Είναι γνωστό ότι μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, βασικοί κοινωνικοί θεσμοί, όπως το Πανεπιστήμιο, άρχισαν να επαναπροσδιορίζονται. Με αφορμή τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Παιδείας, η έννοια της εκπαίδευσης και ο ρόλος του Πανεπιστημίου επανεξετάσθηκαν και συνδέθηκαν - δυστυχώς - με κανόνες της αγοράς (Διακήρυξη της Μπολώνιας).
Το πνεύμα της διακήρυξης της Μπολώνιας, που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, βελτιώθηκε μερικώς στις επόμενες ανακοινώσεις της Πράγας και του Βερολίνου, όταν επηρεάστηκε και από τη γνώμη των ιδίων των Πανεπιστημίων. Τελικά, η παιδεία προσδιορίσθηκε και ως κοινωνικό αγαθό. Όμως, σήμερα στην ενιαία Ευρώπη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι είδους Πανεπιστήμιο επιθυμούμε, το ακαδημαϊκό ή το επιχειρησιακό. Σʼ αυτό το γενικότερο ευρωπαϊκό κλίμα το δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο δέχεται σοβαρές επιθέσεις, που απώτερο σκοπό έχουν να καταδείξουν τη δήθεν «ανεπάρκειά» του, και άρα την ανάγκη αναζήτησης άλλων λύσεων, π.χ. μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ή και ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Κατά τη γνώμη μας, ίσως πρόκειται για την πρώτη σημαντική προσπάθεια αμφισβήτησης της προσφοράς του ελληνικού Πανεπιστημίου στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας (και άρα του ρόλου του). Αμφισβητήθηκε επίσης η ικανότητα του ελληνικού Πανεπιστημίου στο να παράγει νέα γνώση, και πολλοί διαδίδουν σκόπιμα ότι το «νέο» είναι πάντοτε εισαγόμενο.
Είναι φανερό ότι σʼ αυτήν τη μεροληπτική κριτική κατά του Πανεπιστημίου, επιμελώς δεν αναφέρονται ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, ούτε η θανατηφόρα υποχρηματοδότησή του, ούτε οι θεσμικές αγκυλώσεις του νόμου πλαισίου και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, καθώς και άλλων παραμέτρων που ακυρώνουν στην πράξη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά του, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο και στόχος επιδίωξης μέχρι σήμερα.
Μέσα σʼ αυτά τα ευρωπαϊκά και εθνικά πλαίσια λειτουργεί και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο, παρά τη μικρή του ηλικία, μόλις 27 ετών, κατόρθωσε να είναι το πρώτο ερευνητικό Παν/μιο της χώρας. Διεθνείς οργανισμοί (Ε.Ε, Παν/μια) το κατατάσσουν μέσα στα 500 καλύτερα του κόσμου.
Με πλήρη επίγνωση τόσο των ευρωπαϊκών και εθνικών δεδομένων, όσο και των ιστορικών αλλαγών στον ενιαίο χώρο της ευρωπαϊκής Ανώτατης Παιδείας, αλλά - πρωτίστως - με σεβασμό των επιστημονικών επιτευγμάτων του Π.Κ., παρουσιάζουμε ένα σύνολο βασικών αρχών και προτάσεων σχετικά με την αποστολή του και τη λειτουργία του, τις οποίες θα προσπαθήσουμε εκλεγόμενοι να εφαρμόσουμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση του Πανεπιστημίου μας στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ι. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Χαρακτήρας του Παν/μίου Kρήτης:
Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι δημόσιο ίδρυμα, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της χώρας, και την μορφή αυτή θα πρέπει να διατηρήσει και στο μέλλον. Υποστηρίζουμε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπου θα γίνεται σεβαστή η θεσμική αυτοτέλειά του στα πεδία της έρευνας και της διδασκαλίας. Είμαστε πλήρως αντίθετοι στη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ή ακόμη περισσότερο ιδιωτικών κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Υποστηρίζουμε τον ακαδημαϊκό, και όχι τον επιχειρησιακό χαρακτήρα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Κ.) ως δημόσιο Πανεπιστήμιο, διεκδικεί από την Πολιτεία τους πόρους που θα του εξασφαλίσουν την ανάπτυξή του και θα το οδηγήσουν στις κορυφαίες θέσεις των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης παιδείας. Είναι σε όλους γνωστό ότι με υποχρηματοδοτούμενη παιδεία (3,5% του ΑΕΠ) η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε επιστημονικό μαρασμό, συνολική οικονομική συρρίκνωση, και ουσιαστικά στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.
