Το έκτο ζευγάρι γυπαετού εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες στον Ψηλορείτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μ. Μυλωνάς.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Κρήτης φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς, αφού τα δύο αναπαραγωγικά ζευγάρια του γυπαετού που υπήρχαν στο νησί πριν από εφτά χρόνια, σήμερα έχουν αυξηθεί και τον προβληματισμό διαδέχεται η αισιοδοξία για να συνεχιστεί η προσπάθεια διάσωσης του σπάνιου αυτού είδους.
Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τη διάσωση του γυπαετού στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, πριν από εφτά χρόνια ο αναπαραγωγικός πληθυσμός είχε «πέσει» στα δύο ζευγάρια και ο προβληματισμός ήταν έντονος για το εάν η κατάσταση μπορούσε να αναστραφεί.
Ακολούθησαν εφτά χρόνια σκληρής δουλειάς και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ο κ. Μυλωνάς θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση δασών της Περιφέρειας Κρήτης, το Δήμο Ιναχωρίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ΑΝΕΚ ως χορηγό της προσπάθειας για τη διάσωση του γυπαετού.
«Επίσης όλο τον κόσμο που βοήθησε γι’ αυτή την επιτυχία. Τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους δασκάλους και τους μαθητές. Όλοι βοήθησαν σε αυτό το γεγονός» είπε.
Αναφερόμενος στα επιστημονικά στοιχεία για το γυπαετό ο συντονιστής του προγράμματος Σταύρος Ξηρουχάκης είπε ότι «από το 1995 που παρακολουθούμε τον πληθυσμό του είδους στην Κρήτη, είχαμε στοιχεία για 8-9 ζευγάρια και αποτελούσαν το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό σε όλο τον κόσμο».
Όπως είπε ο ίδιος, οι κυριότερες αιτίες για τη μείωση του είδους ήταν η λαθροθηρία και η χρήση δηλητηρίων. «Οι περιοχές που αναπτύσσονται είναι κυρίως η δυτική Κρήτη, καθώς οι συγκεκριμένες ορεινές περιοχές είναι πολύ πιο ελκυστικές για το γυπαετό. Τα ζευγάρια που έδωσαν νεοσσούς και σε αυτά οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού είναι ένα στην περιοχή Άγιου Δίκαιου στο δήμο Ιναχωρίου, και στην περιοχή Σφακίων το δεύτερο ζευγάρι.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κρήτης Θωμάς Ρούσσος αναφέρθηκε στα θεαματικά αποτελέσματα που υπήρξαν, λόγω της συνεργασίας των υπηρεσιών για τη διάσωση του γυπαετού. «Από την εφαρμογή του προγράμματος ως Διεύθυνση δασών της Περιφέρειας διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού φύλαξης σε ορισμένα ορεινά συγκροτήματα, τα οποία δεν έχουν καθόλου φύλαξη από την πλευρά της δασικής υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα εάν είχαμε αριθμό δασοφυλάκων στις περιοχές αυτές. Οι περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι φωλιές δεν έχουν την καθημερινή παρουσία της δασικής υπηρεσίας, γίνονται όμως συνεχείς περιπολίες».
Διεθνές Συνέδριο
Ο υπεύθυνος για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού κ. Μιχάλης Προμπονάς αναφέρθηκε στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνουν το ΜΦΙ και το WWF Ελλάς με αντικείμενο τις μεθόδους προστασίας και διαχείρισης των πληθυσμών των γυπαετών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου. Όπως είπε ο ίδιος, θα ακολουθήσει διήμερη εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου.
Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFE – Φύση που υλοποιούν οι δύο φορείς και τα οποία αφορούν αφενός την «Προστασία των Αρπακτικών Πουλιών του Δάσους Δαδιάς» και αφετέρου τις «Δράσεις για τη Διατήρηση- Προστασία του γυπαετού και της βιοποικιλότητας στην Κρήτη». Το πρώτο από τα δύο προγράμματα υλοποιείται στο πλαίσιο της μόνιμης παρουσίας της WWF στο δάσος Δαδιάς. Το δεύτερο εντάσσεται στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Π.Κ για την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού και ειδικότερα για τη διατήρηση των σπάνιων αρπακτικών που διαβιούν εκεί. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, η διοργάνωση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαίκή Επιτροπή.
Στόχος του συνεδρίου είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε σχέση με την προστασία των γυπών στην Ευρώπη. Παράλληλα επιδιώκεται να δοθεί μία ευκαιρία σε επιστήμονες και ανθρώπους να ανταλλάξουν εμπειρίες και να επωφεληθούν από την παρουσίαση δοκιμασμένων μεθόδων διαχείρισης και προστασίας, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιστήμονες των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι και έχουν μικρή τεχνογνωσία στο αντικείμενο.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προσκληθεί 16 επιστήμονες διεθνούς κύρους - από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες - οι οποίοι θα κάνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν στην επιστημονική παρακολούθηση και τη διαχείριση των πληθυσμών των γυπών. Οι ενότητες του συνεδρίου αφορούν στην επιστημονική παρακολούθηση, την τροφική ενίσχυση, τα μέτρα επανεισαγωγής πληθυσμών, τις γενετικές αναλύσεις των πληθυσμών, τη δυναμική τους, και την απεικόνιση/ανάλυση των οικοσυστημάτων. Μία τελευταία ενότητα θα αφορά επίσης την παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFE του WWF Ελλάς και του ΜΦΙ. Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί η ετήσια συνάντηση του ευρωπαϊκού δικτύου ερευνητών που ασχολούνται με την προστασία των γυπών.

