ΕΛΙΝΟΙΛ
Στη σύσταση δύο νέων θυγατρικών εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει με ποσοστό 99,98%, προχώρησε η εισηγμένη εταιρεία Ελινόιλ Α.Ε. Οι επωνυμίες των δύο εταιρειών είναι ΕΛΙΝ Σταθμοί Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία και ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και οι δύο αυτές θυγατρικές έχουν αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ και αντικείμενο εργασιών η μεν πρώτη την εκμετάλλευση πρατηρίων υγρών καυσίμων, σταθμών ανεφοδιασμού σκαφών και εν γένει τη διενέργεια λιανικών πωλήσεων, η δε δεύτερη την παραγωγή και διάθεση βιοκαυσίμων. Ειδικά όσον αφορά στην ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα, επισημαίνεται ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοντίζελ. Οι εργασίες για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας, όπως τονίζεται, θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΑΤΕ
Tο δάνειο εξοπλισμού, ένα νέο προϊόν που απευθύνεται σε κάθε νομικής μορφής επιχείρηση, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με ανταγωνιστικούς όρους και δυνατότητα κάλυψης των αυξανόμενων αναγκών τους παρουσίασε η Αγροτική Τράπεζα Πρόκειται για ένα νέο δάνειο που αφορά χρηματοδότηση για προμήθεια, αγορά ή ανανέωση επαγγελματικού εξοπλισμού και καλύπτει κάθε μορφή υλικού ή άυλου εξοπλισμού (μηχανολογικό εξοπλισμό, έπιπλα γραφείου, Η/Υ, κ.λ.π.). Το ύψος του δανείου φτάνει το 100% της αξίας του εξοπλισμού πλέον λοιπών εξόδων και κυμαίνεται από 15.000 - 300.000 ευρώ. Η διάρκειά του είναι από 1- 8 χρόνια και η αποπληρωμή του γίνεται με μηνιαίες, τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις.

COSMOTE
Σε 158,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote στο πρώτο εξάμηνο του 2005 σημειώνοντας αύξηση κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 145,3 εκατ. ευρώ.Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 8,5%. Οι πωλήσεις της εταιρείας έφθασαν τα 791,2 εκατ. ευρώ έναντι 735,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2004. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 345,7 εκατ. ευρώ έναντι 321 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2004 (αύξηση 8%). Στο δεύτερο τρίμηνο του 2004 τα καθαρά κέρδη της Cosmote ανήλθαν σε 83,9 εκατ. ευρώ έναντι 77 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2004.Τα παραπάνω μεγέθη έχουν υπολογιστεί με βάση της Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Newsphone Hellas
Σε νέες διευκρινίσεις προχώρησε η διοίκηση του ΟΤΕ με αφορμή τη συνεχιζόμενη τηλεοπτική προβολή διαφήμισης, με τηλεφωνικό αριθμό παρεμφερή με το 11-888 (πρώην 131), η οποία θεωρείται παραπλανητική για τους καταναλωτές. Στην ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρεται ότι στις 16/8/05 προέβη στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής κατά της εταιρείας Newsphone Hellas.

EUROBANΚ
Αδεια για τη λειτουργία υποκαταστήματός του στην Πολωνία εξασφάλισε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ο τραπεζικός όμιλος EFG Eurobank -Ergasias, όπως ανακοίνωσε. Η παρουσία του δραστήριου ελληνικού ομίλου στην Πολωνία θα εγκαινιαστεί με την ίδρυση προσεχώς υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank στη Βαρσοβία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του ερχόμενου έτους, ενώ ήδη μελετάται η δημιουργία δικτύου περισσότερων καταστημάτων.Η σχετική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής επέκτασης του Ομίλου Eurobank στην τραπεζική αγορά ολόκληρης της περιοχής της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

J&P-ΑΒΑΞ
Την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του έργου "Σήραγγα Γκρόπας επί της Επαρχιακής Οδού Πύλη - Στουρναρέϊκα- Μεσοχώρα του Ν. Τρικάλων", προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΕΤΕΘ, θυγατρική της J&P-ΑΒΑΞ. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της Σήραγγας Γκρόπας στην Επαρχιακή Οδό Πύλη- Στουρναρέϊκα- Μεσοχώρα του Ν. Τρικάλων, συνολικού μήκους 1.500 μ καθώς και η ανατολική πρόσβαση της σήραγγας μήκους 400 μέτρων. Η σήραγγα παρακάμπτει τον αυχένα της Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων, ενώ η κυκλοφορία διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω χιονοπτώσεων. Περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες διάνοιξης, άμεσης υποστήριξης , τελικής επένδυσης και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και κτιρίου της Σήραγγας και οι εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης της ανατολικής οδικής πρόσβασης.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
Από 26/8 η καταβολή του μερίσματος Στις 26 Αυγούστου 2005 θα αρχίσει η καταβολή του μερίσματος χρήσης 2004, 0,03 ευρώ ανά μετοχή, της εταιρείας Ιατρικό Αθηνών. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. στις 30/06/2005.

