Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Στον καρκίνο του προστάτη, του δέρματος και του ήπατος, έχει πολύ καλά αποτελέσματα η εφαρμογή της τεχνικής της Κρυοχειρουργικής που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται και για τις καρδιακές αρρυθμίες.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του παγκόσμιου συνεδρίου Κρυοχειρουργικής, Οδυσσέας Ζώρας, η τεχνική αυτή-επιτυγχάνει την καταστροφή των καρκινικών όγκων μέσω χαμηλών θερμοκρασιών-επιλέγεται όταν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση, είτε λόγω της θέσης του όγκου, είτε άλλων προβλημάτων υγείας, που θα έθεταν σε κίνδυνο τον άρρωστο, αν έμπαινε στη διαδικασία που χρειάζεται ένα βαρύ χειρουργείο.

Στο ΠΑΓΝΗ, στην κλινική Χειρουργικής, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε 17 ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο, ενώ ο καθηγητής κ. Ζώρας, εξελέγη χθες αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Κρυοχειρουργικής.



Χαιρετισμός του νομάρχη



Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής, επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του συνεδρίου, θα αποτελέσουν ένα ακόμη σημαντικό βοήθημα στην υπηρεσία της Ιατρικής Επιστήμης, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Μεταξύ άλλων, ο νομάρχης ανέφερε:

“H Kρυοχειρουργική αναγεννήθηκε στην αυγή του 21ου αιώνα. Η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε σε μια παλιά κατά τα άλλα τεχνική να εφαρμόζεται ευκολότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και υπό στενότερη παρακολούθηση. Οπωσδήποτε δεν αποτελεί πανάκεια ούτε περιβάλλεται από την τεχνολογική αίγλη του λέιζερ, αλλά όντας μια αποτελεσματική, απλή οικονομική και μη επεμβατική τεχνική προσφέρει άλλη μια δυνατότητα επιλογής σε ιατρούς και ασθενείς.

Επιτρέψτε μου όμως να αναφέρω ότι ιδιαίτερα μας χαροποιεί το γεγονός ότι η θεραπευτική τεχνική της Κρυοχειρουργικής που ξεκίνησε διεθνώς το 1945 σήμερα εφαρμόζεται και στον τόπο μας, στην κλινική της Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που είναι και η μόνη που διαθέτει πανελληνίως τη δυνατότητα κρυοκαταστροφής όγκων, μετά την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού συνολικής δαπάνης 200.000 ευρώ περίπου, αλλά και τη σημαντική συμβολή του καθηγητή κ. Οδυσσέα Ζώρα”.