Βαρύ είναι το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας μετά και την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την δημοπράτηση του ΧΥΤΑ. Χθες έγινε στον Αγιο Θωμά λαϊκή συνέλευση από 6 δημοτικά διαμερίσματα όπου οι κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εγκατάστασης είτε ΧΥΤΑ είτε εργοστασίου.

Πάντως οι κάτοικοι επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον ΕΣΔΑΚ υποστηρίζοντας ότι πάνε εν κρυπτώ να κατασκευάσουν το εργοστάσιο. Δηλώνουν μάλιστα ότι από εδώ και μετά δεν πρόκειται να δεχτούν οποΙαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

Πάντως τόσο ο περιφερειάρχης κ.Τσόκας όσο και ο κ. Βιτώρος έχουν ξεκαθαρίσει ότι με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν σημαίνει ότι ξεκινά μία διαδικασία.

«Με ενημέρωσε ο κ. Βιτώρος ότι είχε ζητήσει ο ΕΣΔΑΚ άδεια δημοπράτησης, η οποία απαντήθηκε. Μια τυπική διαδικασία όταν ερωτάται απαντάται, είτε θετικά είτε αρνητικά. Απαντήθηκε λοιπόν θετικά, πράγμα που σημαίνει ότι δόθηκε η άδεια δημοπράτησης. Σημαίνει ότι εγκρίθηκε ο τρόπος με τον οποίΟ θα γίνει η δημοπράτηση» είπε προχθές ο κ.Τσόκας.

Απέρριψε μάλιστα ο κ.Τσόκας το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από το θέμα αυτό οποιαδήποτε σκοπιμότητα: «Αυτή τη στιγμή δόθηκε απλώς μία άδεια δημοπράτησης, δεν πρόκειται ούτε για χωροθέτηση ούτε για τίποτα άλλο. Δε θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η Αγία Βαρβάρα που μας απασχολεί. Υπάρχει και ο Μαρουλάς, οι Πέρα Γαλήνοι, έχουμε δηλαδή μια σειρά από προβλήματα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεράσουμε το σκόπελο των Πέρα Γαλήνων ώστε να μπορούμε να αποδείξουμε ότι προχωρούμε σε αποκαταστάσεις και περαιτέρω ενέργειες».

Και επεσήμανε: « Δεν τίθεται θέμα δημοπράτησης του έργου αυτή τη στιγμή. Δεν λέμε ότι δημοπρατούμε και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που ισχύει είναι αυτός που ενεκρίθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είμαι ο πρώτος που έχω πει «ελάτε να συζητήσουμε». Αλλά να συζητήσουμε στη βάση κάποιων προτάσεων. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τον ίδιο Σχεδιασμό για να τον επαναβεβαιώσουμε». Τέλος ο κ.Τσόκας είπε ότι εάν δεν βρεθεί μία φόρμουλα δεν τίθεται ζήτημα σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου.