Η Ουκρανή τραγουδίστρια Ρουσλάνα με τον «άγριο χορό» της απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 49ο διαγωνισμό της Eurovision στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Έλληνας Σάκης Ρουβάς με το «Shake it» κατέκτησε την τρίτη θέση, ανάμεσα σε 24 διαγωνιζόμενες χώρες, αν και τα στοιχήματα σε Λονδίνο και Αθήνα τον έφερναν σταθερά πρώτο, τις τελευταίες ημέρες.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε ο φετινός διαγωνισμός στο στάδιο Αντί Ιπεκτσί της Κωνσταντινούπολης. Εννέα χιλιάδες άτομα βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, παρακολουθώντας το σόου και όταν ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε στη σκηνή το κοινό τον αποθέωσε. Ο διαγωνισμός, που τον είδαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε με την Τουρκάλα τραγουδίστρια Σερτάμπ, τη νικήτρια του περσινού πρώτου βραβείου.

Ο Σάκης τραγούδησε δέκατος έκτος μια σύνθεση του Νίκου Τερζή σε χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού. Η τραγουδίστρια Λίζα Αντρέας, που χαρακτηρίστηκε «Κύπρια Μπάρμπαρα Στρέιζαντ», διαγωνίστηκε στην 21η θέση. Στην ψηφοφορία για το νικητή ψήφισαν 36 χώρες, μέσω του συστήματος televoting. Κατά τους παρατηρητές, ήταν η «μάχη των φαβορί» αφού πολλές φορές κατά την ψηφοφορία Ελλάδα, Τουρκία και Σερβία-Μαυροβούνιο βρέθηκαν στην πρώτη θέση.

Τη βραδιά, που ξεκίνησε στις 10μ.μ. και τελείωσε στη 01:00 παρακολούθησε και ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ήταν παρών στο Αντί Ιπεκτσί μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες.