Ρεπορτάζ Γωγώ Ξυπάκη

Το έργο, που παράγεται στους παιδικούς σταθμούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ξεκίνημα των μικρών μας φίλων, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά της ηλικίας τους, αναπτύσσοντας το αίσθημα της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της κοινωνικότητας, της φιλίας

Δεύτερο σπίτι αποτελούν για τα περισσότερα μικρά παιδιά οι παιδικοί σταθμοί, αφού οι ανάγκες της σημερινής κοινωνίας έχουν αυξηθεί , με αποτέλεσμα και οι δύο γονείς να αναπτύσσουν έντονη επαγγελματική δραστηριότητα.

Το έργο, που παράγεται στους παιδικούς σταθμούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ξεκίνημα των μικρών μας φίλων, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά της ηλικίας τους, αναπτύσσοντας το αίσθημα της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της κοινωνικότητας, της φιλίας.

Επίσης προετοιμάζονται, λαμβάνοντας τα κατάλληλα εφόδια για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.

Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας λειτουργούν συνολικά 12 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναλάβει τη διαχείριση τους τα τελευταία 6 χρόνια.

Ο αριθμός των παιδιών που κάθε χρόνο φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς, αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα από τα 600 παιδιά που αρχικά φιλοξενούνταν, να έχουν φτάσει τώρα τα 1400.

Για τη λειτουργία αυτών και για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι μικροί μας φίλοι μίλησε στην «Π» η υπεύθυνη των παιδικών σταθμών του Δήμου Ηρακλείου κα Ελένη Κόκκορη.



Περιοχές



Οι περιοχές που καλύπτονται αυτή τη στιγμή είναι η περιοχή της Αναλήψεως, της Όασης, των Δειλινών, της Παναγίτσας Μασταμπά, της Χανιώπορτας.

Επίσης τα Καμίνια, οι Πατέλες, ο Πόρος, οι Μεσαμπελιές, η περιοχή του Γιόφυρο και ο Άγιος Ιωάννης.

Στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν δύο παιδικοί σταθμοί, στους οποίους φιλοξενούνται και αρκετά παιδιά από την Φορτέτσα.

Επίσης λειτουργούν και δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί στα Δειλινά και στις Πατέλες.

Πλήθος αιτήσεων από τους γονείς για τα παιδιά τους δέχονται οι δημοτικοί σταθμοί που βρίσκονται στην περιοχή της Παναγίτσας και στις Μεσαμπελιές.



Υπηρεσίες



Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, σύμφωνα με την κα Κόκκορη, εκτός από τη διατροφή και την ψυχαγωγία που προσφέρεται πλουσιοπάροχα στα παιδιά, παρέχεται και η κατάλληλη επιμόρφωση από τους νηπιαγωγούς, ώστε τα παιδιά να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν τη σχολική τους ζωή.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας από 2,5 έως 6 ετών εφαρμόζεται κανονικά το πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής, ενώ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς οι νηπιαγωγοί περιορίζονται στη φύλαξη των βρεφών, στη διατροφή και την ψυχαγωγία τους.

Όπως αναφέρει η κα Κόκκορη «εφαρμόζεται ένα πολύ καλό πρόγραμμα, αλλά κάθε νηπιαγωγός βάζει την προσωπική της πινελιά και το προσωπικό της κέφι σε αυτό που κάνει».



Σχεδιασμός



Μέσα στα άμεσα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου είναι η ανέγερση ενός νέου παιδικού σταθμού στην περιοχή του Ατσαλένιου.

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο σε οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, έχει λάβει ήδη την προέγκριση από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης και θα χρηματοδοτηθεί από το Γ’ ΚΠΣ.

Η ανέγερση ενός σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι αιτήσεις εγγραφής είναι αρκετές, ενώ κάποια παιδιά τώρα καλύπτονται από το σταθμό της Παναγίτσας, ο οποίος όμως δεν επαρκεί.

Επίσης ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει στο προσεχές μέλλον στη δημιουργία δύο ακόμη παιδικών σταθμών μέσα στην πόλη του Ηρακλείου και έναν στην περιοχή της Φορτέτσας.

