Tης Mαρίας Θεοδωρίδου

Eίναι ερμηνευτής, που δεν χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή να εκφράσει τα πιστεύω του, να ανοίξει την ψυχή του και να σε κάνει να νιώσεις την ειλικρίνεια στα λόγια του. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, άνθρωπος που πιστεύει στις ανθρώπινες αξίες, τα έντονα συναισθήματα, θεωρώντας τιμή του να είναι πρότυπο για τη νεολαία, αναγνωρίζοντας παράλληλα όμως και την ευθύνη που πηγάζει μέσα απ’ αυτό.

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, μέλος του πρώην συγκροτήματος «Πυξ- Λαξ», μίλησε στην «Π», για τους λόγους που διαλύθηκε το συγκρότημα, τις σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη καθώς και για την προσωπική του «σόλο» καρίερα.

Ερ: Η τέχνη της μουσικής τι σημαίνει για σας; Yπάρχει τελικά τέχνη που πηγάζει από τον καλλιτέχνη;

Απ: Η μουσική είναι μια τέχνη που είναι άμεση. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον πολιτισμό, όπως η μουσική είναι κάτι ιδιαίτερο για τους λαούς και την Iστορία τους.

H μουσική βάλλεται από παντού και δεν υπάρχει με την έννοια που πρέπει να υπάρχει κατά την άποψή μου. Eίναι μια πολιτική η οποία προϋπήρχε και δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Απλά στις μέρες μας έχει πάρει μια έξαρση πολύ μεγάλη, του ρηχού και της βλακείας.

Ερ: Στην καθημερινή σας ζωή πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μουσικής;

Απ: Η μουσική είναι ένα κομμάτι μου το οποίο δεν μπορεί να κοπεί.

Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που δεν θα ακούσω ή δεν θα παίξω μουσική, απλά ξεφεύγω κάποιες στιγμές για να αποτοξινωθώ.

Eρ: Η επαγγελματική επιτυχία στο χώρο σας, πιστεύετε πως είναι θέμα «marketing» ή συνδυασμός προσωπικής δουλειάς και κατάθεσης ψυχής;

Απ: Θεωρώ πως παίζουν σημασία όλα, στην εποχή μας χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, είναι απαραίτητο να λες την αλήθεια. Πάντα μιλάω σε ό,τι αφορά εμένα. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη με άλλους τρόπους και πάνε μια χαρά, αλλά ο τρόπος που λειτουργούμε εμείς, η δικιά μας σκηνή, είναι αυτός.

Ερ: Όταν βρίσκεστε στην σκηνή και τραγουδάτε, υπάρχει κάτι που σκέφτεστε;

Απ: Υπάρχουν πολλά…Tο θέμα είναι να μπορείς να ταξιδεύεις ώστε να ταξιδεύεις και αυτούς που σε παρακολουθούν.

Δεν θα μπορούσα να τραγουδάω αν δεν σκεφτόμουν καταστάσεις καθώς και αν δεν ένιωθα κάποια συναισθήματα εκείνη την στιγμή.

Ερ: Σας αρέσει να είστε πρότυπο για τους νέους που σας παρακολουθούν;

Απ: Αυτό αν συμβαίνει…σίγουρα είναι μια μεγάλη ευθύνη και φυσικά μεγάλη τιμή για τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να θέλουν να επηρεάζονται από τα τραγούδια μου, να με νιώθουν φίλο τους.

Ερ: Τι πιστεύετε πως είναι κόντρα στα πιστεύω τις αξίες που έχετε ως άτομο;

Απ: Κόντρα είναι πράγματα που δεν έχουν σχέση με ανθρώπινες αξίες, ανθρωπισμό. Αναξιοπρεπή πράγματα, ακόμα και στον τομέα της αισθητικής, που είναι κάτι το οποίο προκαλεί αρνητικά πράγματα στον ψυχισμό ενός ανθρώπου.

Νομίζω πως η ροκ μουσική έχει να κάνει με τέτοιες αξίες, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, διασκέδαση, μακριά μαλλιά και αλκοόλ.

Ερ: Τι είναι σπάνιο για σας;

Απ: Σπάνιο είναι οι στιγμές που μπορείς να αισθάνεσαι γαλήνη και ευτυχία!!!

Ερ: Τι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στη διάθεσή σας;

Απ: Οι άνθρωποι που αγαπάω μπορούν να με κάνουν να νιώθω καλά ή όχι.

Ερ: Τι θα σας έκανε να φύγετε από ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση που αγαπάτε;

Απ: Με κάνει πάντοτε να φεύγω η έλλειψη συναισθημάτων δυνατών και ακραίων. Το πάθος είναι ένα συναίσθημα για μένα που πρέπει να υπάρχει σε όλες τις σχέσεις που έχουμε.

Έτσι αισθανόμασταν και με τους «Πυξ- Λαξ» και σταματήσαμε.

Ερ: Ποιοί άνθρωποι σας κεντρίζουν για να κάνετε παρέα μαζί τους;

Απ: Ανθρώποι που δεν θέλουν να κερδίσουν ούτε να χάσουν αλλά θέλουν να ζήσουν μαζί μ’ κάποιον άλλο εμπειρίες, να γνωρίσουν πράγματα και να τα μοιραστούν.

