Εκσυγχρονίζεται και παράλληλα γίνεται πιο αυστηρό το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υφυπουργός κ. Κοντός παρουσίασε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα βασικά σημεία των αλλαγών που προβλέπει η Νέα ΚΥΑ στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι οποίες συνοψίζονται στα παρακάτω:

Συγκεκριμενοποιείται και αποσαφηνίζεται ο διακριτός ρόλος καθώς και ο τρόπος λειτουργίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας.

Δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας νέων Οργανισμών Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό περιβάλλον, προς όφελος των ασχολουμένων με την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων αλλά και των καταναλωτών.

Συγκεκριμενοποιείται και γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων στους επιχειρηματίες (βιοκαλλιεργητές, έμποροι, διακινητές κ.λ.π.) και κωδικοποιούνται οι παραβάσεις και οι παρατυπίες.

Συστήνεται Επιτροπή, υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θωμά Αλιφακιώτη, για την εξέταση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων στους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης.

Καθορίζεται ενιαίο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων από όλους τους Οργανισμούς Πιστοποίησης.

Καθορίζεται ενιαίο έντυπο σύμβασης, μεταξύ των επιχειρηματιών και των Οργανισμών Πιστοποίησης και ενδεικτικό κοστολόγιο των υπηρεσιών που παρέχουν.

Συστηματοποιούνται οι έλεγχοι στα βιολογικά προϊόντα , με σαφείς και συγκεκριμένες διαδικασίες. Εντείνονται οι έλεγχοι στα εισαγόμενα από Τρίτες χώρες βιολογικά προϊόντα.

Εκπονούνται εθνικοί κανόνες, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κανονισμό, για τα προϊόντα που δεν υπάρχουν κοινοτικές ρυθμίσεις. Οι κανόνες αφορούν στην παρασκευή, στη σήμανση και στον έλεγχο των προϊόντων, με πρώτη εφαρμογή τα προϊόντα με βάση το κρέας (αλλαντικά).

Καθορίζονται οι διαδικασίες και οι όροι αλλαγής φορέα πιστοποίησης από τους επιχειρηματίες, για τη διασφάλιση του συστήματος πιστοποίησης.

Καθιερώνεται η υποχρεωτική χρήση Εθνικού Σήματος αναγνώρισης των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου της νέας ΚΥΑ, ο κ. Κοντός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου, τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό της.