Πόροι:
Βασική επιδίωξη του Π.Κ. θα πρέπει να είναι η αύξηση των δημόσιων κονδυλίων για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ το ταχύτερο δυνατόν: δηλαδή αύξηση της χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες, για τις υποδομές και την έρευνα από κρατικούς φορείς, και ακόμη η διεκδίκηση από την Πολιτεία μεγαλύτερου μεριδίου για την παιδεία από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το Π.Κ. δεν υποχωρεί από τις διεκδικήσεις αυτές, κι ούτε πρέπει να τις αποδυναμώσει από μόνο του με θολές αναζητήσεις χορηγιών απροσδιορίστου και εξωθεσμικού τύπου. Επιπλέον, καταδικάζουμε τις ευκαιριακές σχέσεις με την εξουσία για εξασφάλιση πόρων, διότι πιστεύουμε ότι αυτές υποσκάπτουν το δημόσιο/θεσμικό ρόλο του Π.Κ., και το οδηγούν μακροπρόθεσμα σε βέβαιη υποβάθμιση. Είναι, νομίζουμε, προφανές ότι, αν το Π.Κ. βρίσκει πρόσκαιρα κάποιες χορηγίες για να καλύπτει τις ανάγκες του, η Πολιτεία θα μειώσει την βασική του επιχορήγηση, γεγονός που θα το οδηγήσει ή σε νέα βαρύτερη φάση οικονομικής δυσπραγίας, ή σε απόλυτη εξάρτηση από τη βούληση των χορηγών του.
Ακόμη, είμαστε αντίθετοι τόσο στην εξωθεσμική και ευκαιριακή απόκτηση θέσεων μελών ΔΕΠ χρηματοδοτούμενων από μη ελέγξιμους χορηγούς, όσο και στη δημιουργία μια νέας κατηγορίας μελών ΔΕΠ, χωρίς συμμετοχή στα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, και άρα με αμφισβητήσιμη αφοσίωση στο Π.Κ. Πιστεύουμε ότι η μέση οδός ανάπτυξης του Π.Κ. είναι και η ασφαλέστερη, γιατί μπορεί να αποδέχεται δωρεές ή να αναπτύσσει εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μέσα από ξεκάθαρους κανόνες και συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μη αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του Π.Κ.
Νόμος Πλαίσιο:
Ο Ν. Π. που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ θα πρέπει να βελτιωθεί και να συμπληρωθεί με διατάξεις που θα μειώνουν τη γραφειοκρατία της διοίκησης, θα κατοχυρώνουν την ακαδημαϊκή αυτονομία, και θα αποτελέσουν τη βάση της ουσιαστικής αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου.
Αξιολόγηση των ΑΕΙ:
Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση των ΑΕΙ είναι επʼ ωφελεία των Πανεπιστημίων, όταν πραγματοποιείται με ακαδημαϊκά και αξιοκρατικά κριτήρια, και όχι με τους κανόνες της αγοράς. Η πρόταση αξιολόγησης των ΑΕΙ, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Π.Κ., είναι το καλύτερο δείγμα Πανεπιστημιακής αξιολόγησης και την υιοθετούμε. Μέχρι την ολοκλήρωση και καθιέρωση Εθνικής ή Ευρωπαϊκής πολιτικής επί του θέματος, τασσόμαστε υπέρ της περιοδικής αξιολόγησης του Π.Κ. από ανεξάρτητους εξωτερικούς αξιολογητές, όπως έγινε και στο παρελθόν.
Στρατηγικός σχεδιασμός:
Η προώθηση και υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού που ενέκρινε η Σύγκλητος του Π.Κ. είναι η βασική «χάρτα» ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας για την επόμενη τριετία. Διορθωτικές κινήσεις, αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν μόνο μετά από διεξοδικές συζητήσεις και αποφάσεις της Συγκλήτου.
Δια Βίου εκπαίδευση:
Πιστεύουμε ότι, κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις (αίθουσες, προσωπικό, κτλ.), τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να αναλάβουν και την δια βίου εκπαίδευση.
ΙΙ. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Κτιριακές Υποδομές:
Ηράκλειο
• Βασική διεκδίκηση είναι η ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης των Βουτών και η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά όλων των Τμημάτων της Κνωσού στις Βούτες. Σʼ αυτή την ολοκλήρωση περιλαμβάνονται τα κτήρια των Τμημάτων της Χημείας, του Μαθηματικού και της Επιστήμης Υπολογιστών, και η προώθηση των κτηρίων των νέων Τμημάτων ΤΕΤΥ, ΤΕΜ, καθώς και η φοιτητική κατοικία Ηρακλείου.
• Μέριμνα θα ληφθεί για την σταδιακή απαλλοτρίωση των τεμαχίων γης που βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη και ανήκουν ακόμη σε ιδιώτες.
• Ακόμη, θα ολοκληρωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το κτήριο της Διοίκησης, της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Βιβλιοθήκης και του ΔΙΕΚ (Διεθνούς Ιατρικού Εκπαιδευτικού Κέντρου)
Ρέθυμνο
• Προώθηση και ολοκλήρωση της Φοιτητικής κατοικίας, των κτηρίων της Φιλοσοφικής σχολής, του κτηρίου της Προσχολικής Εκπαίδευσης, και του κτηρίου Κοινωνικών Επιστημών.
• Επέκταση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, και προώθηση του κτηρίου Διοίκησης και του κτηρίου Εργαστηρίων.
• Κατασκευή νέων αιθουσών διδασκαλίας και αποπεράτωση του Μεγάλου Αμφιθεάτρου
• Κατευθυντήριες πινακίδες και Σήμανση όλων των χώρων της Πανεπιστημιούπολης
• Προγραμματισμός του νέου κτηριακού προγράμματος ανάπτυξης με βάση το Στρατηγικό Σχεδιασμό.
Την ευθύνη για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού θα έχει ο Αντιπρύτανης Υποδομών, σε συνεργασία με το Τεχνικό Συμβούλιο και την Τεχνική Υπηρεσία μετά την αναδιοργάνωσή της. H προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι πόροι για τις μελέτες και την υλοποίηση των έργων θα είναι συνεχής. Καθημερινή θα είναι επίσης η παρακολούθηση της πορείας των έργων, με παρεμβάσεις στο Υπουργείο, την Περιφέρεια, και στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το τρίτο και τέταρτο Κ.Π.Σ. Το Τμήμα Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας, διεκπεραιώνοντας σαφείς εντολές (μόνον από τον Αντιπρύτανη Υποδομών), θα πρέπει να ολοκληρώνει μελέτες έργων σε «ώριμη» φάση για άμεση διεκδίκηση της χρηματοδότησής τους από την Πολιτεία.
O κατακερματισμός συναφών Υπηρεσιών, τα πολλά κέντρα εντολών, και οι παράπλευρες εμβόλιμες δραστηριότητες χωρίς σαφείς προτεραιότητες, συνεπάγονται τη δυσλειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας. Με βάση τα παραπάνω, πρόθεσή μας είναι, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία η οποία διαθέτει αξιόλογο έμψυχο δυναμικό, να διεκδικήσουμε νέο προσωπικό για αναβάθμιση της αποδοτικότητάς της.
Οι διεκδικήσεις των πόρων για τα έργα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (2005-2008), καθώς και το τρίτο και τέταρτο Κ.Π.Σ., θα είναι κύριο έργο του Πρύτανη, του Αντιπρύτανη Υποδομών και του Προέδρου του Τεχνικού Συμβουλίου (ήδη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τις Δημόσιες Επενδύσεις).
Δίκτυα:
Έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων του Π.Κ., την εποπτεία και τον συντονισμό των οποίων θα έχει ο Αντιπρύτανης Υποδομών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Συστημάτων και Δικτύων. Θεωρούμε τα Δίκτυα την πιο νευραλγική υποδομή για την ανάπτυξη του Π.Κ.
Μηχανοργάνωση του Π.Κ.:
Θα ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση όλων των Γραμματειών των Τμημάτων του Π.Κ., αρχής γενομένης από το Ρέθυμνο. Θα ακολουθήσουν οι Γραμματείες της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, και τέλος αυτές της Ιατρικής.
Επίσης, θα εισαχθούν πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης στις οικονομικές υπηρεσίες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος.
Τέλος, πλήρης μηχανοργάνωση όλων των Υπηρεσιών του Π.Κ. με κοινό, ολοκληρωμένο και σε πλήρη επικοινωνία μηχανοργανωμένο σύστημα για όλο το Π.Κ. (Αντιπρύτανης των Οικονομικών και Ανάπτυξης).
Εκτυπωτική Μονάδα:
Θα εργαστούμε για να ολοκληρωθεί και να επιταχυνθεί η έναρξη λειτουργίας της Εκτυπωτικής Μονάδας με αρχικό σκοπό την έκδοση πανεπιστημιακών σημειώσεων, και ακολούθως πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, καθώς και άλλων νεότερης τεχνολογίας διδακτικών μέσων (π.χ. CD, Video).
