Ενώ επικρατεί αναταραχή σε πολλές περιοχές της Κρήτης, αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία αυτόνομης κοινότητας από το Βραχάσι και τη Μίλατο κράτησε χθες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης δήλωσε:

«Τον Απρίλιο του 2004 που ανέλαβα αυτή την θέση ευθύνης, το πρόβλημα το βρήκα, προϋπήρχε. Από τότε μέχρι σήμερα κράτησα μια συγκεκριμένη στάση. Λέω σε όλους τους τόνους ότι μια λύση ενός τέτοιου προβλήματος θα προέλθει από την κεντρική διοίκηση και όχι από τον Περιφερειάρχη. Και μάλιστα έρχεται με την μορφή Νομοθετικής Ρύθμισης απ’ την Βουλή των Ελλήνων. Άρα λοιπόν ο κάθε περιφερειάρχης θα κληθεί να εφαρμόσει την μία ή την άλλη απόφαση. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Έτσι λοιπόν περισσεύουν οι δικές μου, αν θέλετε, τοποθετήσεις ή παρατηρήσεις ή οτιδήποτε άλλο διότι δεν προσθέτουν τίποτα».

Ήδη πάντως οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Τώρα εκτός την ίδια τη Νεάπολη υπάρχει έντονη αντίδραση και από το Ατσιποπούλο , τον Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας, την Ελούντα κ.α.

Χθες πάντως ο Μορφωτικός Σύλλογος Μιλάτου τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τοπικό συμβούλιο και πως μέχρι σήμερα γινόταν η δουλειά του Δήμου από τους ίδιους τους κατοίκους.

Από την άλλη υπάρχει μία άλλη επιτροπή αγώνα που αναφέρει ακριβώς τα αντίθετα:

«Ζητούμε από τη Βουλή των Ελλήνων να εξαιρεθεί η Μίλατος από την τροπολογία που έχει κατατεθεί, σύμφωνα με την οποία οι πρώην Κοινότητες Βραχασίου και Μιλάτου αποσχίζονται από το Δήμο Νεάπολης και δημιουργείται νέος ΟΤΑ με το όνομα «Κοινότητα Βραχασίου». Αν η πλειοψηφία των Βραχασιωτών συμφωνεί μ΄ αυτή την τροπολογία, αυτό είναι δικό της θέμα. Εμείς όμως στη Μίλατο δε συμφωνούμε.

Εμείς στη Μίλατο, καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του «Καποδίστρια» και παρά τις αντιδράσεις μιας μειοψηφούσας ομάδας υπο την καθοδήγηση του κ. Σφυράκη, εκλέγουμε συνεχώς Τοπικό Συμβούλιο και έχουμε εκπροσώπηση στο Δήμο Νεάπολης. Τόσο από το σύνολο των υπογραφών που έχουμε συλλέξει από τους συγχωριανούς μας όσο και από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αποδεικνύεται η βούλησή μας να παραμείνουμε στο Δήμο Νεάπολης»

Από την πλευρά του ο κ.Τερζάκης αναφέρει:

«Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα το Ζουράρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αλφα» να λέει στον κ. Χατζηνικολάου ότι στη Μίλατο δεν έγιναν ποτέ δημοτικές εκλογές τις δυο τελευταίες τετραετίες. Όταν μάλιστα ο κ. Χατζηνικολάου τον ρώτησε αν ο Μανόλης Τερζάκης είναι Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μιλάτου του Δήμου Νεάπολης, ο αμίμητος Ζουράρις αρνήθηκε ότι γνωρίζει κάτι τέτοιο.Φαίνεται λοιπόν ότι ή έχει ασθενή μνήμη σε όσα δεν τον βολεύουν ή έχει πέσει τόσο χαμηλά ώστε διασπείρει εν γνώσει του ψευδείς ειδήσεις, προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη προς την κατεύθυνση που αυτός θέλει»Το ΥπουργείοΠάντως το υπουργείο Εσωτερικών απάντώντας χθες στην ΚΕΔΚΕ φαίνεται να επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας για το Βραχάσι και την Μίλατο.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε την κατάθεση τροπολογίας, στη Βουλή, από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, σχετικά με τις αποσχίσεις κοινοτήτων από "Καποδιστριακούς" Δήμους και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας αυτής και τη θεσμοθέτηση κινήτρων για περαιτέρω εθελούσιες συνενώσεις Δήμων στον υπό ψήφιση Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει αόριστες και αντιφατικές τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, σημειώνοντας ότι "πρόκληση για όλους μας συνιστά και το να είμαστε συνεπείς με εκείνα τα οποία δηλώνουμε κατά καιρούς και όχι ανάλογα με την κομματική συγκυρία".

