Ένα εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο Οφθαλμολογίας, στο οποίο εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας η “ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑ” λειτουργεί στο Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας στο κτίριο Ηλέκτρα) υπό τη διεύθυνση του οφθαλμιάτρου Γιάννη Ασλανίδη. με την ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων της κλινικής, που θα γίνουν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ο Γ. Ασλανίδης, προσκάλεσε τους δημοσιογράφους του Ηρακλείου και τους μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους της ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑΣ που σημαίνει ιδανική όραση. Το Κέντρο και ο κ. Ασλανίδης, συνεργάζονται ήδη με την ξενοδοχειακή αλυσίδα “Aldemar”, αφού στις επιδιώξεις του, είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων για τον Ιατρικό Τουρισμό.

Εξάλλου, από το 2006, η κλινική θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο για γιατρούς από την Ευρώπη, και τη Μέση Ανατολή, στη χρήση του λέιζερ νέας γενιάς για την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων των ματιών.

Την τελευταία δεκαετία οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις με χρήση laser για τη διόρθωση αυτών των διαθλαστικών σφαλμάτων θεωρούνται πλέον επεμβάσεις ρουτίνας. H αρχή είναι απλή: Xρησιμοποιώντας δέσμη φωτός excimer laser, μεταβάλλεται η καμπυλότητα του κερατοειδούς, επιτρέποντας στο φως να εστιάζει πάνω στον αμφιβληστροειδή. Tα σύγχρονα excimer laser είναι σε θέση να προσφέρουν ακριβή διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, με εξαιρετική επικέντρωση της δέσμης laser στην επιλεχθείσα οπτική ζώνη (η επιφάνεια του κερατοειδούς στην οποία εφαρμόζεται το laser). Aυτό μεταφράζεται σε άριστη όραση - εμμετρωπία.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Aσλανίδη, στο “Eμμετρώπια” τηρούνται αυστηρά συγκεκριμένα πρωτόκολλα εργασίας και προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η εξατομικευμένη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή.

H επιλογή του Eμμετρωπια

H επιλογή του διαθλαστικού κέντρου από τον ασθενή θα πρέπει να γίνει βάσει τριών κριτηρίων:

• Tο πρώτο κριτήριο είναι ο παράγοντας χειρουργός. Oι διαθλαστικές επεμβάσεις, παρ’ όλο που είναι σχετικά απλές, προϋποθέτουν πείρα τόσο στην προεγχειρητική αξιολόγηση των βαθμών διόρθωσης και την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, όσο και στη διεγχειρητική διαδικασία. Πιθανές αν και εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές όπως λοίμωξη, αλλεργία, πτώση της οπτικής οξύτητας, όταν αντιμετωπιστούν από έμπειρο χειρουργό, δεν οδηγούν σχεδόν ποτέ σε μόνιμη απώλεια όρασης. O Iατρικός διευθυντής του “Emmetropia” Δρ Iωάννης Aσλανίδης, MD., PhD, MBA, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας του Weil- Cornell Medical College, NY, USA, ήταν επί σειρά ετών διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος Εκπαίδευσης Ιατρών στο Διαθλαστικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΒΕΜΜΟ). Στο διάστημα αυτό πραγματοποίησε περισσότερο από 4.000 διαθλαστικά και μη χειρουργεία και ήταν υπεύθυνος για την κλινική και τη χειρουργική εκπαίδευση αλλοδαπών και ημεδαπών οφθαλμιάτρων που εξειδικεύτηκαν στη διαθλαστική χειρουργική. Ο Δρ. Ιωάννης Ασλανίδης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 ανακοινώσεις σε συνέδρια και διεθνή περιοδικά και είναι συγγραφέας πολυάριθμων κεφαλαίων σε ιατρικά βιβλία.

• Το δεύτερο κριτήριο είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, δηλαδή τα συγκεκριμένα μηχανήματα και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Υπάρχουν περισσότερες από 12 διαφορετικές κατασκευαστικές εταιρείες μηχανημάτων laser με αναπόφευκτα μικρές ή μεγάλες διαφορές.

Στο “Emmetropia” εγκαταστάθηκε το Μάρτιο του 2005 για πρώτη φορά στην Κρήτη το διαθλαστικό laser της εταιρείας WaveLight “ALLEGRETTO WAVE Eye-Q” 400Hz, το οποίο, πέρα από τις κλασικές δυνατότητες εξατομικευμένης θεραπείας, είναι παγκοσμίως γνωστό γιατί προσφέρει την τεχνική δυνατότητα για πρόβλεψη της τελικής ασφαιρικότητας του κερατοειδούς. Ως εκ τούτου καθοδηγει και προσφέρει δεδομένα για ασφαλέστερες ιατρικές και χειρουργικές επιλογές.

• Το τρίτο κριτήριο είναι η πολιτική που ακολουθεί το Κέντρο Διαθλαστικής Χειρουργικής, δηλαδή η ύπαρξη εγκεκριμένου πρωτοκόλλου εργασίας ή εφαρμογής πειραματικών μελετών σε ασθενείς. Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι καθετί που δεν είναι απόλυτα εγκεκριμένο δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την πλήρη κατανόηση από τον ίδιο των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων αυτής της διαδικασίας, καθώς και χωρίς τη λεπτομερή, έννομη και ενυπόγραφη συγκατάθεσή του.