Το 55% (!) φθάνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Ηρακλείου και τα προάστια, όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες αυξήσεις θα προκαλέσουν αναλογική αύξηση της φορολογίας, μεταξύ άλλων, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, στα τέλη και εισφορές υπέρ τρίτων κατά την σύνταξη των συμβολαίων.

Ακόμη, στους φόρους κληρονομικών δωρεών, και γονικών παροχών.

Στο φόρο ακίνητης περιουσίας, οι αυξήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, επειδή ο φόρος είναι κλιμακωτός και οι αυξήσεις θα φθάσουν μέχρι και το 90%.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου υπογραμμίζει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 55%, είναι υπερβολική και σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες θα είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΔΑΝΗ, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Πως υπολογίζεται η αντικειμενική αξία

“Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο του Ηρακλείου και στα προάστια είναι γύρω στο 55% όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση αντικειμενικών αξιών. Για να υπολογιστεί η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου γίνεται πολλαπλασιασμός 10 περίπου διαφορετικών συντελεστών”. Από τους πιο βασικούς είναι η τιμή ζώνης και ο συντελεστής εμπορικότητας. Όπως προκύπτει από τους πίνακες, η αύξηση έγινε στις τιμές ζώνης. Ενδεικτικά στην οδό Δαιδάλου η τιμή ζώνης από 1.320 ευρώ αυξάνεται σε 2.100 ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Συντελεστής Εμπορικότητας είναι 5,1 η αντικειμενική τιμή ενός ισογείου καταστήματος διαμορφώνεται σε 10.710 ευρώ ανά τετρ. μέτρο (2.100 Χ 5,1). 2) Στις οδούς 1821, Έβανς, Αβέρωφ, Αγίου Μηνά και πλατεία Δασκαλογιάνη και πλατεία Κορνάρου η τιμή ζώνης από 1.261 ευρώ αυξάνεται σε 1.950 ευρώ.

Η αύξηση αυτή βρίσκει αντίθετους όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αύξηση είναι υπερβολική γιατί ο πληθωρισμός από το Μάρτιο του 2001 έως σήμερα ήταν περίπου 15%. Με τις νέες αυξήσεις σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες θα είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές αξίες.

Αναλογικές αυξήσεις στους φόρους

“Οι νέες αυξήσεις θα προκαλέσουν αναλογική αύξηση της φορολογίας όσο δηλαδή θα είναι και το ποσοστό της αύξησης στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων (55%) στα εξής είδη φόρων: στο φόρο διανομής, στο φόρο ανταλλαγής , στο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και στα τέλη και εισφορές υπέρ τρίτων κατά τη σύνταξη των συμβολαίων.

Στους φόρους κληρονομικών δωρεών, γονικών παροχών, και στο φόρο ακίνητης περιουσίας οι αυξήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες επειδή ο φόρος είναι κλιμακωτός και οι αυξήσεις των φόρων αυτών θα φτάσουν μέχρι και 90%.

Επίσης εκτιμούμε ότι το 40% των ιδιοκτητών ακινήτων θα υπαχθούν στο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας”, σημειώνει η Ενωση και τονίζει:

“ Για να είναι κοινωνικά δίκαιο το σύστημα φορολόγησης για όλες τις κατηγορίες φορολόγησης κεφαλαίου (φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κλπ.) πρέπει οι αντικειμενικές αξίες να είναι κατά 30% τουλάχιστον μικρότερες από τις πραγματικές αξίες των ακινήτων όπως συμβαίνει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, να μην αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες πάνω από τον πληθωρισμό και κατά το ίδιο ποσοστό να αυξάνονται τα αφορολόγητα ποσά και τα κλιμάκια φόρων στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές”.

Αγρια φορολόγηση των ακινήτων

“Εάν το κράτος διατηρούσε χαμηλά τις αντικειμενικές αξίες, και δεν φορολογούσε άγρια τα ακίνητα, θα υπήρχε τόνωση της αγοράς ακινήτου και της οικοδομικής δραστηριότητας και θα εισέπραττε πολύ περισσότερους φόρους, από την αύξηση των αγοραπωλησιών, από το ΦΠΑ και από το φόρο εισοδήματος των 1ΟΟ περίπου επαγγελμάτων που εξαρτώνται από την οικοδομική δραστηριότητα, προς όφελος και της Εθνικής Οικονομίας”, υπογραμμίζει η Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων.

“Οι νέες αυξήσεις θα οδηγήσουν σε πτώση τις αγοραπωλησίες ακινήτων, και τις τιμές των ακινήτων.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών ακινήτων έχει εξαντληθεί προ πολλού, αφού στα ακίνητα υπάρχουν 30 ειδών διαφορετικοί φόροι και τέλη που εισπράττονται από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ”, καταλήγει η ανακοίνωση.