Σε μια προσπάθεια προσέγγισης της βυζαντινής γεύσης μέσα από τη μελέτη του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού, η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης οργανώνει την προσεχή Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 13.00 το μεσημέρι στο «Συμπόσιον» του Θ. Καλαθάκη στις Αρχάνες της Κρήτης, ένα πλούσιο «βυζαντινό» γεύμα.

Αν και η προσπάθεια ανασύνθεσης γεύσεων που ανάγονται στο μακρινό παρελθόν αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, τα μέλη και οι συνεργάτες της ΕΛΑΓ κατέβαλαν συστηματικές προσπάθειες μέσα από τη μελέτη των ιστορικών και των γραμματειακών πηγών, αλλά και με παράλληλη αξιοποίηση των συγκριτικών μεθόδων προκειμένου να σχεδιάσουν εδέσματα που εκφράζουν τις πιο χαρακτηριστικές παραμέτρους του διατροφικού και γαστρονομικού πολιτισμού του Βυζαντίου.

Το γνωστότατο από τις πηγές «ελαιόγαρον», καθώς και τα λιγότερο γνωστά παρασκευάσματα, όπως οι κοπτοπλακούντες του θεοσκεπούς παλατίου, η «θερμαλατέα» των βυζαντινών μοναχών και γενικώς οι ιδιαίτερες γλυκόξινες γεύσεις θα συνοδεύσουν τα μέλη της «Ακαδημίας» και τους προσκεκλημένους σε ένα γευστικό ταξίδι που θα προσεγγίζει τη διατροφή διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών της βυζαντινής πολυ-πολιτισμικότητας, διαφορετικών τάξεων και ομάδων.

Η ομάδα μελέτης επέλεξε γεύσεις που αναφέρονται ως χαρακτηριστικές της άρχουσας τάξης αλλά και ευρηματικές γαστρονομικές δημιουργίες των μοναστηριών και των λαϊκών τάξεων, σε μια προσπάθεια να προσφέρει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της βυζαντινής γαστρονομίας. Και φυσικά, τα εδέσματα αυτά θα συνδυαστούν με «ευώδη οίνον παλαιόν».

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ…ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο αντιπρόεδρος της ΕΛΑΓ κ. Νίκος Ψιλάκης θα ξεναγήσει τους συνδαιτυμόνες στην ιδιαιτερότητα της βυζαντινής γεύσης και στο ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε ο διατροφικός πολιτισμός του Βυζαντίου στην εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας και ο βοτανολόγος κ. Ζαχαρίας Κυπριωτάκης θα ανακοινώσει στα μέλη της Ακαδημίας τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών για τη διατροφική αξία της ελληνικής χλωρίδας.

Στην ίδια εκδήλωση αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της ΕΛΑΓ κ. Αντώνη Παναγιωτόπουλο η έναρξη του πρωτοποριακού προγράμματος που έχει εκπονήσει η Ακαδημία σε συνεργασία με τις τέσσερις Ενώσεις Ξενοδόχων της Κρήτης για την εφαρμογή ενός επαγγελματικού προτύπου κρητικής κουζίνας στα ξενοδοχεία του νησιού.

Η έναρξη του προγράμματος, που θα συνοδεύεται με την πρώτη πιστοποίηση, το πρώτο «σήμα ταυτότητας» το οποίο θα χορηγείται στην Ελλάδα, αναμένεται να αποτελέσει και την πιο συστηματική και ουσιαστική προσπάθεια αξιοποίησης της πολυδιαφημισμένης κρητικής διατροφής. Το πρόγραμμα αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον αλλά και την κατανάλωση τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα αναμένεται να προσλάβει ευρύτερες μεσογειακές διαστάσεις και να αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του σε όλες τις μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στο «Κονσερβατουάρ Μεσογειακής Διατροφής», στο διεθνή φορέα στον οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ΕΛΑΓ θα επιδώσει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας το πρώτο βραβείο ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που κέρδισε το τυποποιημένο ελαιόλαδο της στο διεθνή διαγωνισμό που οργάνωσε το «Κονσερβατουάρ Μεσογειακής Διατροφής» τον π. Οκτώβρη στη Σμύρνη. Επίσης, θα απονεμηθούν και τα υπόλοιπα βραβεία της Ακαδημίας στους τυποποιητές ελαιολάδου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και διακρίθηκαν (BIOKRETA-Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς, BIOLEA-Δημητριάδης, CRETAN TASTE-Οδ. Παπαδογιωργάκης, Λυράκης, Διγενάκης).