Της Άννας Kωνσταντουλάκη
Ο νέος διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ Νίκος Μανιαδάκης μιλά στην “Π” για το νοσοκομείο και το σύστημα υγείας, τη σύζυγό του, γνωστή τραγουδίστρια, Χριστίνα Φαρμάκη και τις αναφορές της Τατιάνας Στεφανίδου στο γάμο του

Η φήμη του νέου διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκου Μανιαδάκη προηγήθηκε της παρουσίας του στην Κρήτη, λόγω του γάμου του με την γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη και την Τατιάνα Στεφανίδου, που τον παρουσίασε στην εκπομπή της.
Βέβαια, οι άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της υγείας γνώριζαν τον κ. Μανιαδάκη πολλά χρόνια πριν και μιλούσαν εντυπωσιασμένοι για την καριέρα του και το πλούσιο βιογραφικό του σε τόσο νεαρή ηλικία.
Δεν είναι και λιγο να διδάσκεις στα 27 σου Oικονομικά της Yγείας και Διοίκηση Συστημάτων Yγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
“Αυτού του είδους η δημοσιότητα δεν με εκφράζει και δεν με αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο. Δεν καλέσαμε εμείς τα κανάλια στον γάμο μας” είπε στην “Π” ο κ. Μανιαδάκης και συμπλήρωσε:
Ευελπιστώ ότι με την παρουσία μου εδώ, με το έργο μου στην θέση του διοικητή του Πανεπιστημιακού, το ήθος μου και την συμπεριφορά μου θα δείξω ποιός είμαι πραγματικά”.

Oι άνθρωποι με τους οποίους σήμερα συνεργάζεστε, τί πρέπει να γνωρίζουν για σας;

Oτι είμαι ένας άνθρωπος εργατικός, με όραμα και φιλοδοξία να πετύχω τους στόχους μου. Είμαι δίκαιος, απαιτητικός με τον εαυτό μου και τους άλλους. Δίνω μεγάλη σημασία στις αξίες, στην ομαδική δουλειά και τους σέβομαι όλους.

Eίστε απόλυτος ως άνθρωπος;

Δεν είμαι καθόλου απόλυτος. Εχω τις απόψεις μου όμως προσπαθώ να είμαι ανοιχτόμυαλος να ακούω τους άλλους. Kαι ο απλός κόσμος μπορεί να σου μάθει πολλά πράγματα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο σας είναι να αλλάζετε δουλειά, τόπο κατοικίας και φίλους;

Aυτό έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου. Εχω ζήσει κι εργαστεί στην Αθήνα, την Δανία, την Αμερική, την Αγγλία. Λόγω της δουλειάς μου ταξίδευα σε όλο τον κόσμο. Εμένα μου αρέσει αυτό και με δελεάζει. Είναι κουραστικό αλλά με γεμίζει. Τώρα μου αρέσει που επέστρεψα στον τόπο μου, στην οικογένεια μου. Θέλω να φτιάξω εδώ το σπίτι μου.
Πρέπει να φύγεις μακριά από την πατρίδα σου για να καταλάβεις πόσο σου λείπει. Και πόσο σου λείπουν οι δικοί σου άνθρωποι, που ξέρεις ότι σε νοιάζονται και σ’αγαπάνε.
Πόσο απαιτητικός είστε από τους άλλους;

Eίμαι πάρα πολύ απαιτητικός. Δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος δίπλα μου αν δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουμε βάλει αν δεν είναι αποτελεσματικός. Mε ενδιαφέρει πολύ και το ήθος του και η ευγενής συμπεριφορά του.
Δεν πρέπει να είναι κανείς μόνο αποτελεσματικός, πρέπει να είναι και σωστός.

Ποιά είναι τα θετικά και ποιά τα αρνητικά της εργένικης ζωής;

Nομίζω, κάθε πράγμα πρέπει να το κάνεις στην ώρα του. Eίναι καλό να ζεις μόνος, αποκτάς εμπειρίες, γνωρίζεις ανθρώπους δυναμώνεις το χαρακτήρα σου. Προσωπικά δεν μου αρέσει η μοναξιά. Είμαι κοινωνικός, μου αρέσει η παρέα, η συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους. Βέβαια, αυτά δεν είναι υποκατάστατα του συντρόφου σου. Είναι πολύ καλό να έχεις ένα σύντροφο στην ζωή σου να σε στηρίζει να τα μοιράζεται όλα αυτά και μόνο έτσι νομίζω, δημιουργούνται οι συνθήκες να είσαι παραγωγικός και να πηγαίνεις μπροστά. Εγώ έχω ζήσει ως εργένης στη Νέα Υόρκη, στην Αγγλία και ανάμεσα σε φίλους συνεργάτες κλπ.
Eχω αισθανθεί πολλές φορές πολύ μόνος. Πραγματικά δεν είναι καλό να είσαι εργένης και το διαπιστώνω τώρα που παντρεύτηκα.

