Τα πλεονεκτήματα για την Τουρκία από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας τόνισε στη Ναύπακτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για την 433η επέτειο από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Μετά την επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου και το μνημόσυνο για τους πεσόντες ο κ. Στεφανόπουλος, έριξε συμβολικά δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα στην είσοδο του λιμανιού της Ναυπάκτου. Αργότερα στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα ο δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης και το δημοτικό συμβούλιο ανακήρυξαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη. Προσφωνώντας τον Κωστή Στεφανόπουλο ο κ. Νταουσάνης τόνισε ότι ο πρόεδρος με το υψηλό του ήθος αποτελεί παράδειγμα για τους έλληνες πολίτες και πολιτικούς. Πρόσθεσε δε ότι η θητεία του αποτελεί παρακαταθήκη για τους επόμενους προέδρους Δημοκρατίας.

Απαντώντας ο Κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την αγάπη του για τη γραφική πόλη και περιοχή την οποία επισκέπτεται τακτικά από τα παλαιότερα χρόνια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις 7 Οκτωβρίου του 1571, με τη μεγάλη νίκη του ενωμένου ευρωπαϊκού χριστιανικού στόλου κατά της Οθωμανικής αρμάδας που αποτέλεσε , όπως είναι γνωστό, σημαντική εξέλιξη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Ο Κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι οι Τούρκοι τότε προσπάθησαν με τη δύναμή τους να επεκταθούν στην Ευρώπη. Τώρα η Ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σ' αυτήν. Η Τουρκία μέχρι πρότινος ήταν αντίπαλο κράτος για την Ελλάδα. Σήμερα οι οποιεσδήποτε διαφορές μπορούν να επιλυθούν σε κλίμα συνεννόησης. Οι Τούρκοι με την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσουν με βάση το διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό η Ελλάδα θα βοηθήσει για την ένταξή της. Η Τουρκία όμως έχει υποχρεώσεις. Πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, να αποδώσει τη Σχολή της Χάλκης και τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών. Αναφερόμενος στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη και σπουδαία πρόοδο σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια και υπάρχει προοπτική και για περαιτέρω ανάπτυξη.