Μανόλης Χρονάκης

Μια όμορφη ιστορία, μια εκπληκτική παράδοση φαίνεται πως “συνοδεύει” τον ΠΟΑ από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην Γ’ Εθνική. Οι Ατσαλενιώτες επί τρία χρόνια (όσα δηλαδή βρίσκονται στις επαγγελματικές κατηγορίες) κερδίζουν πάντα στην πρεμιέρα, πάντα παίζουν εντός και πάντα με το ίδιο σκορ (1-0).

Ο παίκτης που ξεκίνησε αυτή την...ιστορία ήταν ο Τσούκλης στις 12 Οκτωβρίου 2003 όταν με δικό του γκολ στο 68’ ο ΠΟΑ νίκησε τη Ρόδο, πέρυσι ήταν σειρά του Διγενή στο 82’ απέναντι στον Βύζαντα και φέτος, χθες δηλαδή, ο Έντι Ουμ συμπλήρωσε αυτή την “τρίλιζα” απέναντι στον Εθνικό. Ο Καμερουνέζος με το αγγελικό χαμόγελο αλλά και το... διαβολικό ένστικτο μόλις στο έκτο λεπτό έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, γκολ που όπως φάνηκε ήταν αρκετό για να ξεκινήσει με το... δεξί η ατσαλενιώτικη ομάδα και το φετινό πρωτάθλημα. Μια νίκη “φτωχή” από πλευράς γκολ και θεάματος αλλά “χρυσή” και υπερπολύτιμη που θα δώσει τεράστια ώθηση στον ΠΟΑ στο ξεκίνημα του “μαραθωνίου” της Γ’ Εθνικης.

Το ματς

Καλύτερο ξεκίνημα δεν θα μπορούσαν να περιμένουν οι Ατσαλενιώτες. Είχαν περάσει μόλις έξι λεπτά και ενώ ο Εθνικός είχε κερδίσει κόρνερ, ο ΠΟΑ βγήκε στην “κόντρα” και ο Ουμ με πολύ όμορφο τρόπο άνοιξε το σκορ. Γκολ που έβαλε... φωτιά στο ματς, αφού οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν. Το παιχνίδι πήγε στη δύναμη και λογικά το θέαμα περιορίστηκε σε δεύτερη μοίρα.Ο Παύλος Δερμιτζάκης επέλεξε και πάλι το 4-2-3-1 με τους Φράγκο-Λεκάκη-Τζανή-Πολεμαρχάκη στην αμυντική ευθεία, τους Καινουργιάκη-Ταουσιάνη αμυντικά χαφ, δεξιά τον Αργέντη, αριστερά τον Καρβελά, στην μέση τον Αποστολάκη και μπροστά τον Ουμ, σύστημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε όλα σχεδόν τα φιλικά. Οι γηπεδούχοι μετά το 1-0 και αφού ο Εθνικός έγινε πιο επιθετικός, φρόντιζαν να μην ρισκάρουν αρκετά, έπαιξαν σφικτά πίσω και σε 1-2 περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν κάνει και δεύτερη “ζημιά”. Το μόνο αρνητικό στοιχείο ίσως για τον ΠΟΑ του πρώτου ημιχρόνου ήταν ότι δεν υπήρχε αρκετή κυκλοφορία της μπάλας, οι πλάγιοι δεν τροφοδοτήθηκαν και μοιραία οι φιλοξενούμενοι είχαν περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή τους. Βέβαια, δεν δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις, αφού η άμυνα των γηπεδούχων ήταν εκεί που έπρεπε και “φρέναρε” τις ορέξεις των Πειραιωτών. Μια από τα ίδια και... χειρότερα στο δεύτερο ημίχρονο από πλευράς ποιότητας. Το ένα φάουλ διαδεχόταν το άλλο, τα σφυρίγματα του διαιτητή άφθονα, οι διακοπές εξίσου πολλές και ως εκ τούτου το θέαμα πήρε... απουσία χθες στο Ατσαλένιο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος καθόταν αναπαυτικά στην εξέδρα. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η αγωνία κυριαρχούσε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με τους φιλοξενούμενους να θέλουν αλλά να μην μπορούν και τους γηπεδούχους να δείχνουν απίστευτα δείγματα ποδοσφαιρικής ωριμότητας και πειθαρχίας. Ο ΠΟΑ ήταν άριστα στημένος στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες του είχαν μεγάλα αποθέματα δύναμης και θάρρους και αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στις αντεπιθέσεις θα μπορούσαν να πετύχουν και δεύτερο γκολ.

Οι Πειραιώτες αντίθετα μόνο με στημένες φάσεις προσπαθούσαν να απειλήσουν όμως, παρά το γεγονός ότι υπερτερούσαν στο ύψος, απείλησαν ουσιαστικά μόνο πέντε λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου. Ο Νίκος Γκουλής έκανε ό,τι μπορούσε από τον πάγκο αλλά μάταια. Μετά το 76’ έπαιξε με δύο κλασικούς επιθετικούς και στο τέλος με τρεις αφού προωθήθηκε και ο πανήψυλος Βιδάλης, όμως ο Παύλος Δερμιτζάκης έριξε στο ματς τον Ιερωνυμάκη και μετατρέποντας το σύστημα σε 5-4-1 θωράκισε τα νώτα του κι έτσι παρέμεινε το 1-0. Κοντολογίς το 1-0 δείχνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα αφού στο... ρινγκ επικράτησαν οι πιο δυνατοί και οι πιο παθιασμένοι. Ο Εθνικός απλά έχει να διαμαρτύρεται για το ακυρωθέν γκολ του Στρατάκη στο 22’. Καλύτεροι από τον ΠΟΑ οι κεντρικοί αμυντικοί Τζανής, Λεκάκης, ο σκόρερ Ουμ κι ο Φράγκος.

Από τον Εθνικό ξεχώρισαν οι Στρατάκης και Μοράλες. Ο Αθηναίος διαιτητής Μάνταλος είχε δύσκολο έργο αλλά σε γενικές γραμμές τα κατάφερε. Έδειξε κίτρινη στους Ουμ, Αργέντη, Φράγκο, Πολεμαρχάκη, Καρακάωφ, Μαρτσέλο και Στρατάκη.

ΠΟΑ: Αθανασίου, Ουμ (82’ Ιερωνυμάκης), Λεκάκης, Πολεμαρχάκης, Φράγκος, Τζανής, Καινουργιάκης, Αργέντης, Καρβελάς (67’ Στρατήγης), Ταουσιάνης, Αποστολάκης (91’ Ματθαιάκης).

Εθνικός: Θωμόπουλος, Πρίπου (76’ Μπρένερ), Τζίμας, Βιδάλης, Παπαπαναγιώτου (26’ Ανθούλης), Κουμπούλης (62’ Πετρόφ), Καρακάωφ, Μαρτσέλο, Στρατάκης, Μοράλες, Καραμαλίκης.