Ως άνθρωπος είστε ανοικτό βιβλίο, ή κλειστό γράμμα;

Θα έλεγα ότι είμαι ανοικτό βιβλίο, είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος.
Είμαι πολύ εξωστρεφής και ευθύς.
Εκτιμώ πάρα πολύ την ειλικρίνεια και την ευθύτητα. Δεν μου αρέσουν τα κλειστά γράμματα ούτε μ’αρέσει το παρασκήνιο, η “πολιτική”. Δεν είμαι καλός σ’αυτά. Νομίζω με ξέρουν καλά πολλοί άνθρωποι και μ’έχουν εκτιμήσει γι’αυτό που είμαι. Κάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα είναι ότι στον γάμο μου ήλθαν άνθρωποι, φίλοι, συνεργάτες από όλο τον κόσμο από την Αυστραλία, τη Δανία, την Αμερική, την Αγγλία. Πολλοί συμμαθητές μου από την Ιεράπετρα, συμφοιτητές μου από το Πανεπιστήμιο. Είμαι πολύ συναισθηματικός και δένομαι με τους άλλους κι εκείνοι με μένα και με χαροποιεί πολύ αυτό.

Tο χρήμα πολλοί μίσησαν, την δόξα κανείς. Ποιό από τα δύο διαλέγετε;

Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν μ’ενδιαφέρει το χρήμα ή η δόξα.
Σε όλους τους ανθρώπους αρέσουν. Θα έλεγα όμως, παν μέτρον άριστον.
Σε πιο νεαρή ηλικία επιδίωξα πολύ και το χρήμα και τη δόξα.
Στην πορεία όμως καταλαβαίνεις ότι ίσως να μην είναι αυτό, το νόημα της ζωής.
Υπάρχουν πολλά πράγματα στην ζωή που σε γεμίζουν πολύ περισσότερο και σε κάνουν πιο ευτυχισμένο κι είναι απλά πράγματα.
Για μενα τώρα ποιό σημαντικό είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός στην προσωπικότητά σου από την οικογένεια, την κοινωνία, τους φίλους, τους ανθρώπους που αγαπάς. Kαι την εκτίμηση την κερδίζεις γι’αυτό που είσαι όχι για τα λεφτά που έχεις.
Ξέρετε να ζείτε τη ζωή σας;

Eντονα. Εχω ζήσει έντονα τη ζωή μου και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας ταιριάζει την χρονική περίοδο που μας ταιριάζει.
Εχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχω ζήσει μόνος , έχω δουλέψει σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα.
Αλλά πάντα είμαι ανήσυχος.
Ο,τι και να κάνω δεν ηρεμώ ποτέ.
Βρίσκω κάτι .... να κυνηγήσω.
Αν θέλει κανείς να με σκοτώσει θα με δέσει σε μια καρέκλα.

Πώς σας φαίνονται οι Ηρακλειώτες;

Δεν έχω προλάβει ακόμη να γνωρίσω τον κόσμο. Από την ημέρα που ήλθα δουλεύω 16-18 ώρες την ημέρα.
Η σύζυγός μου δεν ήλθε ακόμη· μάλιστα αυτές τις ημέρες μετακομίζουμε.
Αλλά οι Κρητικοί είναι όμορφοι άνθρωποι, ξεχωριστοί. Κι αυτό που θέλω να κάνω είναι να γνωρίσω την Κρήτη και τους ανθρώπους της.
Σας πλησιάζουν άνθρωποι, για να σας “πουλήσουν” εκδούλευση;

Πολλοί. Oταν έχεις επιτελικές θέσεις συμβαίνει αυτό.
Αυτό που κάνω πάντα είναι να “ακτινογραφώ” τους ανθρώπους που με πλησιάζουν για να καταλάβω πίσω αυτό που βλέπω, ή κρύβεται, αν κρύβεται κάτι.

Tί σας έκανε να αποφασίσετε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας;

Nομίζω ότι, για κάθε άνθρωπο έρχεται το πλήρωμα του χρόνου να κάνει οικογένεια.
Αν με ρωτούσε κάποιος πριν 5 χρόνια αν θα παντρευτώ θα του έλεγα “αποκλείεται”.
Σιγά-σιγά όμως ωριμάζει η ιδέα και απομένει να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο.
Η Χριστίνα είναι ένας άνθρωπος που με γεμίζει πάρα πολύ. Είναι μια ολοκληρωμένη, δυνατή προσωπικότητα.
Προέρχεται από ένα χώρο πολύ διαφορετικό από τον δικό μου.
Είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός, τελευταία έχει αποσυρθεί και ασχολείται με άλλα πράγματα. Καμιά φορά έχουμε την τάση να βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους ανάλογα με την δουλειά τους, το μορφωτικό τους επίπεδο.
Αυτό δεν είναι σωστό.

