Του Κώστα Μπογδανίδη

Για αδικία που τους γίνεται εδώ και δεκαετίες κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Φορτέτσας που ξεσηκώθηκαν χθες το πρωί ζητώντας την αποδέσμευση της περιοχής τους από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Στη συγκέντρωση που έγινε χθες στο ύψος της διακλάδωσης της Φορτέτσας οι κάτοικοι της περιοχής ξεκαθάρισαν ότι είναι οι πρώτοι που σέβονται το μνημείο , αλλά υπογράμμισαν ότι «τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους δεν έχουν να κάνουν με το ανάκτορο»!

Μαζί με τους κατοίκους της Φορτέτσας ήταν παρόντες και πολιτικοί, βουλευτές, ο δήμαρχος και άλλοι δημοτικοί παράγοντες, οι οποίοι έδειξαν να συμμερίζονται το δίκιο των κατοίκων που είναι εγκλωβισμένοι σε μία παρωχημένη χάραξη των αρχαιολογικών ζωνών οι οποίες: τους εμποδίζουν να χτίσουν, να καλλιεργήσουν, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

«Εμείς είμαστε οι πρώτοι που αγαπάμε και σεβόμαστε το μνημείο που είναι παγκόσμια κληρονομιά, αλλά εδώ μιλάμε για αδικίες, μιλάμε για παράλογα πράγματα” επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης που συμπαραστάθηκε στους κατοίκους, μίλησε για τον αγώνα που πρέπει να ξεκινήσει ώστε να αλλάξει θέση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο εμφανίστηκε πολύ δογματικό στην πρόσφατη του επίσκεψη εδώ».

Ο κ.Κουράκης εμφανίστηκε και καυστικός έναντι εκείνων που υποτίθεται ότι στηρίζουν την χάραξη των ζωνών όπως είναι σήμερα και τόνισε ότι «θέλουν να προστατεύσουν το μνημείο περισσότερο από εμάς; Τα λένε αυτά οι άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους εδώ» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «οι χαράξεις έγιναν με τρόπο μαξιμαλιστικό και αυθαίρετα». Και πως αδικούνται οι κάτοικοι της Φορτέτσας, της Αλικαρνασού, του Σκαλανίου που μένουν δεκαετίες εκεί. Ο ίδιος ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα και για πρώτη φορά ήρθε και συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Πολιτεία, δια του ΚΑΣ, επιμένει να γυρνά την πλάτη της στο πάγιο αίτημα της περιοχής, που ζητά να δοθεί λύση στην άδικη υπαγωγή της περιοχής της Φορτέτσας στις αρχαιολογικές ζώνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εκατοντάδες οικογένειες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους που αφορά σε προσφυγικό κλήρο στους Μικρασιάτες, που εγκαταστάθηκαν εδώ με την ανταλλαγή. Άλλη μια συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι να μην μπορεί να επεκταθεί το σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήθος αυθαίρετων κτισμάτων τις δύο δεκαετίες, που καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα προβληματική. Η κινητοποίηση έγινε λίγες εβδομάδες μετά τους προκλητικούς χειρισμούς του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, ο οποίος μετά την αυτοψία του ΚΑΣ στην περιοχή, φρόντισε να διαρρεύσει δια του αθηναϊκού Τύπου, την αρνητική εισήγηση του συμβουλίου στο αίτημα της επανεξέτασης των ζωνών. Όλα αυτά ενώ επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση και ότι, το επίμαχο θέμα πρόκειται να επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Στην κινητοποίηση εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κνωσού συμμετείχε μαζικά και το δημοτικό διαμέρισμα Σκαλανίου. Όπως είναι γνωστό, η β’ αρχαιολογική ζώνη καλύπτει σημαντικό μέρος της έκτασης που περιλαμβάνεται εντός των διοικητικών του ορίων, πράγμα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Γ.Σκραφνάκη, δείχνει την υπερβολή που χαρακτηρίζει την οριοθέτηση των αρχαιολογικών ζωνών. Ο ίδιος σημειώνει ότι το 1/3 της έκτασης του Σκαλανίου, μιας περιοχής ραγδαία αναπτυσσόμενης, είναι δεσμευμένη από τη δεύτερη αρχαιολογική ζώνη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν έχει ούτε καν οπτική επαφή με το ανάκτορο από το οποίο απέχει 4 χλμ. Όπως είπε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, μέχρι σήμερα στην περιοχή του Σκαλανίου όπως και της Φορτέτσας, σε όλες τις ανασκαφικές εργασίες που έχουν γίνει δεν έχει βρεθεί κάποιο αρχαιολογικό εύρημα, γεγονός που όπως σημειώνει είναι πολύ σημαντικό, και δεν θα πρέπει να μην αξιολογείται ανάλογα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι για το θέμα των αρχαιολογικών ζωνών θα πρέπει να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση όλων των πολιτικών προσώπων του τόπου και καταρχήν των βουλευτών οι οποίοι οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια και να πάρουν θέση ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η γνώμη τους και πώς την τεκμηριώνουν!