Σε επτά από τις δέκα κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τις οποίες αφορά η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, ανήλθε ο αριθμός των κατηγοριών που έχουν αγγίξει το επιτρεπόμενο όριο εισαγωγής τους στην Ευρώπη για το 2005 καθώς, όπως ενημέρωσε χθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπληρώθηκε η ποσόστωση και στην κατηγορία των φορεμάτων.

Πρόκειται απλώς "για αιτήσεις άδειας εισαγωγής, δηλαδή για παραγγελίες εισαγωγέων", διευκρίνισε πηγή της Επιτροπής, και όχι για προϊόντα που έχουν ήδη φθάσει στην Ένωση.

Πριν από τα φορέματα, τα πουλόβερ, τα παντελόνια, τα μπλουζάκια, τα μακό, οι στηθόδεσμοι και τα νήματα από επεξεργασία λιναριού συμπλήρωσαν ή και ξεπέρασαν τις προηγούμενες εβδομάδες τις ποσοστώσεις εισαγωγής τους που ορίζει η συμφωνία της 10ης Ιουνίου και φορτία ολόκληρα προϊόντων είναι δεσμευμένα σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Η δέσμευση των φορτίων που υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις έχει προκαλέσει την οργή εισαγωγέων και διανομέων και έφερε στην επιφάνεια διαφωνίες μεταξύ χωρών-μελών που αντιτίθενται στις ποσοστώσεις και υποστηρίζουν την άρση τους (Γερμανία, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες) και χωρών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που έδωσαν μάχη την άνοιξη για να προστατεύσουν τα δικά τους κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Πριν από τη συνάντηση, ο Eυρωπαίος Επίτροπος για θέματα εμπορίου Πίτερ Μάντελσον έκανε έκκληση, προχθές, μετά από συνεδρίαση ειδικών των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες, για "πραγματισμό" και "καλή διάθεση" με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.



Διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους



Στο μεταξύ συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος με τα κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που παραμένουν μπλοκαρισμένα σε ευρωπαϊκά λιμάνια από τις 20 Αυγούστου, είχαν χθες Ευρωπαίοι και Κινέζοι διαπραγματευτές στο υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο.

Περίπου 58,6 εκατομμύρια μπλούζες, 16,5 εκατομμύρια ανδρικά πανταλόνια και περισσότερα από 272.200 πουκάμισα από την Κίνα έχουν μπλοκαριστεί από τις 20 Αυγούστου σε ευρωπαϊκά λιμάνια, καθώς οι Βρυξέλλες σταμάτησαν τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων πέραν των ποσοστώσεων που έχουν ορισθεί για το 2005.Δεκάδες κοντέινερ με προϊόντα της κινεζικής υφαντουργίας περιμένουν τον εκτελωνισμό τους στα ευρωπαϊκά λιμάνια με προορισμό τη γαλλική, τη βρετανική , την ισπανική και τη γερμανική αγορά.

Η συνάντηση στο Πεκίνο πραγματοποιείται δυόμισι μήνες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες με το Πεκίνο για τον περιορισμό των κινεζικών εξαγωγών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό την πίεση των Eυρωπαίων βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε στις 10 Ιουνίου στη Σανγκάη συμφωνία με το Πεκίνο με την οποία τίθενται περιορισμοί μέχρι το 2007 στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου,Πίτερ Μάντελσον είχε απευθύνει χθες έκκληση "για ρεαλισμό" και "καλή θέληση". Ο Μάντελσον παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία "σοβαρή δυσλειτουργία"στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται νέες ποσοστώσεις στις εισαγωγές κινεζικών ρούχων και τόνισε ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί σύντομα.

"Μία ρεαλιστική λύση"απαιτείται για να αντιμετωπιστεί το θέμα της συσσώρευσης εκατομμυρίων ρούχων που έχουν εισαχθεί από την Κίνα και βρίσκονται απούλητα σε αποθήκες της ΕΕ επειδή οι ποσοστώσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο έχουν ήδη παραβιαστεί,τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.