Τις αιτήσεις των οφειλετών της, αγροτών και ετεροεπαγγελματιών για τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νέο νόμο, δέχεται από σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η Αγροτική Τράπεζα.

Στα καταστήματα της ΑΤΕ στάλθηκε η σχετική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και οι τράπεζες να απαντήσουν σε διάστημα 90 ημερών. Συγκεκριμένα, πρέπει να γνωστοποιήσουν στους πελάτες τους εάν έχουν εξοφλήσει με βάση το νέο νόμο για τα πανωτόκια ή πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή τους, για να υπογράψουν τη σχετική ρύθμιση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, δικαιούχοι της ρύθμισης είναι όλοι οι πελάτες της τράπεζας, οι εγγυητές, οι συνοφειλέτες και οι κληρονόμοι τους. Ειδικά οι αγρότες μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το δάνειο τους χωρίς τόκους ποινής, εφόσον δώσουν τα χρήματα σε ένα μήνα από την ημερομηνία που θα ειδοποιηθούν. Επίσης, μπορούν να υπογράψουν ρύθμιση μέχρι 10 ετήσιων δόσεων. Εάν οι οφειλέτες το επιθυμούν μπορούν να έχουν διετή περίοδο χάριτος στη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται οι απλοί τόκοι του δανείου.

Στη ρύθμιση της ΑΤΕ για αγρότες και ετεροεπαγγελματίες υπάγονται οι οφειλές από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν την ισχύ του νέου νόμου για τα πανωτόκια ή θα καταστούν στο μέλλον ανεξάρτητα από την ημερομηνία χορήγησης τους. Να σημειωθεί ότι στη ρύθμιση του νόμου περιλαμβάνονται και οι οφειλές επιχειρήσεων που τέθηκαν σε εκκαθάριση ή ειδική εκκαθάριση, χωρίς όμως να έχει εγκατασταθεί κι αρχίσει τις εργασίες του ο εκκαθαριστής ή ο ειδικός εκκαθαριστής και όσες έχουν ρυθμισθεί με επιδότηση σε βάρος του Ν.128/75.

Στην ειδική ρύθμιση του Νόμου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες υπάγονται οι συνολικές οφειλές τους από δάνεια ή πιστώσεις που έχουν καταστεί εν όλω ή εν μέρει ληξιπρόθεσμες πριν την 31-12-2000, ανεξάρτητα αν ρυθμίστηκαν ή όχι. Οι οφειλές αγροτών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά το τέλος του 2.000 ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες υπάγονται στις γενικές διατάξεις της ρύθμισης.



ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα καταστήματα της ΑΤΕ, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της ρύθμισης που αφορούν στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους υπόλοιπους οφειλέτες, η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνεια ή πιστώσεις δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου ή της πίστωσης ή του αθροίσματος των αρχικών κεφαλαίων των δανείων ή πιστώσεων που εκταμιεύθηκαν, ή, προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, το τριπλάσιο του ποσού της οφειλής όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού.

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ισχύουν τα εξής:

- Οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες εν όλω ή εν μέρει μέχρι 31-12-2000.

Σύμφωνα με την ειδική διάταξη του Νόμου, η συνολική (ληξιπρόθεσμη και άληκτη) οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου ή σε αλληλόχρεους λογαριασμούς το διπλάσιο του ποσού της οφειλής όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού.

Για δάνεια που χορηγήθηκαν πριν το έτος 1990, εφόσον δεν υπάρχουν στην Τράπεζα επαρκή στοιχεία για ανεύρεση του αρχικού κεφαλαίου, η συνολική οφειλή δεν μπορεί να υπερβεί το 150% του ρυθμισθέντος ποσού της οφειλής όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την τελευταία προ του έτους 1990 ρύθμιση.

Οι οφειλές των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που κατέστησαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 3 12-2000, υπάγονται στη γενική διάταξη του Νόμου και θα αντιμετωπίζονται όπως οι οφειλές όλων των υπολοίπων πελατών, δηλαδή το ανώτατο όριο της ληξιπρόθεσμης οφειλής είναι το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.