Με τη συνάντηση παλιών συμμαθητών, που φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Σίβα πριν πολλές δεκαετίες, ξεκινούν σήμερα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Σιβιανός Πολιτιστικός Αύγουστος 2005».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σίβα Πυργιωτίσσης και διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίβα «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ».

Στο Σίβα, εδώ και χρόνια, ο Αύγουστος είναι μήνας πολιτισμού. Μήνας γεμάτος από εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, που φέρει την επωνυμία «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» προς τιμήν του ομώνυμου συγγραφέα και αγωνιστή.

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν και το δικό τους ξεχωριστό χρώμα, αφού συμπίπτουν με τα εικοσάχρονα του Συλλόγου, γεγονός που προσδίδει σ’ αυτές ξεχωριστή σημασία. Θα κρατήσουν έξι μέρες, με είσοδο ελεύθερη και θα έχουν τα πάντα. Κινηματογράφο, ομιλίες, παιδική βραδιά, συναυλίες και φυσικά το παραδοσιακό κρητικό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Η έκπληξη των φετινών εκδηλώσεων είναι η πρώτη ημέρα τους σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου 2004, όπου ο Σύλλογος καλεί τους απανταχού μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σίβα, που φοίτησαν σ’ αυτό από το 1940 έως και το 1966, να περάσουν και να παραλάβουν τα ενδεικτικά τους.

Τα ενδεικτικά βρέθηκαν καταχωνιασμένα σε ντουλάπες στο Σχολείο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου τα παρέλαβαν, τα έβαλαν σε ζελατίνες και τα τακτοποίησαν κατά αλφαβητική σειρά. Έτσι απόψε το βράδυ, θα δοθούν στους πάλαι ποτέ μαθητές του Σχολείου. Ανάμεσα τους όμως θα βρεθούν και αρκετοί κάτοικοι του Τυμπακίου, που κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής φιλοξενήθηκαν στο Σίβα, όταν οι Γερμανοί ισοπέδωσαν το χωριό τους.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9.00 το βράδυ και θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το συγκρότημα «Ακρίτες του Νότου».

Αναβιώνει και πάλι το θερινό σινεμά, αύριο Τετάρτη στις 9.00 με την προβολή της ταινίας «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης». Ο κινηματογράφος στις πλατείες και στα καφενεία των χωριών μας, ήταν το πολιτιστικό γεγονός στις δεκαετίες του 60 και του 70. Συνδέεται άμεσα με τις γενιές που έζησαν αυτά τα χρόνια, αλλά και με τη νέα γενιά, που όπως φάνηκε και πέρυσι που πραγματοποιήθηκε κινηματογραφική προβολή, αγκάλιασε την προσπάθεια.

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου, υπάρχει μια βραδιά για μικρούς και μεγάλους, για όλους όσους αγαπούν τα παραμύθια. Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, μας έρχεται από την Αθήνα για να μας θυμίσει ιστορίες ξεχασμένες και πλεγμένες σ’ ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι. Ιστορίες, όπως η ίδια λέει, απίστευτες, μαγικές, διδακτικές, πονηρές και αστείες. Ιστορίες παλιές που μοιάζουν με το παλιό καλό κρασί, που όσο παλιώνει, τόσο ομορφαίνει. Βέβαια για να τις νοιώσει κανείς, θέλει και καλή παρέα.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή στις 9.00 και πάλι το βράδυ και πάντα με είσοδο ελεύθερη, όπου το συγκρότημα «Δίεση» του Βαγγέλη Μπιτζαράκη, θα αναλάβει να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες του Σίβα. Ο Βαγγέλης Μπιτζαράκης είναι παλιός γνώριμος των εκδηλώσεων του Συλλόγου, καθώς είχε λάβει μέρος σ’ αυτές το 1992, θα έχει μαζί του και τους:

• Μάνο Καλαθάκη Κιθάρα – Τραγούδι

• Νάσο Πατμανίδη Μπάσο – φωνητικά

• Γιώργο Περογιαννάκη Μπουζούκι

• και Νατάσα Τραγούδι

Το Σάββατο το βράδυ 28 Αυγούστου, είναι μια ακόμη βραδιά αφιερωμένη στο Θέμο Κορνάρο. Το συγγραφέα και κοινωνικό αγωνιστή, που το όνομά του φέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Φέτος τις μνήμες για τη ζωή και το έργο του Θέμου θα αναμοχλεύσουν δυο ξεχωριστοί άνθρωποι: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Νικολακάκης και ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος. Επίσης θα διαβαστεί κείμενο του αντιστασιακού και συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9.00 το βράδυ.

Την Κυριακή, γιορτή του πολιούχου του χωριού Αϊ – Γιάννη, στην πλατεία αναβιώνει το παραδοσιακό κρητικό γλέντι, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 1.500 φίλους της καλής κρητικής μουσικής. Φέτος, εγγύηση αυτή της μουσικής θα είναι οι Σταυρακάκηδες, παλαιοί γνώριμοι των εκδηλώσεων του χωριού, που θα στολίσουν με τους ήχους της λύρας και του λαούτου τη φωνή του Βασίλη Σταυρακάκη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΒΑ

«ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», ιδρύθηκε το 1984 από τη δημιουργική νεολαία του Σίβα και από τότε αδιάκοπα και αταλάντευτα συνεχίζει να προσφέρει στο πολιτιστικό στερέωμα του Σίβα, αλλά και της Μεσαράς γενικότερα.

