Σε νέα 48ωρη απεργία σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Τρίτη προχωρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, αντιδρώντας στη ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζών, καθώς οδηγεί σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση συντάξιμων αποδοχών.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ ήταν ομόφωνη. Νωρίτερα, η ΟΤΟΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας (12:00-15:00) σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Η συγκέντρωση ξεπέρασε σε μαζικότητα τις συνηθισμένες των τελευταίων ετών και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών, η συμμετοχή στην απεργία στις τράπεζες αυξήθηκε αισθητά από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές θέσεις.



Πανελλαδική απεργία



Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε στους απεργούς ότι σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ θα αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Παρασκευή, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι μόνοι στη σύγκρουση που έχει ξεκινήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έκανε λόγο για ενιαίο αγώνα με διάρκεια, προειδοποιώντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαφτίζει μεταρρυθμίσεις την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι η πρόταση Αλογοσκούφη-Παναγιωτόπουλου χαρίζει εκατοντάδες δισ. ευρώ στους τραπεζίτες και φορτώνει τα βάρη στο ΙΚΑ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι τέτοιες λύσεις δεν πρόκειται να περάσουν με τη συναίνεση των συνδικάτων.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας απίστευτη αλαζονεία το να απευθύνονται οι βιομήχανοι προς τους εργάτες και να τους χαρακτηρίζουν «ρετιρέ».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ αποτελούν αφετηρία και όχι τέλος του αγώνα των συνδικάτων για το ασφαλιστικό στις τράπεζες. Έκανε λόγο για αλματώδη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στην απεργία και δήλωσε ότι η απόπειρα διάσπασης των εργαζομένων σε «ρετιρέ» και ιδιωτικό τομέα δεν θα περάσει.

Ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση αντεργατικό, πρόχειρο και επιπόλαιο, ενώ κάλεσε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να σταματήσει αμέσως τους τόκους υπερημερίας και το σφράγισμα των επιταγών κατά τη διάρκεια της απεργίας.