Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα των τελευταίων ετών από πλευράς συμμετοχών προετοιμάζεται να υποδεχτεί η Κρήτη το διάστημα 25-29 Μαΐου και η σχετική προετοιμασία βρίσκεται στην κορύφωση της.

Ο λόγος για τους «Αγώνες των Νησιών- Κρήτη 2005» οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα στις πόλεις Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου.

Υπολογίζεται ότι 1200 περίπου αθλητές και συνοδοί θα βρεθούν το παραπάνω διάστημα στην Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία διοργάνωση θεσμό, που υμνεί τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πρόκειται για την 9η διοργάνωση στην οποία λαμβάνουν μέρος νησιά της Μεσογείου, του Ατλαντικού και της βόρειας θάλασσας ενώ αγωνίζονται αθλητές ηλικίας από 14-16 ετών. Η Κρήτη παίρνει μέρος στους «Αγώνες των Νησιών» για 5η φορά και μετά από το αίτημα της το 2002, ορίστηκε οικοδέσποινα για αυτή τη χρονιά. Το νησί θα εκπροσωπήσουν 92 αθλητές και αθλήτριες σε δέκα αθλήματα ενώ υπάρχουν 16 συνοδοί και ένας κριτής. Πιο συγκεκριμένα στο στίβο θα αγωνιστούν 10 αγόρια και 10 κορίτσια, στο μπάσκετ 10 αγόρια, στη γυμναστική 4 κορίτσια, στο χάντμπολ 11 κορίτσια, στην κολύμβηση 6 αγόρια και 6 κορίτσια, στο τένις 2 αγόρια και 2 κορίτσια, στο πινγκ πονγκ 2 αγόρια και 2 κορίτσια, στην ιστιοπλοΐα 2 αγόρια και 2 κορίτσια, στο βόλεϊ 10 κορίτσια και στο πόλο 13 αγόρια. Το ενδέκατο αγώνισμα της διοργάνωσης είναι το τζούντο, όπου η Κρήτη δεν έχει συμμετοχή. Τα νησιά που θα έχουν συμμετοχή στους 9ους «Αγώνες Νησιών- Κρήτη 2005» είναι: Αζόρες, Κανάρια, Πράσινο Ακρωτήριο, Κέρκυρα, Κορσική, Γουαδελούπη, Τζέρσεϊ, Μαδέρα, Μάλτα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Σαρδηνία, Σικελία, Γουάϊτ. Προσκεκλημένα νησιά είναι η Κύπρος και οι Βαλεαρίδες.



Ενημερωτική επίσκεψη

Στο Ηράκλειο ωστόσο βρέθηκαν πρόσφατα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των COJI (Comite d' Organisation Jeux des Iles), προκειμένου να ενημερωθούν από την τοπική οργανωτική επιτροπή για τις τελευταίες λεπτομέρειες των αγώνων καθώς και να επιθεωρήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις και τα ξενοδοχεία στα οποία θα καταλύσουν οι αποστολές.

Ειδικότερα, στο Ηράκλειο βρέθηκε ο Marcel Li Got Ramis, τεχνικός διευθυντής του COJI από τις Βαλεαρίδες και ο Gianni Lai, συντονιστής της τεχνικής επιτροπής, οι οποίοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών αλλά και τις αθλητικές υποδομές που διαθέτει η Κρήτη, βέβαιοι για την επιτυχία των αγώνων.

Απαραίτητος ο εθελοντισμός

Για την άρτια διεξαγωγή των «Αγώνων των Νησιών», και με δεδομένο το μέγεθος των συμμετεχόντων αθλητών-τριών σε αυτούς, η παρουσία μεγάλου αριθμού εμπλεκομένων για την οργάνωση τους κρίνεται απαραίτητη. Παρότι έχει κινητοποιηθεί ένας μεγάλος μηχανισμός ανθρώπινου δυναμικού, η συμβολή των εθελοντών είναι καθοριστική. Υπολογίζεται ότι 500 περίπου άτομα σε όλη την Κρήτη θα πρέπει να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε διάφορους τομείς (ξένες γλώσσες- κατά προτίμηση Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά-, γραμματεία, Η/Υ, κ.ά) προκειμένου η Κρήτη να βγάλει σε πέρας τη μεγάλη αυτή αθλητικοπολιτιστική πρόκληση. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι εθελοντές μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από την κα Πελαγία Βρέντζου στα τηλέφωνα: 2810. 278335.