Είναι από τους πλέον δημιουργικούς και δραστήριους Συλλόγους της Κρήτης, καθώς η πορεία του στο χρόνο είναι συνεχής και δημιουργική.

Διοργανώνει κάθε χρόνο το «ΣΙΒΙΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ», που περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που άπτονται σε θέματα που αφορούν, την ιστορία, τη θρησκεία, το περιβάλλον, ενώ όλο το χρόνο ασχολείται με θέματα της καθημερινότητας του χωριού.

Στο παρελθόν έχει διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής (Αγιοφάραγγο – Μάρτσαλο, Αστερούσια, παραδοσιακούς οικισμούς, έκθεση και εκδηλώσεις με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), ενώ έχει παλέψει για την ανάδειξη και την προστασία του Σίβα και όχι μόνο.(εκδηλώσεις για τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, για το Θέμο Κορνάρο, για την Ιερά Μονή Οδηγήτριας κ.α.)

Φέτος ο Σύλλογος γιορτάζει τα εικοσάχρονά του και για το λόγο αυτό προέβη στην έκδοση εφημερίδας με τον τίτλο «ΣΙΒΑΣ : Ενημέρωση – Σκέψεις - Ιστορία – Περιβάλλον». Ήδη το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε και ετοιμάζεται το δεύτερο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι χορηγίες είναι ένας θεσμός που έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Έτσι για μια ακόμη φορά αρκετοί φορείς, επιχειρηματίες και επιχειρήσεις στηρίζουν την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίβα «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», τους οποίους ο Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα:

Οι χορηγοί του Σιβιανού Πολιτιστικού Αύγουστου 2004 είναι:

• Ίδρυμα Αλεξάνδρου Μανιδάκη

• Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

• Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς

• Μίνι μάρκετ «ΦΑΙΣΤΟΣ» Σίβας

• Αφοι Τζαγκαράκη Ηλεκτρικά είδη Ηράκλειο

• Συνεταιρισμός Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου

• Ταβέρνα «Ο ΒΑΦΗΣ» Σίβας

• Κέντρο διασκέδασης «ΕΡΩΦΙΛΗ» Σίβας

• Χαλκιαδάκης Γιάννης Τεχνικό Γραφείο Μοίρες

•Ταβέρνα «ΣΤΡΟΦΗ» Σίβας

• Πρατικάκη Ευαγγελία Φαρμακείο Μοίρες

• Λιοντομήτσος – Εκλεκτά κρέατα ποιότητας

• Αγροκτήματα Μανουρά Γαλακτοκομικά – Ζωοτροφές Καστελλιανά

• Γεωργιλαδάκης Κωνσταντίνος Επιπλοδιακόσμηση Πετροκεφάλι

• SIVAS VILLAGE HOTEL – Χατζάκης Ιωάννης Ξενοδοχείο Σίβας

• Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίας Μαρίνας

•MANFRED DYLL Εργολαβικό και μεσιτικό γραφείο Σίβας

• ΑΓΡΟΜΕΤΑΛ Αφοι Ασκοξυλάκη Κατασκευές Θερμοκηπίων Βόρροι

• Κουγιουμουτζάκης Ζαχαρίας Λογιστικό γραφείο Μοίρες

• Καδιανάκης Γεώργιος Αγροτικό Εμπορικό Κέντρο Είδη υγιεινής πλακάκια Μοίρες

• Νικόλαος Κ. Τζωρτζακάκης Οπωροκηπευτικά Τυμπάκι

• Αυγενάκης Ελευθέριος «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» Μοίρες

•Μαθιουδάκη – Τσιμπλακάκη Σωτηρία Μεσιτικό γραφείο Βόρροι – Τυμπάκι

• Τσιμπλακάκης Τίτος Αλουμινοκατασκευές Τυμπάκι

• Αφοι Ζωγραφάκη Βιοτεχνία παραγωγής χρωμάτων Μοίρες

• Ζαχαριουδάκης Στυλιανός Εφημερίδα «ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ»

• Μανουσιδάκης Γεώργιος Χωματουργικά Πιτσίδια

• Νικητάκης Εμμανουήλ Ελαιουργείο Σίβας

• Ζουριδάκης Νικόλαος ΑΒΕΕ Αρτοποιείο Μάταλα

• Τσικνάκη Μαρία & Σια Αρτοποιείο Πετροκεφάλι

• «ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ» Χρονάκη Μοίρες

• Γεωργιλαδάκης Κωνσταντίνος Σχολή χορού Τυμπάκι

• Αλεβυζάκης Κωνσταντίνος Κάβα ποτών Τυμπάκι

• Φασουλάκη Ελένη Χρυσοχοείο Βόρροι

• Πηρουνάκη Κουσανάκη Στέλλα Φροντηστήριο Αγγλικών Μοίρες - Βόρροι - Άγιοι Δέκα

• «ΦΡΟΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» Χαλκιαδάκης Εμπόριο φρέσκων φρούτων και λαχανικών Μοίρες

• Ταγαράκης Τίτος Δικηγορικό γραφείο Ηράκλειο

• Πρατικάκης Αλέξανδρος Δικηγορικό γραφείο Αθήνα

• Γιαννακάκης Ιωάννης Υγρά καύσιμα – Είδη άρδευσης Σίβας

• Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας Υποκατάστημα Μοιρών

•Καπελλάκης Νικόλαος Λογιστικό γραφείο Μοίρες

Χορηγός επικοινωνίας: MATHIOUDAKIS MEDIA A.E. (Εφημερίδα «Άποψη του Νότου» - Περιοδικό «ΑΝ»).