Βιβλιοθήκη:
Στόχος μας είναι η διατήρηση της Βιβλιοθήκης σε επίπεδο που να υποστηρίζει ικανοποιητικά την έρευνα με βιβλία και περιοδικά.
Θα επιδιώξουμε να ολοκληρωθεί η εθνική οριζόντια δράση για τις Βιβλιοθήκες των ΑΕΙ, ώστε να εξασφαλιστούν σε εθνικό επίπεδο οι πόροι των ηλεκτρονικών συνδρομών για όλα τα ΑΕΙ, και να ελαφρυνθεί ο Τακτικός Προϋπολογισμός.
Θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα μέσα, κυρίως τα ηλεκτρονικά, της Βιβλιοθήκης για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της. Βασικό μας μέλημα θα είναι η συνεχής αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης σε μέσα για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της (π.χ. συντήρηση, αξιοποίηση, φύλαξη, καταλογογραφήσεις), αλλά και ο εμπλουτισμός της σε υλικό (π.χ. σπάνια βιβλία, σειρές, databases).
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
EΡΕΥΝΑ:
Τασσόμαστε υπέρ της παραδοσιακής και ουσιαστικής ενότητας έρευνας και διδασκαλίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Στόχοι μας είναι:
1. Το Π.Κ. να παραμείνει το πρώτο ερευνητικό Παν/μιο της χώρας αυξάνοντας τη διαφορά του από το δεύτερο.
2. Να βελτιώσει τη θέση του στην Παγκόσμια κατάταξη, και από τα 500 καλύτερα του κόσμου να γίνει ένα από τα 100 πρώτα της Ευρώπης.
Πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν, αν η έρευνα εστιασθεί περισσότερο σε επιστημονικά αντικείμενα αιχμής, με διεπιστημονικές συνεργασίες μεταξύ διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, Σχολών ή και Ιδρυμάτων, και με συνολική ιδρυματική πολιτική έρευνας. Αιχμή του δόρατός μας θα πρέπει να είναι η βασική έρευνα, χωρίς να παραμεληθεί και η εφαρμοσμένη. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα θα πρέπει να έχει κοινωνικές αναφορές, να λαμβάνει υπόψη την πολιτιστική μας κληρονομιά, και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την εμπορική αποτελεσματικότητά της.
ΕΛΚΕ: Μετά την ταχεία οικονομική εξυγίανση του ΕΛΚΕ (βάσει του σχεδίου του Αντιπρύτανη Ν. Σιαφάκα χωρίς απολύσεις προσωπικού, χωρίς μείωση των μεταπτυχιακών υποτροφιών Ρεθύμνου και των υποτροφιών ERASMUS), στόχος μας είναι η μετεξέλιξή του σε όργανο ερευνητικής ανάπτυξης του Π.Κ. Συνεπώς θα επιδιωχθούν:
• Ενίσχυση του επιτελικού χαρακτήρα του ΕΛΚΕ, ώστε να βοηθά τα μέλη ΔΕΠ στην αναζήτηση αλλά και συγγραφή ερευνητικών προτάσεων, με σκοπό να αυξηθούν οι επιτυχείς προτάσεις και τα έσοδα του ΕΛΚΕ.
• H προώθηση και διαφήμιση των μέτρων που κάνουν τον ΕΛΚΕ του Π.Κ. ελκυστικότερο από αυτόν άλλων ιδρυμάτων, όπως η καθιέρωση των επιμισθίων για τα μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
• Αύξηση των δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών σε φορείς του κρατικού μηχανισμού (π.χ. τοπική Αυτοδιοίκηση, Νοσοκομεία, αλλά και επιχειρήσεις), με στόχο την ουσιαστική διασύνδεση με τον ευρύτερο παραγωγικό ιστό της Κρήτης, τη συνεισφορά στη διεύρυνση του ανθρώπινου κεφαλαίου του νησιού και της χώρας, αλλά και τη δημιουργία αποθεματικού στον ΕΛΚΕ.