Ερ: Θυμάστε κάτι πολύ έντονα από την εποχή των «Πυξ- Λαξ»;

Απ: Είναι τόσα πολλά. Αν εννοείτε από την πορεία της μουσικής μπορεί να αδικήσω κάτι αν αναφερθώ συγκεκριμένα, αλλά ας πούμε κυρίως στιγμές συναυλιών.

Ερ: Τι έχει αλλάξει από τότε;

Απ: Θα δανειστώ ένα στίχο του φίλου μου του Πάνου… «Τίποτα δεν είναι όπως παλιά».



Oι Πυξ - Λαξ



Ερ: Οι «Πυξ- Λαξ» δημιουργήθηκαν αρχικά από δεσμούς φιλίας. Η σχέση που έχετε τώρα με τους τότε συνεργάτες σας ποια είναι;

Απ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πήραμε μια απόφαση που έπρεπε να την πάρουμε για το καλό αυτού του συγκροτήματος και για αυτά που σήμαινε.

Ερ: Ποιός ήταν ο λόγος που διαλύθηκαν;

Απ: Ο λόγος ήταν καθαρά αυτό που σας είπα. Έκλεισα απλά ένας κύκλος που έπρεπε να κλείσει.

Ερ: Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα ήταν δύσκολο να επιτύχετε σε σόλο καριέρα; Δεν φοβηθήκατε τη σύγκριση;

Απ: Ο κόσμος πρέπει να φτάνει μέχρι εκεί που τον αφορά κάτι. Aυτό είναι ένα θέμα που δεν τον αφορά.

Ερ: Για το χτίσιμο μιας καριέρας απαιτείται πολύς χρόνος, με συνέπεια να αφήνουμε στην άκρη την προσωπική μας ζωή. Τί είναι αυτό που νομίζετε ότι έχετε χάσει εσείς;

Απ: Δεν μετανιώνω για τις επιλογές ή οτιδήποτε έχω χάσει. Νομίζω πως όταν ένας άνθρωπος θέλει μπορεί να τα κάνει όλα. Αυτά που επιθυμεί μπορεί να τα έχει, αρκεί να επιλέγει τα απαραίτητα συναισθηματικά, που τον γεμίζουν και να μην καταναλώνεται σε πλασματικές ανάγκες.

Ερ: Δεν είστε από τους ανθρώπους που εμφανίζονται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τί είναι αυτό που σας κρατά αποστασιοποιημένο;

Απ: Tίποτα ιδιαίτερα. Aντίθετα νομίζω για τα δικά μου μέτρα πως εμφανίζομαι πάρα πολύ συχνά.

Πρέπει να εμφανιζόμαστε όταν έχουμε να πούμε κάτι, δεν είναι πως κρύβομαι από κάπου, όταν έχω να πω κάτι θα το πω. Πάντα βέβαια σε εκπομπές, σε διόδους και δίαυλους που ταιριάζουν με την ψυχοσύνθεσή μου. Δεν κάνω κριτική σε κανένα, καλά κάνουν τη δουλειά τους όλοι, αλλά δεν μπορώ εγώ να εμφανίζομαι και να μιλάω για τη δουλειά μου παντού.

Ερ: Για τα λάθη σας μετανιώνετε;

Απ: Από τα λάθη μαθαίνεις… Aρκετές φορές, μετά από χρόνια όμως, τα λάθη αποδεικνύεται πως δεν ήταν λάθη. Αρκεί να το δεις ψύχραιμα.

Ερ: Κινδυνεύει η μουσική από το σήμερα ή θεωρείτε πως υπάρχουν βαθιές ρίζες καθώς και άνθρωποι που την υπηρετούν σωστά;

Απ: Σίγουρα έχει βαθιές ρίζες και νομίζω πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα την υπηρετούν σωστά.

Κινδυνεύει όμως η τέχνη γενικότερα από το φαινόμενο που προαναφέραμε στο βαθμό που οι άνθρωποι, οι ακροατές, επιλέγουν οι ίδιοί να ακούν αυτά που ακούν. Πιο συγκεκριμένα, οι επιλογές που κάνουμε όλοι μας είναι αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας και τον τρόπο που ζούμε τελικά.

Ερ: Οι πωλήσεις των CD σας απασχολούν;

Απ: Σχεδόν όλους όσοι ασχολούνται με τη μουσική, ακόμα και αν το λένε ή όχι τους ενδιαφέρει, απλά άλλούς περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Ευτυχώς ανήκω στους τυχερούς που η αγάπη του κόσμου τόσα χρόνια, μου έχει διώξει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανασφάλειας, με συνέπεια να μην ταλαιπωριέμαι πολύ.

Πάντα όμως όταν βγάζεις ένα δίσκο σε ενδιαφέρει πως θα πάει, για πολλούς λόγους, όπως αν αυτό που νιώθεις εσύ το νιώθουν και άλλοι.

Ερ: Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Απ: Τίποτα…μόνο μουσική. Θα παίξω στη Θεσσαλονίκη με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το Διονύση τον Τσακνή καθώς και στην Αθήνα στο «Ζυγό» για τις γιορτές. Όλα τα υπόλοιπα είναι στα σκαριά.