Την ανησυχία τους για την ισχύ της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), με αφορμή και τα στοιχεία για την αναιμική ανάπτυξη σε Γερμανία και Γαλλία το δ΄τρίμηνο του 2005.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup (άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) Ζα-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2005 είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις και προσέθεσε ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν έπαψαν να αποτελούν κίνδυνο για την ανάκαμψη.

«Αυτό δεν σημαίνει», σημείωσε, «ότι υποβαθμίζεται η εκτίμηση μας ότι οδεύουμε σε τροχιά ανάκαμψης».

Στο σύνολο του 2005 η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,3% από 2,1% το 2004. Για φέτος, προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί στο 1,9% με 2,2%.

Η στασιμότητα της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης (Γερμανία) το δ΄τρίμηνο του 2005 ανησύχησε τους υππουργούς, ενώ έθεσε εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της -επικείμενης- αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αυξήσεις τα επιτόκια μέσα στον Μάρτιο (κατά 0,25% σε 2,50%) και οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιμένουν ότι μία τέτοια κίνηση είναι πρόωρη και πιθανώς θα υπονομεύσει την ασθενή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.



Η Γερμανία



Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η πρώτη από τις τρεις εκθέσεις για τη γερμανική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη: η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αιφνιδίως ακινητοποιήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2005, καθώς η μείωση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης αντιστάθμισε την αύξηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το γερμανικό ΑΕΠ δεν σημείωσε, στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2005, μεταβολή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου, ενώ αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Στο τρίτο τρίμηνο, πέρυσι, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με ρυθμό 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο και με ρυθμό 0,6% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2005.