Δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου στο τελικό σχέδιο νόμου για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εφ' όλης της ύλης.

«Συζητούμε την ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων αλλά το θέμα είναι δύσκολο, καθώς άλλες ώρες έχουν τα καταστήματα λιανικής και άλλες τα καταστήματα τροφίμων» είπε ο κ. Παπαθανασίου.

Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των αθλητικών κέντρων και άλλων πολυχώρων, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να μην υπάρξει ειδικό καθεστώς γι' αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο έχει ζητήσει από τους φορείς να ασχοληθούν με το θέμα και, αν το κρίνουν σκόπιμο, τότε θα υπάρξει η απαιτούμενη παρέμβαση.

Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα την κωδικοποίηση όλων των αγορανομικών διατάξεων που ισχύουν. Το σχετικό υλικό θα αποσταλεί σε 160 φορείς και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους.



Διαφωνία

για δίδακτρα



Σήμερα ο υφυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σχολείων και σχολών προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με τον υπολογισμό των αυξήσεων για τη σχολική χρονιά 2005-2006. Οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι η αύξηση πρέπει να είναι 5,7%, ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 3,21%.

Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι εάν υπάρχει ασάφεια σχετικά με όσα ορίζει ο νόμος για τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού της ετήσιας αύξησης, είναι διατεθειμένος να προωθήσει τροπολογία που να καθιστά σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η διαφωνία ως προς το ποσοστό έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες υπολογίζουν το ποσοστό της αύξησης με βάση τις αυξήσεις που δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς το 2004, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό των αυξήσεων της φετινής σχολικής χρονιάς.

Κατά τον υφυπουργό, στα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς η αύξηση θα πρέπει να προκύψει με βάση την αύξηση που πήραν φέτος οι εκπαιδευτικοί. Σε ό,τι αφορά στα δίδακτρα των βρεφονηπιακών σταθμών, ο υφυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει και φέτος ανώτατο όριο στις αυξήσεις.



Οι ανατιμήσεις



Γενικότερα για την εξέλιξη των τιμών στην αγορά, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα ανατιμήσεων, εντούτοις, όπως είπε, υπάρχουν γνωστοποιήσεις αυξήσεων στην αρμόδια υπηρεσία.

Από τιμοληψίες που έγιναν από τους ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστωθεί η επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ στις τιμές λιανικής, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι δεν υπήρξαν αυξητικές στρογγυλοποιήσεις στην αγορά των σούπερ μάρκετ, παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις και ήταν πολύ περιοιρισμένες ως προς το μέγεθός τους.

Για την αγορά του Πάσχα ο υφυπουργός ανέφερε ότι η παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων για τις «ελληνοποιήσεις» απέτρεψε την εξαπάτηση των καταναλωτών, οι οποίοι αγόρασαν μεν ακριβότερα το ελληνικό αρνί κατά ένα ευρώ, αλλά αγόρασαν φθηνότερα τα εισαγόμενα αρνιά κατά 4-5 ευρώ, τα οποία τις προηγούμενες χρονιές τα «βάφτιζαν» ελληνικά και έτσι αυξανόταν η τιμή τους.

Οι τιμές των οπωροκηπευτικών, όπως είπε, διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, εκτός από τη ντομάτα.