Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα και το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε άρθρο του στην ελληνική έκδοση του Economist στην εφημερίδα Καθημερινή, που κυκλοφορεί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή.

Ο κ. Μολυβιάτης κάνει πλέον λόγο όχι για την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και για την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας.

«Η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις της Τουρκίας και θα υποβάλλει σχετικές εκθέσεις για την ευρωπαϊκή προσαρμογή της, αφού η παράγραφος 20 των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, σε ό,τι αφορά στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, έχει ευθεία αναφορά στις σχέσεις της με την Ελλάδα, καθώς καθορίζει ότι είναι απαραίτητη η σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας» τονίζει.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνει:

«Ό,τι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας ή/και να μειώσει το βαθμό εμπιστοσύνης στη μεταξύ μας επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπό αυτή την έννοια, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γιατί θα πρέπει οι δύο χώρες, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μία στην οικονομία της, να δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά σε εξοπλισμούς και δραστηριότητες στο Αιγαίο, που τελικά δεν προσθέτουν τίποτα στις ήδη γνωστές τους θέσεις».

«Εν κατακλείδι, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να αντανακλάται και σε ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο κλίμα μεταξύ των χωρών μας και συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και η πολιτική της απειλής χρήσεως βίας κατά της χώρας μας, στην περίπτωση που αυτή ασκήσει το προβλεπόμενο απο το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμά της για εύρος χωρικών υδάτων έως 12 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για το γνωστό casus belli».



Τουρκικών παραβιάσεων συνέχεια...



Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε χθες η έκνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν ο μεγάλος αριθμός των αεροσκαφών που διείσδυσαν στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως όσο και ο αριθμός των οπλισμένων σχηματισμών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ 18 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν χθες σε ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα 46 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Όπως έγινε γνωστό, 13 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών έφεραν όπλα και δύο ήταν φωτογραφικά Phantom.