«Η παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη και η μέχρι σήμερα πορεία του ,γεμάτη από διεθνείς διακρίσεις, αποδεικνύει πως το νησί μας έχει τις προοπτικές να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους ανάπτυξης, επενδύοντας στην Έρευνα και την Τεχνολογία αλλά και στην Καινοτομία».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας σε χαιρετισμό κατα την Διημερίδα ΙΤΕ 2005 που πραγματοποιείται στα Ανώγεια από το ΙΤΕ.

Τον χαιρετισμό του κ. Τσόκα μετέφερε ο σύμβουλος του κ. Νίκος Διαλυνάς αφου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Γ.Γ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Η Κρήτη σήμερα, τονίζει ο κ. Τσόκας , χάρη στην παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο νησί και στην εξαίρετη δουλειά των επιστημόνων του , αποτελεί κομμάτι της Ευρωπαϊκής Περιοχής Έρευνας και Καινοτομίας και προσθέτει:

Η παρουσίαση των επιστημονικών και ερευνητικών επιτευγμάτων του ΙΤΕ, και οι διεθνείς διακρίσεις σε τομείς όπως η πληροφορική, η βιοϊατρική και η νανοτεχνολογία, τομείς σχετικά άγνωστους στο ευρύ κοινό, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενους, φέρνει το νησί μας στο κέντρο των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων.

Ακόμη επισημαίνει ότι, η παρουσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών θα αποτελέσει ένα παράγοντα σύνδεσης των τεχνολογικών επιτευγμάτων του ΙΤΕ με την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα δώσει και μια νέα δυναμική εξέλιξης στο Ίδρυμα και σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσόκας :

«Ο σχεδιασμός για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης στην Βαλένθια τον περασμένο Μάρτιο εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρχουν στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο:

Μια Στρατηγική των Περιφερειών για την Έρευνα

Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας αποκλειστικά για τις Περιφέρειες

Αποσαφήνιση της συμμετοχής της Περιφέρειας στα Τεχνολογικά Πάρκα

Συνέχιση της πρωτοβουλίας «Περιφέρειες της Γνώσης» και ενσωμάτωσή της στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο

Αναδιοργάνωση του Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα προς όφελος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Δημιουργία μιας ξεκάθαρης σχέσης μεταξύ των πολιτικών της Έρευνας και της Περιφερειακής Ανάπτυξης

Η συμμετοχή στην χρηματοδότηση ενός γραφείου διαμοσελάβησης «Πανεπιστήμια-Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» σε κάθε Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η οργάνωση τριμερών συναντήσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρατών μελών και Περιφερειών καθώς και των περιφερειακών οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.

Η συμμετοχή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε όλα τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία για την Περιφέρεια Κρήτης.

Αποτελεί τιμή για το νησί μας να εκπροσωπείται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα από ένα Ίδρυμα με τόσο σημαντική ερευνητική δραστηριότητα αλλά και τόσο σπουδαία αποτελέσματα.

Περιμένουμε την σύνδεση των ερευνητικών αυτών επιτευγμάτων με την οικονομική ζωή του νησιού, ούτως ώστε το ΙΤΕ να αποτελεί όχι μόνο έναν ισχυρό πόλο καινοτομίας αλλά και ένα παράγοντα ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της τοπικής οικονομίας».