Στο δημοτικό συμβούλιο οδηγείται η εισήγηση του αντιδημάρχου Κ.Χατζάκη, μετά την έγκριση της και από τη δημαρχιακή επιτροπή που υπερψήφισε τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κοστολογίου στη διάθεση όλων των δημοτικών αιθουσών και των δύο κηποθεάτρων της πόλης. Ουσιαστικά ο αντιδήμαρχος εισηγείται, την έγκριση κανονισμού λειτουργίας αλλά και συγκεκριμένο κοστολόγιο για τη διάθεση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, των μεγάλων δημοτικών αιθουσών και των δύο κηποθεάτρων, του Ηρακλείου, διότι όπως υποστηρίζει, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θεμελιώνεται ένα σύστημα καλύτερης οργάνωσης, των χώρων αυτών, που αναμφίβολα θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Η απόφαση έγκρισης της δημαρχιακής επιτροπής θα παραμείνει τοιχοκολλημένη για ένα δεκαήμερο έξω από τη Λότζια, και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί για το πλήρες περιεχόμενο της, και έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις ενστάσεις του ή τις προτάσεις που έχει να κάνει από την πλευρά του.

Ο αντιδήμαρχος με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει ότι «προϋπόθεση για τη σωστή χρήση και αξιοποίηση αυτών των υποδομών που έχει στη διάθεση του ο Δήμος, είναι να πετύχουμε την οριοθέτηση συγκεκριμένων λειτουργιών, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, και έτσι δεν θα υπάρχουν σύγχυση και παρεξηγήσεις που παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις, ως προς την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων». Επίσης όπως ο ίδιος σημειώνει, είναι απολύτως αναγκαίο να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, και ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο για την διάθεση των αιθουσών και των χώρων αυτών το οποίο θα είναι ενιαίο για όλους, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση…. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει για λογαριασμό του Δήμου τη δυνατότητα αποκατάστασης των φθορών αλλά και της απόσβεσης του κόστους της λειτουργίας των αιθουσών, και των δημοτικών κηποθεάτρων, ενώ παράλληλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο παζαρέματος σε σχέση με το κόστος διάθεσης των χώρων αυτών, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σκηνικό πελατειακών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά η πρόταση του αντιδημάρχου για τη λειτουργία και το κόστος διάθεσης των δημοτικών αιθουσών και των κηποθεάτρων, διαμορφώνεται ως εξής:

Βασιλική Αγίου Μάρκου

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, μετά την πραγματοποίηση των μεγάλων εκθέσεων με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, των κρητικών εικόνων και των φαγιούμ, θα πρέπει να παραχωρείται μόνο για την φιλοξενία μεγάλων καλλιτεχνικών εκθέσεων και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, ώστε να διατηρηθεί το κύρος του μνημείου. Εφόσον πραγματοποιούνται εκθέσεις και αυτό είναι εφικτό, να παραχωρείται ένα έργο στο Δήμο, για τον εμπλουτισμό της συλλογής του. Η αίθουσα για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Δήμου, θα παραχωρείται δωρεάν, και εάν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα, θα καταβάλει στο Δήμο, το ποσό των 100 ευρώ, ενώ για την εκτός ωραρίου λειτουργία του τις καθημερινές θα χρεώνεται το ποσό των 50 ευρώ ημερησίως. Τα ποσά αυτά, θα καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα της αίθουσας.

Θεατρικός σταθμός

Ο χώρος του Θεατρικού Σταθμού, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα πρέπει να παραχωρείται σε πανεπιστήμια και σχολεία δωρεάν με την προϋπόθεση ότι, ο χώρος θα διατηρείται καθαρός και θα προστατεύεται από τις φθορές. Εάν όμως προκληθούν ζημιές θα βαρύνουν αποκλειστικά τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Στους φορείς ο χώρος θα διατίθεται έναντι του ποσού των 300 ευρώ, και στους ιδιώτες που θέλουν να παρουσιάσουν κάποια πνευματική τους εργασία, ή έργο τους 150 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο χώρος διαθέτει μια σκηνή 95 τ.μ., έχει πιάνο πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές, ηχητικές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό για προβολείς, διαθέτει κυλικείο, καμαρίνια, τουαλέτες και αίθριους χώρους στην είσοδο και έξοδο. Διαθέτει 300 καθίσματα, και παραχωρείται κυρίως σε σχολεία, πανεπιστήμια, φορείς ή άτομα για την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων αλλά και για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να αναδείξουν ανάλογους σκοπούς και στόχους.



