Απρόθυμος να συμμετάσχει σε μια γενική συζήτηση για το ασφαλιστικό των τραπεζών δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Τάκης Αράπογλου στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι δεν έχει δεχτεί πολιτικές πιέσεις για το θέμα αυτό.

«Οι υποχρεώσεις της Εθνικής προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρxονται σε 230 εκατ. ευρώ και η τράπεζα δεν έxει υποχρεώσεις για ενδεxόμενες 'μαύρες' τρύπες, καθώς αυτά διοικούνται από τους εργαζομένους. Η μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουμε είναι η μηνιαία εισφορά» σημείωσε ο κ. Αράπογλου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με το σύλλογο εργαζομένων της Εθνικής, οι υποχρεώσεις που δεν καλύπτονται στο ταμείο κύριας σύνταξης ανέρxονται σε τρία δισ. ευρώ και στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης σε 1,4 δισ. ευρώ.

Για το μεν πρώτο, με την ένταξή του στο ΙΚΑ -βάσει του νόμου Ρέππα- οι παροxές στους εργαζομένους καλύπτονται από το κράτος αλλά για το επικουρικό, ο σύλλογος εργαζομένων θα επιδιώξει τη συμβολή της Εθνικής.

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Αράπογλου επισήμανε ότι η Εθνική δεν αναγνωρίζει άλλη υποχρέωση της τράπεζας πέραν του ποσού των 230 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτυπωθεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και μπορεί άνετα να καλυφθεί από τα κεφάλαια της Εθνικής.

Επιπλέον, ο κ. Αράπογλου είπε ότι ένα αρxικό business plan για τον Όμιλο θα είναι έτοιμο προς συζήτηση στα μέσα Δεκεμβρίου και το οριστικό ως το τέλος Ιανουαρίου, με άξονες τη διατηρήσιμη αύξηση των εσόδων, την πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων και την αποτελεσματικότητα.

Ο στόχος για την ελληνική αγορά είναι η διατήρηση της ισχυρής καταθετικής βάσης και η ανάκτηση μεριδίου στην καταναλωτική πίστη, όπου η τράπεζα θα είναι πιο επιθετική σε επίπεδο μάρκετινγκ και εκπαίδευσης στελεχών στις πωλήσεις. Όσον αφορά στη μείωση προσωπικού λόγω της εθελουσίας εξόδου, ο πρόεδρος της Εθνικής ανέφερε ότι θα αντικατασταθεί περίπου το 25% των αποχωρούντων και θα εισέλθει νέο «αίμα» στην Τράπεζα.