Δικογραφία για τα επεισόδια που έγιναν στο χώρο του λιμανιού πριν μερικές ημέρες σχηματίζεται και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, ενώ όπως είναι γνωστό ξεχωριστή δικογραφία για τα έκτροπα έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης σχηματίζεται επίσης από την Υ.Α Ηρακλείου.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου τρία άτομα (είναι γνωστή η ταυτότητά τους στους λιμενικούς ) έχει προκύψει μέχρι στιγμής ότι πήραν μέρος στα όσα έγιναν στις 19 του Φλεβάρη, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει η συμμετοχή κι άλλων στα επεισόδια.

Πρόκειται για κατοίκους της Ιεράπετρας που είχαν βρεθεί στο Ηράκλειο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν καθώς λόγω της απεργίας της ΠΝΟ τα προϊόντα τους δεν μπορούσαν να διακινηθούν και σάπιζαν στα φορτηγά αυτοκίνητα που παρέμεναν στο Ηράκλειο.



Επεισόδια

Οι δεκάδες αγρότες είχαν κλείσει - ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη του περιφερειάρχη, βουλευτών και του νομάρχη Λασιθίου- την παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της εισόδου για το λιμάνι, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι δεκάδες αγρότες και συνδικαλιστές είχαν πετάξει στο δρόμο τελάρα γεμάτα με ντομάτες και φωνάζοντας συνθήματα είχαν προχωρήσει μέσα στο λιμάνι, όπου και έριξαν την περίφραξη μπροστά από το πλοίο “ΚΡΗΤΗ 1” της ΑΝΕΚ.

Στον επιβατικό σταθμό και ενώ η σύσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη, οι εκατοντάδες διαδηλωτές κάνοντας λόγο για “κατάντια”, είχαν ζητήσει από τον γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης να φύγουν άμεσα πλοία για να μεταφερθούν τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα στην Αθήνα.

Λίγη ώρα μετά και ενώ η σύσκεψη συνεχιζόταν, αυτοκίνητα φορτωμένα με λάστιχα και τελάρα με ντομάτες είχαν μπει στο λιμάνι και σταμάτησαν μπροστά από το πλοίο “Φαιστός Παλάς” των Μινωικών Γραμμών. Ακολούθησε ένταση με τους εξοργισμένους διαμαρτυρόμενους να εκσφεδονίζουν ντομάτες και να καίνε λάστιχα μπροστά από το πλοίο, ενώ η ένταση και τα επεισόδια κλιμακώθηκαν όταν ναυτεργάτες προσπάθησαν με μάνικες πάνω από το πλοίο, να κατασβήσουν τις φωτιές και να εμποδίσουν (καταβρέχοντάς τους) τους συγκεντρωμένους οι οποίοι επιχείρησαν να κάψουν τους κάβους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το “Φαιστός Παλάς” , με καμένους τους κάβους είχε απομακρυνθεί από το λιμάνι του Ηρακλείου και παρέμεινε κοντά στη Ντία. Τα επεισόδια “μεταφέρθηκαν” στη συνέχεια μπροστά από το πλοίο “ΚΡΗΤΗ 1” της ΑΝΕΚ, όπου είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές, μέλη του ΠΑΜΕ, οι οποίοι με σημαίες και συνθήματα δήλωσαν τη στήριξή τους στα αιτήματα τόσο των ναυτεργατών όσο και των αγροτών. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκαψαν και πάλι λάστιχα, προσπάθησαν να κόψουν τους κάβους και συνέχιζαν τον “ντοματοπόλεμο”. Αγανακτισμένοι δε κάποιοι από αυτούς, πέταξαν πέτρες στους ναυτεργάτες που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο και προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές με μάνικες και να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να βάλουν φωτιά στους κάβους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονταν στο χώρο του λιμανιού άνδρες του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να “ελέγξουν” τους διαμαρτυρόμενους, χωρίς όμως να έχουν επέμβει.