COCA-COLA
Ο Γιώργος Μαθιός αναλαμβάνει Διευθυντής του Τμήματος Ολοκληρωμένου Marketing και Μέσων (Integrated Μarketing and Communications Manager) της Περιφέρειας Μεσογείου της Coca-Cola Από τη νέα του θέση, ο κ Μαθιός θα είναι υπεύθυνος για τη διάθεση του διαφημιστικού budget των προϊόντων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και για τα διακρατικά προγράμματα Μάρκετινγκ της εταιρείας. Ο κ. Μαθιός ανέλαβε τη θέση αυτή, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου του ως Επικεφαλής Ενεργοποίησης της Ολυμπιακής Χορηγίας της Coca-Cola (Head of Olympic Activation), θέση που κατείχε από το 2001 και μέχρι πρότινος κάτοχος της θέσης του Integrated Marketing and Communications Manager της περιφέρειας Νοτιανατολικής Ευρώπης της Coca-Cola.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση συμμετοχής στην Egyptian Commercial Bank ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ της συμμετοχής της στην προσφάτως εξαγορασθείσα αιγυπτιακή τράπεζα Egyptian Commercial Βank (ECmB) κατά 9,6% προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς , εξαγοράζοντας επιπλέον 3.097.302 τίτλους της, αυξάνοντας κατ' αυτό τον τρόπο το ποσοστό μετοχικού ελέγχου που ασκεί σε αυτήν από 79,7% σε 89,3%.Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς διά στόματος του προέδρου της, Μιχάλη Σάλλα, η ECmB προορίζεται να αναλάβει περιφερειακό ρόλο εφαλτηρίου νέων επενδύσεών του στη Μέση Ανατολή και στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.Η εξαγορά μεριδίου 79,7% του μετοχικού κεφαλαίου της αιγυπτιακής τράπεζας από τον ελληνικό όμιλο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2005 έναντι 22,1 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε η ECmB έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά με τουλάχιστον 40,2 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να αντεπεξέλθει στους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που θέσπισε πρόσφατα για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα η κεντρική τράπεζα της μεσανατολικής χώρας.

ΔΙΟΛΚΟΣ ΑΕΕΧ
Την αγορά 5.250 επιπλέον ιδίων τίτλων της σε διάφορες πράξεις στις 16 και στις 17 Αυγούστου 2005 με μέση τιμή 2,04 ευρώ ανά τίτλο και συνολική αξία κτήσης 10.707,90 ευρώ ανακοίνωσε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών επενδυτική εταιρεία Δίολκος ΑΕΕΧ.Είχε προηγηθεί η αγορά συνολικά 32.610 ιδίων τίτλων της εταιρείας σε μέση τιμή 2,06 ευρώ ανά μετοχή την περίοδο 9-12 Αυγούστου 2005.Θεωρητικά οι αγορές αυτές δύνανται να συνεχιστούν έως τις 18 Νοεμβρίου 2005 μέχρι το όριο των 656.650 ιδίων τίτλων της Δίολκος (υποχρεωτικά σε τιμές μεταξύ 1,00 και 3,00 ευρώ) ή το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου, κατ' εφαρμογή σχετικής απόφασης της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της στις 23 Ιουνίου 2005.

PROMOTA
Η έκτακτη ΓΣ των μετόχων της Promota ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για reverse split της μετοχής, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,31 ευρώ σε ,93 ευρώ, έτσι ώστε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται σε 7.560.900 ευρώ αποτελούμενο από 8.130.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,93 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα τροποποίησε το άρθρο 5 του καταστατικού της εταιρείας. Η ανωτέρω απόφαση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 339 του Κανονισμού του ΧΑ. Εξάλλου, λόγω ελλείψεως νομίμου απαρτίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 15 του καταστατικού της εταιρείας, ορίζει νέα επαναληπτική ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 12/09/05 και ώρα 8 πμ στα γραφεία της εταιρείας οπότε και θα ληφθεί απόφαση περί τροποποιήσεως του άρθρου 2 του καταστατικού, περί του σκοπού της εταιρείας, που αφορά την προσθήκη υπηρεσιών τηλεηχοπληροφόρησης.

ΔΕΗ
Tην τιμή -στόχο για τις μετοχές της ΔΕΗ μείωσε η Morgan Stanley διατηρώντας την αξιολόγησή της “undergweight” για την εταιρεία, την ώρα που η CSFB αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τις μετοχές της εταιρείας, διατηρώντας την αξιολόγηση "outperform".Η Morgan Stanley μείωσε την τιμή-στόχο στα 17,30 ευρώ από 19 ευρώ, ενώ η CSFB αύξησε την τιμή-στόχο για τις μετοχές της ΔΕΗ στα 27,5 ευρώ από 26 ευρώ.Ειδικότερα, η Morgan Stanley σε έκθεσή της εκτιμά ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν επαρκεί για να αποτρέψει μείωση κερδών το 2005 κατά 30%.Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων γίνεται εξαιτίας των νέων υψηλότερων τιμών πετρελαίου που επηρεάζουν την ΔΕΗ. Παράλληλα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το μέρισμα φέτος θα είναι κατά 19% χαμηλότερο απ' ό,τι προβλεπόταν.Συγκεκριμένα, η CSFB στην έκθεσή της εστιάζει στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση τιμολογίων κατά 3,4%, ποσοστό μεγαλύτερο έναντι της πρόβλεψης 2,5% της CSFB.

Optima ΑΕΕΧ
Εγκρίθηκε ο ισολογισμός έναρξης εκκαθάρισης - με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2005 - της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών επενδυτικής εταιρείας "Optima ΑΕΕΧ" από την τακτική γενική της συνέλευση της 22ας Αυγούστου 2005. Η ίδια συνέλευση ενέκρινε την τελευταία χρήση της εταιρείας (1/1-7/7/2005).Όσον αφορά στην πορεία εκκαθάρισής της, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι μέχρι τούδε ενέργειες των εκκαθαριστών, ενώ οι μέτοχοι ενημερώθηκαν εκτεταμένα από τους τελευταίους για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής.Μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκε στους μετόχους ότι, το χαρτοφυλάκιο κινητών αξιών της Optima έχει εκποιηθεί, με εξαίρεση την τοποθέτηση της εταιρείας σε μια μετοχή.Η εν λόγω εκποίηση έγινε με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον και το συμφέρον των μετόχων της εταιρείας.