• H δέσμευση συγκεκριμένου και σημαντικού ποσοστού (40%) του αποθεματικού του ΕΛΚΕ για την προκήρυξη εσωτερικών ερευνητικών προγραμμάτων του Π.Κ. με έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το υπόλοιπο 60% θα διανέμεται σε Μεταπτυχιακές Υποτροφίες, ενίσχυση φοιτητών του προγράμματος ERASMUS, συμμετοχή μελών ΔΕΠ σε συνέδρια, οργάνωση συνεδρίων, και στην διευκόλυνση εγκατάστασης νέων μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, προτεραιότητες που έχει και σήμερα ο ΕΛΚΕ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:
Πρωταρχικός στόχος μας η βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και του περιεχομένου της.
• Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ακόμη περισσότερων αιθουσών τηλε-εκπαίδευσης για διδακτική συνεργασία Τμημάτων του Π.Κ., αλλά και μεταξύ Τμημάτων άλλων ΑΕΙ Ελλάδος και εξωτερικού (Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης)
• Προώθηση του κτηριακού προγράμματος αιθουσών διδασκαλίας στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο (Αντιπρύτανης Υποδομών).
• Σε συνεργασία με τα Τμήματα, ενθάρρυνση και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των προπτυχιακών σπουδών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών, βελτίωση και επέκταση των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων, ενίσχυση των διατμηματικών προγραμμάτων και των συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα (Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων– Κοσμητείες).
• Οργάνωση της διεκδίκησης νέων Τμημάτων, του κέντρου Bιοηθικής, και του ΔΙΕΚ προς το Υπουργείο, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό που ενέκρινε η Σύγκλητος (Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων).
ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ:
• Θεσμοθέτηση Επιτροπής Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας Κρήτης με ισότιμη συμμετοχή του Π.Κ., του ΙΤΕ, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΑΤΕΙ Κρήτης για τον συντονισμό της ερευνητικής προσπάθειας στην Κρήτη, την αποφυγή επαναλήψεων και επικαλύψεων, τη συνεργασία των ιδρυμάτων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής και διεκδικητικής ικανότητάς μας απέναντι στην Πολιτεία (Περιφέρεια, Υπουργεία, Ε.Ε).
• Δημιουργία Επιτροπής Αναζήτησης (Recruitment) Αξιόλογων Επιστημόνων για στελέχωση των Τμημάτων του Π.Κ. (συμμετοχή των πιο διακεκριμένων μελών ΔΕΠ κάθε επιστημονικού χώρου) [Πρύτανης]
• Προώθηση της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Εθνικού Σχεδιασμού Έρευνας που μέσα από ξεκάθαρους κανόνες θα σχεδιάζει και θα υποστηρίζει την έρευνα στην χώρα μας [Πρύτανης].
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Τακτικός Προϋπολογισμός:
Θεσμοθέτηση της λειτουργίας της Επιτροπής κατάρτισης του Τακτικού Προϋπολογισμού με συμμετοχή του Αντιπρύτανη Οικονομικών, των Κοσμητόρων, Προέδρων Τμημάτων, Δ/ντών Υπηρεσιών και Φοιτητών στο πλαίσιο των διαδικασιών που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Αντιπρύτανη Ν. Σιαφάκα. Η εκτέλεση και η ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού γίνεται βάσει αποφάσεων της Συγκλήτου, για εξασφάλιση της διαφάνειας, της συλλογικότητας και του ελέγχου από όλες τις ομάδες του Π.Κ. Παρουσίαση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού στη Σύγκλητο κάθε τρίμηνο.
Εταιρεία Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας:
Παρουσίαση της οικονομικής πορείας της Εταιρείας στη Σύγκλητο κάθε τρίμηνο.
ΕΛΚΕ: Ενημέρωση της Συγκλήτου για την πορεία των οικονομικών του ΕΛΚΕ κάθε τρίμηνο.
Μισθολογικά - Ασφαλιστικά:
Υποστήριξη των δίκαιων μισθολογικών διεκδικήσεων όλων των κατηγοριών εργαζομένων στο Π.Κ., με στόχο αφʼ ενός την αύξηση των μισθών, ώστε να συγκλίνουν με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφετέρου την εξάλειψη του επιδοματικού τους χαρακτήρα.
Συμπαράταξη στην προσπάθεια μονιμοποίησης όλων ανεξαιρέτως των συμβασιούχων υπαλλήλων του Π.Κ.
Mε παρέμβασή μας στην Πολιτεία, θα απαιτήσουμε το βιβλιάριο Ασφάλισης των μελών ΔEΠ να ισχύει (για ιατρικές επισκέψεις και αγορά φαρμάκων) σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Κρήτη.
