμων για το οκτάωρο, το ωράριο των καταστημάτων κλπ.

-Υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του κυβερνώντος κόμματος για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Κεντρική θέση στην αντιπαράθεση των συνδικάτων με την κυβέρνηση έχει η κρίση που έχει προκύψει στο χώρο των τραπεζών μετά την πρωτοβουλία των μεγάλων τραπεζών να αρνηθούν να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για κλαδική σύμβαση με την ΟΤΟΕ.

Σήμερα η ΟΤΟΕ, που έχει κηρύξει στις τράπεζες 24ωρη απεργία, θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της και αναμένεται να προσέλθει με μεγάλη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη γενικότερη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν στο διάλογο για την κλαδική σύμβαση είναι μια γενική πρόβα με προοπτική την γενικευμένη ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για την καθιέρωση των ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιούν οι συνδικαλιστές, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και τα συνδικάτα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.