Συνέντευξη στην Αννα Κωνσταντουλάκη

“Σε λίγο καιρό, τα καρτέλ των προμηθευτών στα νοσοκομεία θα έχουν αλλάξει παραλία...”, λέει ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Γιάννης Καλαντζάκης, ο οποίος σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ομολογεί στην “Π” ότι: “Αυτά που μέχρι τώρα πετύχαμε, ήταν λιγότερα από εκείνα που ονειρεύτηκα και σχεδίασα από την αρχή”.

Ο κ. Καλαντζάκης, σημειώνει ότι δυστυχώς οι λίστες στα χειρουγεία και τα ράντζα, αν και έχουν μειωθεί σε κάποιο ποσοστό, παραμένουν μια εφιαλτική πραγματικότητα και σχεδιάζονται παρεμβάσεις για να αλλάξει η εικόνα.

Αναφερόμενος στους διοικητές των νοσοκομείων, επισημαίνει ότι κάποιοι ξεχωρίζουν, χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλοι είναι ανεπαρκείς, ενώ μιλά και για τον εδώ και χρόνια πολυσυζητημένο ειδικό λογαριασμό των απογευματινών ιατρείων του Πανεπιστημιακού και την διαχείριση που γίνεται.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Πόσο ικανοποιημένος είστε μέχρι σήμερα, από το συνολικό έργο της ΔΥΠΕ Κρήτης και σε ποιους τομείς, κατά την άποψη σας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα;

Μετά από 18 περίπου μήνες που έχω την τιμή να διοικώ τη ΔΥ.ΠΕ Κρήτης και κάνοντας μαζί σας και για λογαριασμό των αναγνωστών σας, πολιτών του Ηρακλείου, ένα απολογισμό, θα ήθελα να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, όπως και πανελληνίως άλλωστε, είναι ευαίσθητος, δαιδαλώδης, δικαίως απαιτητικός και κυρίως έχει προβλήματα πάγια αλλά και καθημερινά και απρόβλεπτα. Με τα δεδομένα αυτά θέλω να ομολογήσω ότι το έργο που επιτελέσαμε μέχρι τώρα εστιάζεται κυρίως στην οικονομική εξυγίανση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού καταφέραμε να μειώσουμε τα ελλείμματα των νοσοκομείων κατά δέκα (10) εκατ. ευρώ, μια μείωση της τάξης του 38%! Αντιλαμβάνομαι ότι τα αριθμητικά μεγέθη δεν είναι γοητευτικά, παρ’ όλα αυτά η μείωση αυτή των ελλειμμάτων σε συνδυασμό με τη ρύθμιση χρεών είναι σημαντικότατη και συνολικά ανέρχεται σε ύψος 26 εκατ. ευρώ. Το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων αυξήθηκε μόνο κατά 5,6% ενώ παράλληλα τα έσοδα από τις υπηρεσίες κατά 18% και οι ημέρες νοσηλείας κατά 4,5%. Διαχειριστήκαμε με επιτυχία κοινό διαγωνισμό ιατρικών αερίων με μείωση απολύτων τιμών κατά 523.000 ευρώ, παρόλη την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με ερώτηση στη Βουλή. Ξεκινήσαμε τον έλεγχο των προμηθειών με κοινούς διαγωνισμούς. Μειώσαμε τα αποθέματα κατά 11% ή 3 εκατ. ευρώ, όσο με άλλα λόγια θα κόστιζε ένα ακριβό διαγνωστικό ακτινολογικό μηχάνημα. Αυτά είναι ένα μικρό μόνο τμήμα των βελτιωτικών παρεμβάσεων που κάναμε στα οικονομικά. Ο τρόπος διαχείρισης κρίσεων (σαλμονέλα στο ΠΑΓΝΗ, σκορπιός στο Βενιζέλειο) έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να καταλάβουν ότι το σύστημα μπορεί να βελτιωθεί και ότι η διοίκηση υποστηρίζει όσους εργάζονται για το αμοιβαίο καλό. Έκλεισε το Ψυχιατρείο και άνοιξαν δομές πρόνοιας στην κοινωνία, όπως η Παιδόπολη στη Νεάπολη και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων στο Ηράκλειο. Διαχειριστήκαμε ευαίσθητα θέματα που αφορούν παιδιά με συνεννοήσεις με το Συνήγορο του Παιδιού, εισαγγελείς ανηλίκων, νομαρχιακές δομές πρόνοιας για προσαγωγές παιδιών και συμφωνήσαμε για νέες ή επικαιροποιημένες παροχές υπηρεσιών με συλλόγους νεφροπαθών και την Ομοσπονδία Ατόμων με Θαλασσαιμία. Τα αποτελέσματα θα φαίνονται σιγά –σιγά, η πρόθεση και η επιμονή όμως θεωρούνται πια στη συνείδηση του κόσμου δεδομένα. Αυτά και άλλα θα έχω την ευκαιρία να τα αναπτύξω στον επίσημο απολογισμό έργου της ΔΥΠΕ Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Παρά ταύτα θεωρώ ότι αυτά που πετύχαμε ήταν λιγότερα από κείνα που ονειρεύτηκα και σχεδίασα στην αρχή. Το ευχάριστο είναι ότι ο ενθουσιασμός και η όρεξη για προσφορά για το δημόσιο συμφέρον είναι ολοζώντανα στην ψυχή μου. Επίσης έχω την αμέριστη συνδρομή των συνεργατών μου που χωρίς αυτούς δεν θα είχα επιτύχει τίποτα. Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς.

