Ένα πρωτοποριακό αγροβιομηχανικό συγκρότημα που συνδυάζει την παράδοση και την τεχνολογία έρχεται να συμπληρώσει το όλο φάσμα των οικολογικών δραστηριοτήτων που τώρα και αρκετά χρόνια αναπτύσσονται στην Ι. Μονή Τοπλου στην Σητεία με πρωτοβουλία του Ηγούμενου της Μονής Πατερά Φιλόθεου και της τοπικής Ομάδας Βιοκαλλιεργητών.

Έτσι, λάδι, κρασί και τσικουδιά που παράγονται και επεξεργάζονται ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη και απολύτως ελεγχόμενη σειρά οικολογικών κανόνων, τυποποιούνται σε καλαίσθητες συσκευασίες και γίνονται περιζήτητα στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Επιτελείται έτσι, με την αποφασιστική στήριξη και συνδρομή της Μονής, μια πραγματικά προοδευτική κίνηση που δεν αρκείται στην απλή αξιοποίηση των προϊόντων των κτημάτων της ίδιας της Μονής αλλά προχωρεί πολύ πιο πέρα, θέτοντας στην διάθεση του κόσμου τις υπηρεσίες της.

Οι εγκαταστάσεις που σήμερα ολοκληρώνονται έχουν τοποθετηθεί σωστά σε ένα χώρο κοντά αλλά οπτικά έξω από το περιβάλλον της Μονής και αποτελούν ένα πραγματικά πρωτοποριακό παραδοσιακό αγροβιομηχανικό οικισμό που περιλαμβάνει ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο ελαιόλαδου, οινοποιείο και τυποποιητήριο κρασιού αλλά και εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης τσικουδιάς. Τα κτίρια των εγκαταστάσεων, όλα πετρόκτιστα με καλαίσθητα σχέδια εξωτερικά αλλά και με σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις εσωτερικά, αποτελούν ένα πραγματικό πρωτότυπο αγροβιομηχανικό συγκρότημα που συνδυάζει την καλαισθησία, την οικολογική διάσταση αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία.

Το ελαιοτριβείο, που είναι το πιο παλιό από τις εγκαταστάσεις, είναι φυγοκεντρικό με σύγχρονο εξοπλισμό δυναμικότητας 3 τόνων την ώρα και συνοδεύεται από ανοξείδωτες δεξαμενές και σύγχρονο τυποποιητήριο δυναμικότητας 800 φιαλών την ώρα το οποίο ήδη επεκτείνεται σε δυναμικότητα 3000 φιαλών ανά ώρα.

Το οινοποιείο που ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα, αποτελείται από ένα καλαίσθητο πετρόκτιστο κτίριο που εσωτερικά στεγάζει σύγχρονες εγκαταστάσεις παραλαβής και άλεσης των σταφυλιών αλλά και δεξαμενές αποθήκευσης λευκών και κόκκινων κρασιών χωρητικότητας συνολικά 60 τόνων, που πρόκειται να επεκταθούν με την αύξηση και της παραγωγής των αμπελιών της Μονής σε 170 τόνους. Το οινοποιείο διαθέτει ειδικό χώρο εργαστηρίου για τις απαιτούμενες αναλύσεις αλλά και χώρους γευσιγνωσιών και επιδείξεων για τους επισκέπτες.

Τα κρασιά που παράγει και εμφιαλώνει σε καλαίσθητες συσκευασίες σήμερα η Μονή είναι κατά κυρίως λευκά των ποικιλιών Βιλάνα, Θραψαθήρι, και Μοσχάτο αλλά και κόκκινα των ποικιλιών Μερλώ, Σιράχ, και Κοτσιφάλι.

Τα παραγόμενα στέμφυλα ζυμώνονται σε ειδικές δεξαμενές και οδηγούνται σε απόσταξη παράγοντας εξαίρετη τσικουδιά η οποία εμφιαλώνεται και τυποποιείται σε ειδικό κτίριο τυποποίησης τσικουδιάς που βρίσκεται κοντά στο οινοποιείο.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων αποτελεί ένα πράγματι πρωτότυπο αγροβιομηχανικό οικισμό ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί όχι μόνο από την Μονή, όπως μας είπε ο Ηγούμενος της Μονής πατέρας Φιλόθεος, αλλά από όλη την περιοχή. Η προσπάθεια είναι πράγματι πρωτοποριακή κατασκευαστικά αλλά και ο ρόλος της για την περιοχή μπορεί να αποβεί σημαντικός κοινωνικά και οικονομικά. Ευχόμαστε ολόψυχα να επιτύχει.