Τα παραπάνω θα επιδιωχθούν σε συνεργασία με όλα τα συνδικαλιστικά όργανα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παρεχομένης Υγειονομικής Περίθαλψης συντασσόμενοι με τα άλλα ΑΕΙ στην διεκδίκηση της συμμετοχής μας στο Οργανισμός Πρόνοιας και Ασφάλισης Δημοσίου.
Ακόμη θα διερευνηθούν και εναλλακτικές λύσεις, όπως μαζική επικουρική ιδιωτική ασφάλιση σε χαμηλό κόστος, η δημιουργία επικουρικού ταμείου αλληλοβοηθείας και άλλα.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα επιδιώξουμε την κατοχύρωση ουσιαστικής δωρεάν παιδείας με εξασφάλιση των ανάλογων πόρων (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, υποτροφίες), ώστε να γίνει προσιτή σε όλους τους φοιτητές, ιδιαίτερα σʼ αυτούς με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.
• Πιστεύουμε στην ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών στα θεσμικά όργανα του Π.Κ., και θα την στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
• Οι θέσεις της πλειοψηφίας των φοιτητών σε θέματα που τους αφορούν και είναι εντός των οικονομικών και νομικών δυνατοτήτων του Π.Κ. θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Διαφορετικά, θα προτείνεται η ικανοποίησή τους από την Πολιτεία.
Σίτιση:
Άσκηση έντονης πίεσης προς την Πολιτεία για δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών του Π.Κ. Οργάνωση και τυποποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής αναδόχων, και θεσμοθέτηση του τρόπου παρακολούθησης των παρεχομένων υπηρεσιών. Το όλο σύστημα θα βασίζεται κυρίως στην ποιότητα και την υγιεινή των παρεχομένων γευμάτων.
Στέγαση:
Επιτάχυνση της ανέγερσης των φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο (καθώς και των αντιστοίχων διαδικασιών στο Ηράκλειο), που αποτελούν τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών μας.
Στο μεταξύ, διεκδίκηση από την Πολιτεία (τακτικός προϋπολογισμός) μεγαλύτερου ποσού για την επιδότηση του ενοικίου των φοιτητών, καθώς και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος από 1000 σε 1500 ευρώ.
Μεταφορά:
Εφαρμογή της απόφασης της Συγκλήτου για την μεταφορά των φοιτητών στο Ρέθυμνο καθώς και ολοκλήρωση των επαφών με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου για επιδότηση του εισιτηρίου προς Βούτες και Κνωσό. Έναρξη της οικονομοτεχνικής μελέτης για μόνιμη λύση με το μοντέλο του Leasing. Διεκδίκηση μονιμότερων λύσεων από την Πολιτεία σε Πανελλήνιο επίπεδο.
Κυλικεία:
Αξιολόγηση του μοντέλου της αυτοδιαχείρισης από τους φοιτητές του κυλικείου του Ρεθύμνου, με ενδεχόμενη επέκτασή του και σε άλλες ανάλογες δραστηριότητες (π.χ. σίτιση, άλλα κυλικεία). Συναινετική επίλυση του προβλήματος της λειτουργίας του Κυλικείου της Κνωσού.
Αθλητικές - Πολιτιστικές Δραστηριότητες:
Ολοκλήρωση των έργων υποδομής στο Ηράκλειο, του εξοπλισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ρέθυμνο και της στελέχωσή τους με περισσότερους Γυμναστές/Γυμνάστριες. Συμμετοχή και διοργάνωση αθλητικών αγώνων μεγάλου βεληνεκούς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως Πανεπιστημιάδες. Ανάπτυξη και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων, π.χ. ορειβασίες κλπ.
Περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών ομάδων στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο, με καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των χώρων του Φοιτητικού Κέντρου και του «Ξενία», ώστε να μεταβληθούν σταδιακά σε κέντρα κουλτούρας και πολιτισμού για τις δύο πόλεις.
Φοιτητικές εκδρομές:
Στα Τμήματα που είναι απαραίτητες οι εκπαιδευτικές εκδρομές θα ληφθεί μέριμνα να ενσωματωθούν στον Οδηγό Σπουδών για διευκόλυνση της οικονομικής τους στήριξης.
Φοιτητικές ανταλλαγές:
Στήριξη και διεύρυνση των προγραμμάτων ERASMUS και άλλων παρομοίων για αύξηση του αριθμού των φοιτητών του Π.Κ. που μεταβαίνουν σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Εκπροσώπηση των φοιτητών του Π.Κ. στα διεθνή φοιτητικά Fora (σύλλογοι κλπ).
