Η ζημιά στην οθόνη ραντάρ αεροσκάφους ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που σταθμεύει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, είναι το μόνο μη ουτοπικό στοιχείο στην περίεργη υπόθεση που ήρθε στο φως μετά από την καταγγελία των υπευθύνων της στην αστυνομία προχθές το μεσημέρι.

Επισήμως ο αντιπρόεδρος της sky express (ανήκει το BAe Jetsream 31, δεκαοχτώ θέσεων) Γιώργος Μαυραντωνάκης αποδίδει το περιστατικό σε δολιοφθορά, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα για την ασφάλεια του «Νίκος Καζαντζάκης».

Την εκδοχή αυτή δε συμμερίζονται σε καμία περίπτωση η διοίκηση του αερολιμένα, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου, αλλά και οι αξιωματικοί της 126 Σμηναρχίας Μάχης που υποστηρίζουν ότι κάτι άλλο ίσως να κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Άλλωστε, σύμφωνα με εκείνους που αποκλείουν το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς, ουδέποτε στο «Νίκος Καζαντζάκης» σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό, ενώ δε φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα που να ενισχύουν την περίπτωση της κακόβουλης ενέργειας σε βάρος της εταιρείας ή του ΚΑΗΚ

Το αεροπλάνο βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης ελαφρών αεροσκαφών, στο διάδρομο 18-36, όπου για να προσεγγίσει κανείς χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει ειδική άδεια.

Στο σημείο αυτό μπορούν να πλησιάσουν διαπιστευμένοι υπάλληλοι της ΥΠΑ, της 126 Σ.Μ, ιπτάμενοι και επιβάτες μικρών αεροσκαφών, στελέχη εταιριών κοκ. «Επομένως, η ζημιά έγινε από άτομο που είχε πρόσβαση και όχι από κάποιον απρόσκλητο επισκέπτη» σχολίασε υπάλληλος της ΥΠΑ με πολυετή πείρα.

Χωροταξικά το συγκεκριμένο κομμάτι του αερολιμένα ανήκει στην 126 Σ.Μ, στρατεύσιμοι της οποίας και μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό εκτελούν περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπάρχει και σκοπιά που επανδρώνεται.

Παράλληλα, περιπολικό του τμήματος αερολιμένα σε συνεννόηση με τη στρατιωτική μονάδα κάνει περιπολίες στους γύρω χώρους. Βάσει όμως του διεθνούς κανονισμού αεροπλοϊας ΕΚΑΠΑ η εταιρεία οφείλει και από την πλευρά της να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των αεροσκαφών της που διανυκτερεύουν σε κάποιο αεροδρόμιο.

Σε αυτή την περίπτωση, στο 18θεσιο αεροπλάνο, σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο και την αστυνομία, δεν υπήρχε, αν και θα έπρεπε, κάποιος υπάλληλος για τη φύλαξή του τις νυχτερινές ώρες.

Επίσης δεν είχε ασφαλιστεί η πόρτα του, όπως προβλέπεται επίσης από τον ίδιο κανονισμό. Ακόμη και τα κίνητρα που θα είχε κάποιος για να ζημιώσει την εταιρεία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη περισσότερο να έχουν μία λογική εξήγηση.

Κι αυτό διότι: η sky express έχει προγραμματίσει το πρώτο της δρομολόγιο για την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται προορισμοί που δεν εξυπηρετούνται από άλλες εταιρίες που απογειώνονται από το Ηράκλειο, άρα το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο «κάτω από τη μέση χτύπημα» από ανταγωνιστές φαίνεται πως δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο BAe Jetsream 31 τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνταν εργασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την παρθενική του πτήση. Μηχανικοί, εκπρόσωποι της εταιρείας έλεγχαν τα συστήματα του εσωτερικά και εξωτερικά του σκάφους

Ο άνθρωπος που είδε πρώτος τη ζημιά είναι ένας Ολλανδός μηχανικός της εταιρείας. Πρόσβαση είχαν τρία το πολύ τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στις εργασίες και θα κληθούν να καταθέσουν στο Α.Τ αερολιμένα.

Ο αντιπρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της sky express Γιώργος Μαυραντωνάκης, κάνει λόγο για καθαρή, όπως λέει δολιοφθορά, και μάλιστα σε χώρο που φυλάσσεται από την αεροπορία.

«Κάποιος ή κάποιοι έσπασαν την ένδειξη του ραντάρ κι έφυγαν. Αυτό διαπιστώθηκε προχθές το μεσημέρι, όταν πήγαμε να κάνουμε επιθεώρηση. Υπολογίζω ότι μπήκαν στο αεροσκάφος το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Είναι ένα χτύπημα με σφυρί στο κέντρο της οθόνης. Αποκλείεται να έπεσε από εργαζόμενο κάποιο βαρύ εργαλείο» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Μαυραντωνάκης.

Προσθέτει ακόμη, ότι εκείνος που το επισκέφθηκε για τελευταία φορά και το άφησε χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η ζημιά στο όργανο του αεροπλάνου υπολογίζεται στα 17 περίπου χιλιάδες ευρώ και η ζημιά θα καλυφθεί από την ασφάλειά του.