Της Κατερίνας Μυλωνά

Αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα στο χώρο της εκπαίδευσης το 5ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου υλοποιεί για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα Commenius με θέμα: «Οδεύοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές που έχουν συμβεί στην περιοχή μας τα τελευταία 50 χρόνια». Το πρόγραμμα αυτό εγκρίνεται και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την Ελλάδα. Στόχος είναι να έρθουν σε επαφή διαφορετικοί πολιτισμοί και να αναλυθεί το εκάστοτε θέμα από την οπτική γωνία της κάθε χώρας που συμμετέχει.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το 5ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου συνεργάζεται με ένα σχολείο από το Αμβούργο κι ένα από το Μιλάνο ενώ από την Πέμπτη και για μία βδομάδα θα μείνουν στο σχολείο τρεις καθηγητές από το Αμβούργο και δύο καθηγήτριες από το Μιλάνο. «Σκοπός είναι να μελετήσουμε το θέμα που θα μας απασχολήσει και να προσδιορίσουμε τις κινήσεις μας από τώρα κι έπειτα», εξηγεί ο λυκειάρχης, κ. Χρήστος Γουρνιεζάκης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής, «εμείς έχουμε έγκριση για το πρώτο χρόνο αλλά οι ανανεώσεις είναι εύκολες στη συνέχεια», αναφέρει ο κ. Γουρνιεζάκης, ενώ την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση στο Μιλάνο, «συνήθως γίνεται προς το τέλος του προγράμματος αλλά τώρα συζητάμε για την αρχή ούτως ώστε να υπάρξει και δεύτερη», συμπληρώνει. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα που παίρνει μέρος το 5οΛύκειο, το προηγούμενο ήταν κατά την τριετία 1996-1999, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα Μ.Μ.Ε.» και σε συνεργασία με σχολεία από την Αγκόνα, Ουαλία, Κάντιφ και Σαραγόσα. «Είχε πάει πάρα πολύ καλά», υποστηρίζει ο λυκειάρχης για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 20 σχολεία από την Ελλάδα, 27 από την Ιταλία και 30 από την Ισπανία. Ένα μέρος των εξόδων των παιδιών καλύπτεται, εφόσον συνήθως φιλοξενούνται από άλλα παιδιά ενώ όσον αφορά στη διατροφή και τα εισιτήρια υπάρχει κάλυψη από Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μαθητές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι συνήθως της Α’ Λυκείου καθώς το πρόγραμμα είναι τριετές και οι μαθητές της Γ΄ τάξης δεν έχουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο λόγω εξετάσεων.

«Είναι τεράστιες οι εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά καθώς λίγοι γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών, τη νοοτροπία και τον πολιτισμό τους,» επισήμανε ο κ. Γουρνιεζάκης. Ανέφερε ακόμα ότι «στο προηγούμενο η εμπειρία μας έδειξε ότι οι μαθητές δεν είχαν διαφορές αλλά αντίθετα πολλά κοινά ενδιαφέροντα». Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και να αναδειχθεί το πώς αντιμετωπίζει η κάθε χώρα το συγκεκριμένο θέμα. Ο κάθε μαθητής φτιάχνει μία εργασία πάνω στο θέμα, καταγράφονται τα αποτελέσματα και βγαίνουν τα συμπεράσματα.

Η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Ειρήνη Σαριδάκη, θέλησε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα εξαιτίας της κλίσης της προς την αγγλική γλώσσα αλλά και «θεωρώ ότι αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να κάνουμε γνωριμίες και να συνεργαστούμε με άτομα από άλλες χώρες,» προσθέτει η ίδια. Η Ειρήνη πιστεύει ότι η επαφή μεταξύ των κρατών είναι πολύ σημαντική και το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρνει πολύ κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, «τώρα αποκτήσαμε μία ιδέα για το πώς είναι στη Γερμανία και την Ιταλία και εκείνοι για την Ελλάδα», αναφέρει. Η ίδια είχε και πέρσι μία παρόμοια εμπειρία, εφόσον είχε κερδίσει μία υποτροφία και είχε ταξιδέψει στην Τουρκία.

Τη μοναδική εμπειρία που θα της προσέφερε αυτό το πρόγραμμα ήθελε να ζήσει η Στέλα Κυπριωτάκη, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, «η διαδικασία αυτή φέρνει πιο κοντά τους διάφορους πολιτισμούς, όπως εμείς γνωρίσαμε τώρα άτομα από την Γερμανία και την Ιταλία, τα οποία μάλιστα ήταν πολύ φιλικά μαζί μας,» συμπληρώνει η ίδια.

Ήθη και έθιμα από διάφορους λαούς γνώρισε η Αλεξία Σταυρουλιδάκη, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. «Είναι ένα πρόγραμμα που ενώνει τους λαούς και για εμάς είναι κάτι πολύ δημιουργικό καθώς παίρνουμε μέρος σε ωραίες δραστηριότητες», αναφέρει. Όσο αφορά στους ανθρώπους που έχει γνωρίσει της έχουν κάνει πολύ καλή εντύπωση, «είναι πολύ φιλικοί και προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας κι ας μην ξέρουν τη γλώσσα μας,» προσθέτει.

«Το πρόγραμμα βελτιώνει την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω», θεωρεί η Δήμητρα Κανακουσάκη της Γ΄ Λυκείου, η οποία αναφέρει ακόμα ότι «πρόκειται για μία πολύ ωραία εμπειρία και σίγουρα θα αποκομίσουμε πολλά, θα γνωρίσουμε άλλες πόλεις με τα ταξίδια που θα κάνουμε».