Ανδρόγεω



Αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του Θεατρικού Σταθμού αναμένεται να ισχύσει και την δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω. Ωστόσο η αίθουσα δεν παραχωρείται σε σχολεία ακριβώς επειδή, τα παιδιά προκαλούν φθορές. Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αίθουσα της Ανδρόγεω, διαθέτει σκηνή 38 τ.μ. έχει ένα πολύ καλό πιάνο, πλήρεις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, κλιματισμό, για διάφορες προβολές, διαθέτει 250 καθίσματα συνεδρίου. Παραχωρείται σε φορείς ή άτομα ( όχι για συναντήσεις ολιγομελών ομάδων) για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων « μαζικής απήχησης», που σκοπό έχουν την προώθηση στόχων του φορέα ή του ατόμου, που πραγματοποιεί την εκδήλωση και γενικότερα την πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της πόλης. Το φουαγιέ της Ανδρόγεω, εκτός από τη χρήση του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στην κεντρική αίθουσα, λόγω έλλειψης άλλου χώρου, παραχωρείται σε νέους καλλιτέχνες, για την πραγματοποίηση εκθέσεων οπότε στην περίπτωση αυτή αντί πληρωμής, δωρίζουν στο Δήμο ένα έργο τους για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»

Πρόκειται για το χώρο που εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού του Δήμου Ηρακλείου. Διαθέτει μια σκηνή 420 τ.μ. η οποία και εξοπλίζεται με ειδικό πάτωμα και παραχωρείται για την πραγματοποίηση παραστάσεων μπαλέτου, ή χορού, που διοργανώνουν αντίστοιχες σχολές, για να παρουσιάσουν το έργο τους. Έχει αίθριο στην είσοδο, πλατεία, εξώστες ένθεν και ένθεν, όπου τοποθετούνται καθίσματα, πολυθρόνες χωρητικότητας 1200- 1500 καθισμάτων. Διαθέτει πλήρεις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καμαρίνι, κυλικείο, τουαλέτες. Λόγω της υποδομής που διαθέτει, αλλά και του υψηλού λειτουργικού κόστους του, προτείνεται το ποσό των 600 ευρώ τη μέρα για τη διάθεση του, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πρόβα ή για παράσταση. Εάν υπάρχει εισιτήριο μέχρι και 10 ευρώ, το ποσό θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ ημερησίως, και εάν το εισιτήριο είναι πάνω από 10 ευρώ, αντίστοιχα το κόστος της ημερήσιας αμοιβής του Δήμου θα προσαυξάνεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Σε μικρή απόσταση από το Κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”, βρίσκεται και το μικρό κηποθέατρο “Μ. Χατζιδάκις”, που διαθέτει επίσης σκηνή 110 τ.μ. ξύλινο πάτωμα από ειδικό ξύλο θαλάσσης, το οποίο επίσης συντηρείται κάθε χρόνο, λόγω της φθοράς που υφίσταται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Διαθέτει ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι 500 καθίσματα, περίπου. Παραχωρείται στις ίδιες περιπτώσεις που παραχωρείται και ο Θεατρικός Σταθμός και το κηποθέατρο “Ν.Καζαντζάκης”. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προτείνει, το ποσό των 300 ευρώ, να θεσπιστεί ως ημερήσια αποζημίωση ενώ εάν υπάρχει εισιτήριο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το κόστος να προσαυξάνεται στα 500 ευρώ.