Κοινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τις εκπομπές ραδιοκυμάτων των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιριών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα μας (Cosmote, Q-Telecom, TIM, Vodafone).
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή απόφαση, που αναμένεται, του Συμβουλίου της Επικρατείας για συγκεκριμένη κεραία συγκεκριμένης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιριών παραδέχθηκαν ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για τα όρια ασφαλείας των κεραιών βάσης και συμπλήρωσαν πως στο μέλλον θα υπάρξει μια εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες για όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα έχει θεσπίσει, μαζί με άλλες τρεις μόνο χώρες της Ευρώπης, πολύ αυστηρότερα πλαίσια στα όρια ασφαλείας από τα προβλεπόμενα.
Συγκεκριμένα τόνισαν ότι μια κεραία κινητής τηλεφωνίας εκπέμπει κατά δεκάδες, εκατοντάδες αλλά και χιλιάδες φορές λιγότερη ακτινοβολία από αυτή που έχει θεσπιστεί από τους διεθνείς οργανισμούς.
Επεσήμαναν μάλιστα ότι το ποσοστό ακτινοβολίας είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που εκπέμπει μια τηλεόραση στο σπίτι ή από ένα ασύρματο τηλέφωνο.
Για να εδραιώσουν την άποψη αυτή, ανέφεραν αποσπάσματα από έρευνες και μετρήσεις διεθνών οργανισμών, ενώ διαβεβαίωσαν ότι, σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, είναι απίθανο η εκπομπή μιας κεραίας να προκαλεί ή να προάγει τον καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τόνισαν μάλιστα, με έμφαση, ότι "τα επίπεδα ασφαλείας και όχι η απόσταση μιας κεραίας από κατοικημένη περιοχή είναι ο κατάλληλος δείκτης για τη μέτρηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών".
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιριών κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν επίσης ότι μετρήσεις στις κεραίες γίνονται από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Δημόκριτου και από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου έχουν αποδειχθεί ότι οι τιμές εκπομπής ραδιοκυμάτων είναι πολύ χαμηλότερες από το κανονικό.
Τέλος, άφησαν να εννοηθεί ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών ενδέχεται να ενταθούν οι αντιδράσεις του κοινού αλλά και των υποψήφιων δημοτικών αρχόντων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.