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Κουκουλόπουλου έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, η αρχική μας εκτίμηση ότι η τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος εν κρυπτώ και παραβύστω και ερήμην της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, για την απόσχιση κοινοτήτων από Καποδιστριακούς Δήμους, θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Η επιμονή δε της κυβέρνησης να περάσει την τροπολογία λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές - μάλιστα χωρίς να έχουν ενημερωθεί καν οι κατά τόπους δημοτικές αρχές και οι πολίτες για την διάλυση των δήμων τους και παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τους - δείχνει πώς εννοεί την "αποκέντρωση με ισχυρούς δήμους" που τόσο αρέσκεται να ευαγγελίζεται.

Παράλληλα, επιβραβεύονται ακραίες και έκνομες πράξεις που δεν επέτρεψαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εφαρμογή του νόμου για το “Καποδίστρια”, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Επιπλέον, η τροπολογία αφήνει πρόσφορο έδαφος σε κάθε είδους παλαιοκομματικές πρακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσουν τοπικά και προσωπικά πολιτικά μικροσυμφέροντα.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, που έχουν υιοθετηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης στα τελευταία συνέδριά της, έχουν ήδη τεθεί υπόψη τής κυβέρνησης, η οποία τις έχει σιωπηρά απορρίψει και οδεύει, όπως δείχνει η ίδια η πραγματικότητα, σε εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να συμβάλει στην ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης:

1. Να αποσύρει τώρα την εν λόγω τροπολογία.

2. Να θεσμοθετήσει γενναία και συγκεκριμένα κίνητρα για περαιτέρω εθελούσιες συνενώσεις Δήμων στον υπό ψήφιση νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

3. Να γίνει σεβαστή η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε στον «Καποδίστρια 2» για λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους.

Το ουσιαστικότερο όμως είναι στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία, αν και έγινε τόσος θόρυβος από την ίδια την κυβέρνηση, απουσιάζει η λέξη “Αυτοδιοίκηση” από τα γνωστά “17” σημεία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προτάσεις που δεν αποτελούν συνδικαλιστικά αιτήματά της και που υπογράφουν διακεκριμένοι συνταγματολόγοι της χώρας μας.

Το κορυφαίο αυτό πολιτειακό ζήτημα αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για να προχωρήσει επιτέλους η αλλαγή της δομής του κράτους, να θεσμοθετηθεί η αποκέντρωση και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του διοικητικο - πολιτικού συστήματος.

Η ανάπτυξη της χώρας, οι ανάγκες των πολιτών και η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν την υιοθέτηση ριζοσπαστικών ρήξεων και τομών και όχι την υιοθέτηση μικροπολιτικών λύσεων που διογκώνουν αντί να εξαλείψουν τα υπαρκτά προβλήματα.

Αυτή πρέπει να είναι και η μοναδική πρόκληση για όλους μας».

Σε απάντηση της δήλωσης του Π. Κουκουλόπουλου, από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθησαν τα εξής:

«Αντί ν’ ακολουθεί την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου», με αόριστες και αντιφατικές δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλος καλό θα ήταν ν’ απαντήσει και στα εξής ερωτήματα:

Πρώτον, πότε έλεγε αυτά που πραγματικά πιστεύει; Όταν τον Οκτώβριο του 2004, στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, καλούσε την Κυβέρνηση να φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις της και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για το Βραχάσι, ή σήμερα που ζητάει ν’ αποσυρθεί η σχετική τροπολογία;

- Δεύτερον, είναι υπεύθυνη στάση το ν’ αγνοούν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και να μην αντιδρά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, στο ότι συγκεκριμένες Κοινότητες για οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν έχουν λειτουργήσει και οι κάτοικοί τους - μόνοι αυτοί σ’ όλη την Ελλάδα - δεν έχουν αυτοδιοικητικές Αρχές; Προτείνει, δηλαδή, ο κ. Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ να κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτή την κατάσταση - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, η Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά, δεν επιβραβεύει ούτε καλλιεργεί οιασδήποτε μορφής ακραίες συμπεριφορές - και να μη δίνουμε μια λύση, σύμφωνη με τη δημοκρατική αρχή, που μάλιστα περιορίζεται στις συγκεκριμένες κοινότητες και δεν θίγει, ούτε κατ’ ελάχιστο, τη δομή του α΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Κατά τα λοιπά στη μεν διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος φυσικά θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ, όπως άλλωστε η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει.

Ως προς δε την περαιτέρω πορεία του α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπενθυμίζεται στον κ. Κουκουλόπουλο ότι στην ίδια την ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός, πριν από λίγους μήνες, δεσμεύθηκε για την έναρξη διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς. Με ιδιαίτερη χαρά στο διάλογο αυτό θα αναμένουμε τις συγκεκριμένες θέσεις της ΚΕΔΚΕ.

Τέλος, θα συμφωνεί ο κ. Κουκουλόπουλος ότι πρόκληση για όλους μας συνιστά και το να είμαστε συνεπείς με εκείνα τα οποία δηλώνουμε κατά καιρούς και όχι ανάλογα με την κομματική συγκυρία».