Ραδιοφωνικός Σταθμός Φοιτητών Π.Κ:
Περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ραδιοφωνικού σταθμού στο Ηράκλειο, αύξηση της εμβέλειάς του, και επεξεργασία σχεδίου για παρόμοια δραστηριότητα στο Ρέθυμνο. Θα διερευνηθεί και η δυνατότητα για εκπαιδευτική τηλεόραση του Π.Κ.
Γραφείο Διασύνδεσης:
Ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου του στη βοήθεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των φοιτητών/τριών μας.
Συμβουλευτικό Κέντρο:
Ολοκλήρωση της λειτουργίας του Κέντρου με αύξηση του στελεχιακού του δυναμικού και επέκταση των δραστηριοτήτων του.
Ποιότητα ζωής των Φοιτητών του Π.Κ:
Ενίσχυση της στελέχωσης της φοιτητικής μέριμνας για καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών. Δημιουργία ειδικών χώρων συνάντησης (π.χ. Ευαγγελισμός, «Ξενία», Κτίριο Δημητροκάλης) για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των φοιτητών με εκδηλώσεις πολιτιστικές, κουλτούρας, συντροφικότητας, ανταλλαγής απόψεων, συζητήσεων κτλ.
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Διοίκηση με συνεχή και πλήρη ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των θεσμικών της οργάνων, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της συλλογικότητας. Θα ενημερώνουμε για όλα τα θέματα που αφορούν τις διοικητικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές του Π.Κ., έτσι ώστε τα θεσμικά όργανα να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τη σωστή πληροφόρηση. Ειδικότερα, η διαχείριση των οικονομικών, η εκτέλεση των έργων, η λειτουργία του ΕΛΚΕ και οι επαφές του Π.Κ. με την πολιτική εξουσία και τους τοπικούς φορείς για την υποστήριξη της ανάπτυξης του, θα γίνονται με βάση το Σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα και όχι μέσω διαπροσωπικών σχέσεων.
Πρυτανεία:
Η Πρυτανεία στο σύνολό της θα συναντάται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για ανασκόπηση όλων των τρεχόντων θεμάτων. Σε βασικά ζητήματα αρχών, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το σύνολο του πρυτανικού σχήματος.
Σύγκλητος:
Πλήρης ενημέρωση των μελών της για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, πριν από τη συνεδρίαση. Με καλύτερα προετοιμασμένες εισηγήσεις και κατηγοριοποίηση της βαρύτητας των θεμάτων, η διάρκεια των συνεδριάσεων θα είναι βραχύτερη (10:30 – 15:30 το αργότερο). Τυπικά θέματα και άλλα ελάσσονος σημασίας θα προτάσσονται, ώστε να μένει αρκετός χρόνος συζήτησης των ουσιωδών και στρατηγικής σημασίας ζητημάτων.
Πρυτανικό:
Στο Πρυτανικό Συμβούλιο θα κατατίθενται πλήρως τεκμηριωμένες γραπτές εισηγήσεις των Υπηρεσιών με την εποπτεία των αρμόδιων κάθε φορά Αντιπρυτάνεων, οι οποίοι σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορούν να συνεπικουρούνται και από σχετικούς υπηρεσιακούς παράγοντες.
Οι προθεσμίες για την κατάθεση θεμάτων προς συζήτηση θα τηρούνται αυστηρά. Εκτός ημερησίας διάταξης θα συζητούνται μόνο επείγοντα θέματα και μόνο με έγκριση του Πρύτανη (το ίδιο θα ισχύει και για την Σύγκλητο).
H συμμετοχή του εκπροσώπου των φοιτητών στο Πρυτανικό Συμβούλιο κρίνεται απαραίτητη.
Κοσμητείες:
Ανάθεση αρμοδιοτήτων από το Πρυτανικό στις Κοσμητείες, με σκοπό την αναβάθμισή τους και τη συστηματικότερη εμπλοκή τους σε θέματα Διοίκησης του Π.Κ.
Διοικητικές Υπηρεσίες:
Τασσόμαστε υπέρ της ενότητας και της αποτελεσματικής συνεργασίας των δύο πυλώνων του Π.Κ. σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, τόσο σε επίπεδο Διοικητικών και άλλων Υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο κεντρικής Διοίκησης.