Στα σχέδια του Δήμου είναι να καλυφθούν και τα δημοτικά διαμερίσματα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η περιφέρεια δεν καλύπτεται, όπως θα έπρεπε.

Πρόκειται για το δημοτικό διαμέρισμα των Δαφνών, ενώ παιδικός σταθμός σχεδιάζεται να ανεγερθεί και στα Σταυράκια.

Από το νέο παιδικό σταθμό της Φορτέτσας θα καλυφθούν και οι ανάγκες του δημοτικού διαμερίσματος των Βασιλειών.



Αιτήσεις εγγραφής-κριτήρια



Οι αιτήσεις εγγραφής κάθε χρόνο ξεκινούν στα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνονται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την κα Κόκκορη τα κριτήρια επιλογής των παιδιών για κάθε σταθμό είναι κυρίως κοινωνικά.

«Προηγούνται οι πολύτεκνες και οι άγαμες μητέρες, οι εργαζόμενες, οι οικογένειες, οι οποίες έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, στους οποίους μπορούμε να πάρουμε και παιδιά από οικογένειες με μεγαλύτερα εισοδήματα» προσθέτει η ίδια.



Προβλήματα



Όπως τονίζει η κα Κόκκορη το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι η συντήρηση των εγκαταστάσεων τους.

«Οι παιδικοί σταθμοί χρειάζονται συνεχώς κτιριακή συντήρηση.

Έχουν προβλήματα. Είμαι λιγάκι βιαστική και θέλω να παράγω περισσότερο έργο.

Υπάρχει όμως μεγάλη γραφειοκρατία που εμποδίζει πολλά πράγματα.

Διαρκώς προσπαθούμε. Θέλουν κτιριακή συντήρηση συνεχώς οι παιδικοί σταθμοί.

Είχε δημιουργηθεί το χειμώνα ένα μικρό πρόβλημα με τη θέρμανση, επειδή δεν είχε γίνει ο διαγωνισμός εγκαίρως και ενώ είχαμε χρήματα, δε μπορούσαμε να τα διαθέσουμε.

Αυτό όμως τακτοποιήθηκε μέσα σε δυο εβδομάδες.

Μερικά κτίρια είναι παλιά και χρειάζονται αυξημένη συντήρηση. Πρέπει συνεχώς να ασχολείται κάποιος με τα διάφορα κτιριακά και τεχνικά προβλήματα, που δημιουργούνται κάθε μέρα» επισημαίνει η ίδια.

Η υπεύθυνη διαχείρισης των σταθμών αναφέρει ότι στην αρχή του χρόνου επειδή δεν είχαν γίνει όλοι οι διαγωνισμοί υπήρξε φτωχό διαιτολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν παράπονα από τους γονείς.



Όραμα



«Το όραμα μου είναι να μπορέσω να κάνω όλα αυτά τα βήματα που χρειάζονται για να γίνουν οι νέοι παιδικοί σταθμοί, που θα λύσουν τα χέρια σε πολλές οικογένειες. Επίσης να εκπαιδευτεί το προσωπικό καλύτερα και αυτό πρέπει φαντάζομαι να το υλοποιήσω μέσα στη νέα χρονιά για να μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, πιο σύγχρονες.

Όσον αφορά στη διατροφή την έχουμε φροντίσει και είναι η καλύτερη. Μόνη μου έχω επιλέξει ένα-ένα τα πράγματα, που τρώνε τα παιδιά και είναι όλα ελεγμένα.

Παίρνουμε τα καλύτερα και τα ακριβότερα. Ο Δήμος δεν κάνει «τσιγκουνιές».

Οι γονείς από την επαφή που έχω μαζί τους είναι ευχαριστημένοι από τη διατροφή των παιδιών» τονίζει η κα Κόκκορη.

Η ίδια τονίζει ότι το αντίτιμο που πληρώνουν οι γονείς για τη διατροφή είναι ελάχιστο.

« Είμαι πολύ ευχαριστημένη και από το έργο των νηπιαγωγών.

Μας έχουν έρθει παιδιά από προβληματικές οικογένειες, που είναι αγρίμια και μέσα σε λίγο διάστημα γίνονται πολύ καλά και αναπτύσσουν κοινωνικότητα» προσθέτει η ίδια.