Tης Γωγώς Ξυπάκη

Την πρώτη τους εμφάνιση αναμένεται να κάνουν τις επόμενες ημέρες ασθενείς βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το τελευταίο δίμηνο, ασυνήθιστες για την εποχή, φαίνεται να υποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους στις βροχές και στην πτώση της θερμοκρασίας.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία που έχουμε, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν είναι πρωτοφανής.

Το 1993 οι καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ήταν οι ίδιες που είχαμε και φέτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας πέρυσι στις 2 Νοεμβρίου το θερμόμετρο στο Ηράκλειο είχε φτάσει τους 32,4 βαθμούς Κελσίου, αφήνοντας πίσω το παλαιότερο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή, τους 32,6 βαθμούς Κελσίου, που είχαν σημειωθεί το 1955 την ίδια χρονική περίοδο.

Η καλοκαιρία αυτή, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στο γεγονός ότι η δομή της ατμόσφαιρας είναι τέτοια, που δημιουργούνται «ισχυρά χαμηλά» στη βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στην περιοχή μας ένα νότιο ρεύμα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η θερμοκρασία και να πνέουν νότιοι άνεμοι.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο καιρός φαίνεται να προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Μεθαύριο Τετάρτη θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις.

Η θερμοκρασία για το επόμενο διήμερο θα κυμανθεί στους 27-28 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κατέβει στους 22-23 βαθμούς.