- Σε ποια θέματα έχετε εντοπίσει καθυστερήσεις και τι στόχους έχετε βάλει για το 2006;

Το 2006 αρχίσαμε και συνεχίζομε το δύσκολο έργο της οικονομικής εξυγίανσης που αποτελεί τη σταθερή εκείνη βάση που θα στηθεί υγιώς το οικοδόμημα των αποτελεσματικών υπηρεσιών της Υγείας. Στόχος μας επίσης είναι να βοηθήσουμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην καλύτερη διοικητική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στην ορθολογική διαχείριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης προετοιμάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία με στόχο την πληροφόρηση των πολιτών για τις αλλαγές που αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους στα νοσοκομεία του νησιού μας. Ήδη σχεδιάζεται ένα φυλλάδιο ενημέρωσης με τηλέφωνα όλων των επιμέρους τμημάτων των νοσοκομείων, το οποίο θα διανεμηθεί σύντομα σε όλα τα νοικοκυριά.

Η επέκταση πανεπιστημιακών κλινικών και ιατρικών πράξεων από μέλη ΔΕΠ εκτός ΠΑΓΝΗ, κοινοί αποθηκευτικοί χώροι για όλα τα νοσοκομεία, κοινή μισθοδοσία υπαλλήλων από τη ΔΥΠΕ Κρήτης, κοινή διαχείριση και φαρμακείο μεταξύ Ψυχιατρείου και νοσοκομείου Χανίων και Νεάπολης και Αγ. Νικολάου, προετοιμασία θεσμοθέτησης Κέντρου Αιμοδοσίας Κρήτης και κοινού αιμοληπτικού χώρου στο κέντρο του Ηρακλείου είναι μερικά από τα projects που είναι σε εξέλιξη.

- Παρά τις προσπάθειες που γίνονται η ταλαιπωρία του κόσμου στα νοσοκομεία παραμένει. Μεγάλες λίστες στα χειρουργεία, πολύμηνη αναμονή για επεμβάσεις ή εξετάσεις κλπ. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αλλάξει αυτή η εικόνα;

Δυστυχώς οι λίστες και τα ράντζα παρά το ότι έχουν μειωθεί σε μερικό ποσοστό, παραμένουν μια εφιαλτική πραγματικότητα. Είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο που όπως ανέφερα πιο πάνω, σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και στη σωστή διαχείριση και κατανομή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η περίσσεια προσωπικού δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, αυτό που χρειάζεται είναι ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Και για να μη γίνονται παρεξηγήσεις, σε λίγο ο επισκέπτης στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα ενημερώνεται ποιες ειδικότητες και ποιοι ιατροί είναι παρόντες. Ακόμα είναι σε λειτουργία το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΠΥΚΑ) με την αστική τηλεφωνική γραμμή 801-11-232323 και σύντομα η γραμμή 1535 για το ηλεκτρονικό και αδιάβλητο κλείσιμο ραντεβού.

- Οι διοικητές των νοσοκομείων κάνουν καλά τη δουλειά τους;

Υπάρχουν κατά την άποψή σας κάποιοι διοικητές που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στο ρόλο και στα καθήκοντα τους και θα έπρεπε πιθανόν, να αντικατασταθούν;

Ο εχθρός του καλού είναι ως γνωστόν το καλύτερο… Ωστόσο θεωρώ ότι οι διοικητές των νοσοκομείων και των προνοιακών ιδρυμάτων κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και σε γενικές γραμμές πάνε αρκετά καλά. Βεβαίως επειδή η ισοπέδωση είναι άδικη, οφείλω να πω ότι κάποιοι διοικητές ξεχωρίζουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλοι είναι ανεπαρκείς. Άλλωστε τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι πλέον απτά και ορατά.

- Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας μας είχε διαβεβαιώσει ότι μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των ράντζων. Όμως ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων συνεχίζουν να υπάρχουν, την ίδια ώρα που υπάρχουν κλειστοί θάλαμοι. Πώς το σχολιάζετε;

Δυστυχώς ούτε ο Νικήτας Κακλαμάνης που στη δική μου αντίληψη ήταν από τους υπουργούς που πραγματικά ξεχώρισαν με το έργο τους είχε μαγικό ραβδί. Οφείλω να επαναλάβω ότι το σύστημα για να αποκτήσει τη μορφή που αξίζει στους Έλληνες θέλει ακόμα πολλή και συστηματική δουλειά. Είμαι σίγουρος ότι και ο νέος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα επιδείξει τον ίδιο ζήλο και την ίδια εργατικότητα για τον σκοπό αυτό.

- Τα νοσοκομεία έχουν πολλές ελλείψεις νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού, όμως προσλήψεις δεν γίνονται. Πότε θα βρεθεί λύση;

Θα επαναλάβω ότι η περίσσεια προσωπικού δεν αποτελεί πάντα την ορθή λύση. Ωστόσο σύντομα θα έχουμε αρκετό προσωπικό και μέσω ΑΣΕΠ και με επικουρικό προσωπικό νοσηλευτικό και άλλο.

- Έχει γίνει πολύς λόγος για τον ειδικό λογαριασμό του ΠΑΓΝΗ. Πιστεύετε ότι γίνεται κακή χρήση και διαχείριση του λογαριασμού αυτού κι αν ναι, από ποιούς;

Αν και την ώρα αυτή το θέμα του ειδικού λογαριασμού ΕΛΛΑΠΙ των απογευματινών ιατρείων του ΠΑΓΝΗ εξετάζεται από τις αρμόδιες Αρχές και όπως αντιλαμβάνεσθε δικό μου σχόλιο δεν επιτρέπεται, θέλω να βεβαιώσω ότι τιμώ με την απόλυτη εμπιστοσύνη μου τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και θεωρώ ότι η αλήθεια θα λάμψει και ελπίζω να τους δικαιώσει.

- Στο παρελθόν είχατε διαπιστώσει πολλά προβλήματα στις προμήθειες των νοσοκομείων και είχατε κάνει και σχετικές καταγγελίες. Τώρα σε ποιό βαθμό υπάρχει έλεγχος; Υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν; Παραμένουν τα καρτέλ των προμηθευτών;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ο έλεγχος των προμηθειών είναι σε εξέλιξη έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε σε λίγο ότι τα λεγόμενα καρτέλ έχουν αλλάξει παραλία… Ο αγώνας συνεπικουρείται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το προσωπικό το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή και στη ΔΥΠΕ και στα νοσοκομεία και στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά έχει καλά ενορχηστρωθεί από την πολιτική διοίκηση του ΥΥΚΑ τέως και νυν. Σας θυμίζω ότι το νομοσχέδιο για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας, θα αλλάξει πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού. Εμείς είμαστε έτοιμοι, με δρομολογημένες διαδικασίες.

- Κύριε πρόεδρε, πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο της υγείας και όχι μόνο, στην Κρήτη, που όχι μόνο δε στηρίζουν την προσπάθεια και το έργο σας, αλλά αντίθετα το υπονομεύουν;

Κυρία Κωνσταντουλάκη, δε συνηθίζω να βλέπω φαντάσματα και δεν κυνηγώ ανεμόμυλους. Είμαι απολύτως ρεαλιστής και γνωρίζω ότι όλοι οι συνεργάτες μου βοηθούν καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του για τον κοινό μας στόχο. Υπονομευτές δεν υπάρχουν σας βεβαιώνω μετά λόγου γνώσεως. Ακόμα και ο επιβεβλημένος έλεγχος που ασκούν οι τοπικοί βουλευτές στης αξιωματικής αντιπολίτευσης, μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι και ταυτόχρονα να πληροφορούνται οι πολίτες της Κρήτης για τις προσπάθειές μας.