Προκλητικό ρουσφέτι βουλευτών σε πρώην συναδέλφους τους που δεν είναι πλέον στο κοινοβούλιο λόγω ασυμβίβαστου! Με διάταξη, που έγινε μάλιστα ομοφώνως δεκτή και με συνοπτικές διαδικασίες, η Βουλή ψήφισε τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ύψους 3.300 ευρώ για δύο χρόνια σε όλους τους τέως βουλευτές -ελεύθερους επαγγελματίες- που δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 ή για εκείνους που δεν έθεσαν υποψηφιότητα λόγω ασυμβιβάστου της επαγγελματικής και της βουλευτικής ιδιότητας. Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ,καθώς την ίδια ώρα κοινές ομάδες που διεκδικούν αυξήσεις εισπράττουν την απάντηση περί της άσχημης κατάστασης της οικονομίας…

Η απόφαση αφορά περίπου 65 τέως βουλευτές, από τους 110 που δεν εξελέγησαν ή δεν έθεσαν υποψηφιότητα, στους οποίους θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους περίπου 3.300 ευρώ.

Η απόφαση φηφίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια στις 20 Απριλίου. Η απόφαση αναγνώσθηκε στην Ολομέλεια με τρόπο που κανείς να μην αντιλαμβάνεται τίποτα και ψηφίσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, κ.λπ.) χρειάζονται χρόνο επαναπροσαρμογής στο επάγγελμα και ανάκτησης της πελατείας τους.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κονδύλι του προϋπολογισμού της Βουλής θα ενταχθεί το ποσό του επιδόματος, το οποίο ανέρχεται συνολικά περίπου στα 430.000 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.



Διευκρινίσεις της

προέδρου



Στο θέμα αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Βουλής, η οποία εξήγησε ότι το ακριβές ύψος του επιδόματος θα οριστεί με απόφαση της Βουλής έως το καλοκαίρι.

Επιπλέον είπε ότι η ρύθμιση αφορά μόνο στους βουλευτές που δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και υπενθύμισε ότι σε κοινοβούλια του εξωτερικού συνεχίζεται για ένα χρονικό διάστημα η καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης σε όλους τους βουλευτές που δεν επανεκλέγονται εν είδει επιδόματος προσαρμογής.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ψήφισης του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος ως προς το ασυμβίβαστο των βουλευτών και τις εξαιρέσεις του.

«Μένει ανοιχτό το θέμα της μερικής άσκησης επαγγέλματος από τους βουλευτές» είπε και σημείωσε ότι η ίδια είχε ταχθεί εναντίον του «ασυμβιβάστου» κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εκτίμησε επίσης ότι χρήζει διευκρίνισης το εάν θα λαμβάνουν το υπόλοιπο έως τα 3.000 ευρώ οι τέως βουλευτές που παίρνουν σύνταξη μικρότερη αυτού του ποσού.