EΠIMEΛEIA ΣYNTAΞHΣ ΔP. MANOΛHΣ KOKKINAKHΣ

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Βακτηριολογίας Παρασιτολογίας Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με Διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Τσελέντη www.microlab.gr.

Μέχρι τώρα έχουμε αναφέρει τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από λανθασμένες επιλογές ή συνήθειες όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι μας.

Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε εκείνα τα σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής όταν τρώμε φαγητό σε ταβέρνες ή εστιατόρια ή όταν αγοράζουμε φαγητό σε πακέτο για το σπίτι μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι : τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν πάντα ένα αριθμό μικροοργανισμών και η θερμοκρασία ψησίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα εναντίον των μικροβίων.

Είναι απλές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε ώστε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι να μην υποστούν την δυσάρεστη κατάσταση μιας τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να εμφανιστεί με μια απλή γαστρεντερική διαταραχή ή με μια σοβαρότερη της μορφή που θα μας οδηγήσει να ζητήσουμε την βοήθεια του γιατρού ή ακόμα και να επισκεφτούμε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

1. Προσοχή σε ωμά ή μισομαγειρευμένα τρόφιμα

Φαγητά που προέρχονται από ζώα (ζωικής προέλευσης) όπως : κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, οστρακοειδή και αυγά, όταν καταναλωθούν ωμά ή μισοψημένα είναι δυνατόν να περιέχουν επικίνδυνους ιούς ή βακτήρια, επομένως υπάρχει η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης.

Παιδιά, έγγειες, ενηλικιωμένοι αλλά και ανοσοκατασταλμένα άτομα (άτομα που πρόσφατα έκαναν κάποια εγχείρηση ή βρίσκονται κάτω από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο οργανισμός τους δεν βρίσκεται στο 100% της άμυνας με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα ενός βακτηρίου για να αρρωστήσουν ή ακόμα λόγω της μειωμένης αντοχής τους ο οργανισμός τους δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την είσοδο κάποιων μικροβίων ενώ η χρήση των αντιβιοτικών δεν έχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα.

Επίσης, άτομα που συνδέονται με ηπατική ανεπάρκεια, αλκοολισμό, μειωμένη στομαχική οξύτητα, διαβήτη, χρήση στεροειδών, χημειοθεραπεία, καρκίνο και AIDS, έχουν την ίδια μειωμένη άμυνα απέναντι στα μικρόβια.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας τροφικής δηλητηρίασης πρέπει :

• Να μην καταναλώνουμε ωμά οστρακοειδή ή ψάρια

• Να μην καταναλώνουμε μισοψημένα κρέατα (πχ μπριζόλες ή μπιφτέκια)

• Να μην καταναλώνουμε ωμά αυγά ή σαλάτες που περιέχουν ωμά αυγά (πχ σπιτικές μαγιονέζες, στις μαγιονέζες εμπορίου χρησιμοποιείται παστεριωμένο αυγό)

2. Ρωτάμε για το πως ετοιμάστηκε το φαγητό

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις συνταγές και αυτές οι ίδιες ακόμα ποικίλουν από εστιατόριο σε εστιατόριο. Εάν δεν είμαστε σίγουροι, καλό θα είναι να ρωτάμε εάν το συγκεκριμένο πιάτο που παραγγείλαμε περιέχει ωμά η μισοψημένα συστατικά.

3. Καλό θα είναι να επιμένουμε στην κατανάλωση καλοψημένων γευμάτων

Ευτυχώς, οι Ελληνικές διατροφικές συνήθειες περιέχουν σε πολύ μικρό ποσοστό μισοψημένες συνταγές (πχ μισοψημένη μπριζόλα). Παρόλα αυτά αρκετοί από εμάς ζητάμε σε εστιατόρια πιάτα τα οποία περιέχουν συστατικά τα οποία προστίθενται μισοψημένα ή ωμά (πχ στρείδια ή αυγά). Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συνταγές, ειδικά αν ανήκουμε στην ευπαθή κατηγορία του πληθυσμού (παιδιά, έγγειες, ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι κτλ).

4. Μπορούμε πάντα να επιλέξουμε κάτι άλλο

Στην περίπτωση που το πιάτο που θέλουμε περιέχει ωμά ή μισοψημένα συστατικά μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική επιλογή. Είναι προτιμότερο ένα καλομαγειρευμένο γεύμα παρά μια γαστρεντερική διαταραχή.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η Πρόληψη είναι καλύτερη από την Θεραπεία.

Παρακάτω, παραθέτουμε ένα πίνακα με συγκεκριμένα είδη τροφίμων και με τα αντίστοιχα είδη των μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν τροφογενή λοίμωξη.



Πιθανά επικίνδυνα τρόφιμα

Ποιός κινδυνεύει, τι δημιουργεί τον κίνδυνο



• Ωμά ή Μισοψημένα Αυγά (πχ Σαλάτα Caesar ως dressing)

• Ζωμοί που φτιάχνονται με ωμά αυγά Όλοι και ιδιαίτερα ενήλικες, παιδιά και ανοσοκατασταλμένοι Salmonella enteritidis

• Ωμά Γαλακτοκομικά Προϊόντα

• Ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα

• Μερικά μαλακά τυριά, όπως Camembert, Brie Όλοι και ιδιαίτερα έγγειες, ενήλικες, ανοσοκατασταλμένοι και παιδιά Listeria monocytogenes

E coli 15:H7

Cambylobacter

Salmonella spp

• Μισοψημένο κρέας

(πχ κρέας, μπιφτέκια) Όλοι και ιδιαίτερα ενήλικες και νεαρά παιδιά E coli 0157:H7 Salmonella spp

• Ωμά ή μισοψημένα οστρακοειδή (πχ στρείδι, μύδια) Όλοι και ιδιαίτερα άτομα με προβλήματα σε συκώτι αλκοολικοί και ανοσοκατασταλμένοι Vibrius vulnificus

και άλλα vibrios

Ηπατίτιδα A

• Ωμό ψάρι (πχ Sushi) Όλοι και ιδιαίτερα ανοσοκατασταλμένοι και ενήλικες Παράσιτα

Vibrio parahaemolyticus