Πόσα χρόνια γνωρίζεστε;

Eίμαστε μαζί 3 χρόνια. Αλλά ήξερα ότι ήθελα να την παντρευτώ από πολύ νωρίς. Τον 3ο - 4ο μήνα της γνωριμίας μας της έκανα πρόταση γάμου, και αρραβωνιαστήκαμε. Ζήσαμε μαζί και τον Σεπτέμβριο παντρευτήκαμε. Θέλουμε πολύ να κάνουμε οικογένεια.
Εχουμε πολλά κοινά και το κυριότερο σεβόμαστε ο ένας την προσωπικότητα του άλλου. Αυτό που εκτιμώ είναι η πίστη, η αφοσίωση, οι κοινοί στόχοι. Mε στηρίζει πάρα πολύ.

Που διαφέρετε;

Δεν ζούμε μια βαρετή ζωή ακριβώς γιατί σε πολλά θέματα είμαστε διαφορετικοί. Εγώ είμαι έντονος χαρακτήρας, κτητικός, παρομρητικός, νευρικός, βίαιος στις αντιδράσεις μου, εξωστρεφής. Η γυναίκα μου είναι πιο ήρεμη, πιο συγκρατημένη, πιο εσωστρεφής, της αρέσει περισσότερο η ηρεμία και η απομόνωση. Αυτό που μας αρέσει πάρα πολύ είναι τα ταξίδια και η φύση. Eχουμε κάνει άπειρα ταξίδια.
H γυναίκα σας ήθελε να έλθει και να μείνει στην Κρήτη;

H Χριστίνα θέλει να κάνει οικογένεια όπως κι εγώ. Θέλουμε να είμαστε μαζί, να είμαστε ευτυχισμένοι, να κάνουμε παιδιά. Αφού η δουλειά μου μας έφερε στην Κρήτη και στην οικογένεια μου είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που είμαστε εδώ.

Tελικά, βγήκατε να μιλήσετε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου;

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου ήμουν διοικητής στην Πάτρα μία φορά ήλθε η Χριστίνα να με δει και πάρκαρε το αυτοκίνητό της μπροστά από το γραφείο μου. Αυτό ορισμένοι συνδικαλιστές το θεώρησαν παράξενο κι έγινε ολόκληρη εκπομπή με το πώς και το γιατί η αρραβωνιαστικιά μου τότε πάρκαρε εκεί. Στην εκπομπή εγώ δεν βγήκα να μιλήσω. Την δεύτερη φορά ήταν στο γάμο μου.
Ηρθαν τα κανάλια χωρίς να τα καλέσουμε εμείς. Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που θα καλούσαμε τα κανάλια σε μια τόσο προσωπική ιδιωτική στιγμή.
Ομως το θέμα του γάμου μαθεύτηκε, μας πήραν τα κανάλια και τους παρακαλέσαμε να μην ερθουν θεωρώντας ότι ο γάμος μας δεν αποτελεί είδηση για τους άλλους. Ομως ήρθαν. Κάναμε τότε μια δήλωση και είπαμε ότι “είναι μια προσωπική μας στιγμή και θέλουμε να την σεβαστείτε”. Και αυτό είναι όλο.

Ποιά είναι τα αγαπημένα σας φαγητά;

M’ αρέσει πάρα πολύ η κρητική κουζίνα, και κυρίως οι μπουμπουριστοί χοχλιοί και ήδη έχω πρόβλημα γιατί άρχισα να παίρνω κιλά.

Eχει τύχει να μεθύσετε με ρακή;

Aκόμη, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να με καλούν σε ρακοκάζανα και σύντομα θα συμβεί.

Πού πήγατε ταξίδι του μέλιτος;

Θέλαμε να πάμε Βενετία αλλά έπρεπε να είμαι σε ένα συνέδριο στην Βαρκελώνη, και πήγαμε εκεί.
Εκεί μάλιστα μπαίνοντας στο διαδίκτυο πληροφορήθηκα από την εφημερίδα σας την τοποθέτηση μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αυτή η ευχάριστη είδηση μας έκανε να περάσουμε ακόμη πιο όμορφα στο ταξίδι μας.

Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Tο κινητό δεν το κλείνω ποτέ, ούτε τη νύχτα, γιατί δεν μου το επιτρέπει η δουλειά που κάνω.

Tί σας λείπει περισσότερο από τη ζωή σας;

Θέλω περισσότερα χρόνο για την προσωπική μου ζωή, θέλω να κάνουμε παιδιά και να φτιάξουμε ένα όμορφο σπίτι. Θα ήθελα επίσης να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στους γονείς μου που ζουν στην Ιεράπετρα, στην αδεφλή μου που ζει στο Ηράκλειο και γενικά στους δικούς μου ανθρώπους που μου έχουν λείψει πραγματικά.