Προθεσμία έως τις 29 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται παράταση, έως τα μέσα Αυγούστου έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής τους στο νέο ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Απασχόλησης κ Παναγιωτόπουλο συμφώνησαν ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε άμεσα να εφαρμοσθεί ο νόμος για το ασφαλιστικό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άμεσα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα υποβάλλουν αίτηση η Emporiki, ATE bank και η Tράπεζα Αττικής και αναμένεται να ακολουθήσουν η Πειραιώς η Alpha και άλλες τράπεζες.

Ασφαλιστικό Εμπορικής

Το έλλειμμα της τράπεζας προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο 1,108 δισ. ευρώ, ενώ θα πραγματοποιηθεί μείωση της καθαρής θέσης κατά 712 εκατ. ευρώ.
To ασφαλιστικό πρόβλημα της Εμπορικής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συνίσταται, κατά βάση, στην ανάληψη από την Τράπεζα βαρών κοινωνικής προστασίας, τα οποία σε άλλες επιχειρήσεις μεταφέρονται κατά κανόνα στην κοινωνική ασφάλιση. Ο Νόμος ”Θέματα Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις” δίνει τη δυνατότητα στην Εμπορική Τράπεζα να επιτύχει τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού της καθεστώτος, καθώς:
• Εξορθολογίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα με τη διασαφήνιση ότι για τους μετά το 1992 εργαζομένους ισχύει ο Ν.2084/92, όπως τροποιήθηκε από το Ν. 3029/02
• Επιτρέπει την επί ίσοις όροις συμμετοχή των εργαζομένων και συνταξιούχων της Τράπεζας στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, αποτυπώνοντας τις μεταφερόμενες υποχρεώσεις με όρους διανεμητικής ασφάλισης
• Προβλέπει την πλήρη απόδοση στα ΝΠΔΔ ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ του κόστους των ασφαλιστικών ρυθμίσεων, στο βαθμό που αυτές υπερβαίνουν τις παροχές των λοιπών ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα, εξαντλώντας έτσι την ασφαλιστική υποχρέωση της Τράπεζας. Η Εμπορική, με την ένταξή της στις ρυθμίσεις του Νόμου, εξασφαλίζει:
• Την άρση της χρόνιας αβεβαιότητας σχετικά με την αποτύπωση του ασφαλιστικού βάρους στις οικονομικές της καταστάσεις
• Την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό, συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά, μέσω προοδευτικής εξομοίωσης του μη μισθολογικού κόστους.
Το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα της υπαγωγής του προσωπικού της Τράπεζας στις ρυθμίσεις του Νόμου (άρθρο 62, παράγραφος 7) ανέρχεται σε 1.108 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό αναλύεται σε:
• 712 εκατ. ευρώ, που καταγράφεται σε βάρος της καθαρής θέσης και αφορά την παρούσα αξία εισφορών για κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης του νέου Ταμείου ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑΜ (άρθρα 63, παράγραφος α και 59, παράγραφος γ)
• 372 εκατ. ευρώ, που αφορά την παρούσα αξία εισφορών που θα καταβάλλονται στο μέλλον για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης ΕΤΕΑΜ, και περιλαμβάνει την καταβολή της προβλεπόμενης από τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ εισφοράς για τους προ του 1993 ασφαλισμένους (άρθρο 59, παράγραφος β) και την καταβολή επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς για την εξόφληση του ποσού στο ΕΤΕΑΜ, όπως θα προκύψει από ειδική οικονομική μελέτη (άρθρο 59, παράγραφος γ)
• 24 εκατ. ευρώ, που αφορά την αξία της περιουσίας του Ταμείου (άρθρο 62, παράγραφος 3).
Σημειώνεται πως τα παραπάνω ποσά θα οριστικοποιηθούν κατόπιν ειδικής οικονομικής μελέτης που θα ανατεθεί από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (άρθρο 68, παράγραφος 3) και θα κυρωθεί νομοθετικά. Το οικονομικό αποτέλεσμα της υπαγωγής στο Νόμο, ύψους 1.108 εκατ. ευρώ, έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου:

Ίδια κεφάλαια

Αφαιρούνται από την καθαρή θέση 712 εκατ. ευρώ (προ φόρων). Στα ίδια κεφάλαια προστίθεται αναλογούν αναβαλλόμενος φόρος 197 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε 560 εκατ. ευρώ.
Ως προς τα εποπτικά ίδια κεφάλαια, η απόφαση της ΕΠΤΘ 198/17.05.2005 δίνει τη δυνατότητα για επιμερισμό του ποσού της επιβάρυνσης κατά 50% στα βασικά ίδια κεφάλαια και κατά 50% στα συμπληρωματικά ίδια κεφάλαια.