Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας εξέφρασε το βράδυ της Παρασκευής τη «σθεναρή» του υποστήριξη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε ό,τι αφορά στη στάση του στο Κυπριακό, και υποστήριξε ότι ήταν η δική του πλευρά που πρότεινε τη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών.

Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν για λύση του πολιτικού προβλήματος και υποστήριξε τη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σημείωσε ακόμη τη σημασία λήψης αποφασιστικών βημάτων από την τουρκική κυβέρνηση, τα οποία -όπως επεσήμανε- απαιτούνται σε σχέση με τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.

Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης προσπάθειας και από τις δυο πλευρές για επιτυχία των συνομιλιών.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στήριξη που έδωσε στον Ντενκτάς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τοποθέτηση αυτή αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση.

Επίσης, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε ετοιμότητα για λύση εάν υπάρξει μικρή διαφοροποίηση στο χάρτη Ανάν υπέρ των Τουρκοκύπριων όσον αφορά το εδαφικό.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόρριψη από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς της πρότασης του Έλληνα ομολόγου του Γιώργου Παπανδρέου για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας δεν αποτελεί θετική εξέλιξη και εξέφρασε την άποψη ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαριου. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης εντός του 2003.

Τέλος, ο κ. Παπαπέτρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο, εάν τα Ηνωμένα Έθνη αντιληφθούν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται σε ακτίνα γεφύρωσης των διαφορών τους.