Για την καλύτερη λειτουργία του Π.Κ. θα γίνει προσπάθεια ανακατανομής του στελεχιακού δυναμικού των Υπηρεσιών με αξιοκρατικά κριτήρια και μετά από εισηγήσεις των Διευθυντών των Υπηρεσιών. Επιπλέον, θα θεσπιστούν κίνητρα επιμόρφωσης και παραγωγικότητας (σχέδιο αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών θα είναι έτοιμο για έγκριση από τη Σύγκλητο μέχρι το τέλος του 2004 [Υπεύθυνος ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού] ). Διεκδικούμε πιεστικά και ανυποχώρητα από την Πολιτεία την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών μας, με προτεραιότητα αυτές που έχουν αναλάβει την φύλαξη του Ιδρύματος.
ΕΤΕΠ:
Mετά από τις πρόσφατες αλλαγές του νόμου και την αναδιοργάνωση του κλάδου ΕΤΕΠ, θα αναλάβουμε συστηματική προσπάθεια σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του κράτους, ώστε να εξειδικευθούν τα εργασιακά καθήκοντα των μελών του, με στόχο να εργάζονται κάτω από καλύτερες συνθήκες.. Η προσπάθεια αυτή θα αναληφθεί και για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων υπάρχει ανάγκη.
Νομική Υπηρεσία:
Διεύρυνση και αναβάθμιση της νομικής κάλυψης του Ιδρύματος με συμπλήρωση των κενών θέσεων νομικών συμβούλων, αύξηση της στελέχωσης της νομικής υπηρεσίας, διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με νομικό γραφείο υψηλού κύρους.
Ποιότητα Ζωής:
Βασικό μέλημά μας θα είναι η συνεχής αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής στο Π.Κ. με έμφαση στις πολιτιστικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στη δημιουργία χώρων και προϋποθέσεων για συντροφικότητα, ανταλλαγές απόψεων, δημιουργικών συζητήσεων, διαλέξεων κτλ. Τέλος, θα φροντίσουμε ώστε το Πανεπιστήμιό μας να γίνει πιο φιλικό και ασφαλές σε όλους μας.
ΝΕΕΣ ΔOMEΣ:
Εκτελεστική Γραμματεία: Με σκοπό να παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων (Συγκλήτου, Πρυτανικού) και να ενημερώνει την Πρυτανεία στην εβδομαδιαία της συνάντηση.
Επιτροπή Συντονισμού και Συνεργασίας: Αποτελούμενη από την Πρυτανεία, τους Κοσμήτορες και εκπροσώπους των φοιτητών, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο, με στόχο τη διαμόρφωση μιας σφαιρικής εικόνας των γενικότερων δραστηριοτήτων, προβλημάτων και προτεραιοτήτων όλων των ομάδων που Π.Κ.
Συμβουλευτικό Όργανο της Πρυτανείας:
Αποτελούμενο από την Πρυτανεία, τους πρώην Πρυτάνεις, τους διατελέσαντες Προέδρους μεγάλων οργανισμών π.χ. ΙΤΕ, ΕΟΦ, Ινστιτούτο Παστέρ κλπ., θα συνεδριάζει κάθε εξάμηνο με αντικείμενο την ανασκόπηση της πορείας του Π.Κ. στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, και των σχέσεών του με την τοπική κοινωνία και την πολιτική εξουσία. Επίσης θα συνεδριάζει εκτάκτως σε περίπτωση κρίσης, μετά από πρόσκληση του Πρύτανη, για διαμόρφωση της θέσης της Πρυτανείας που θα παρουσιάζεται στη Σύγκλητο για έγκριση.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Π.Κ.
Η προβολή του Π.Κ. στον Ελλαδικό και Διεθνή χώρο θα είναι άμεση προτεραιότητα αυτής της Πρυτανείας. Στόχος είναι να προβάλουμε τα επιτεύγματα του Π.Κ. έτσι ώστε να προσελκύσουμε άριστους επιστήμονες και τους καλύτερους φοιτητές στο Π.Κ. και να αναπτύξουμε μια γόνιμη και δημιουργική σχέση με την τοπική κοινωνία. Προγραμματίζουμε σειρά ενεργειών προς την κατεύθυνση αυτή, όπως:
• Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του Γραφείου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων
• Παραγωγή έντυπου και ψηφιακού υλικού πολλαπλών χρήσεων για χρήση στα λύκεια στα πλαίσια του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ), στην τοπική κοινότητα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους κρητικούς συλλόγους
• Ενεργοποίηση των απανταχού «Φίλων του Π.Κ.»
• Σύσταση Επιτροπής Προβολής του Π.Κ. με μέλη διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς (π.χ. τέως Πρυτάνεις, Πρόεδροι Οργανισμών κ.α. που σκοπό θα έχει την προβολή του Π.Κ. σε όλα τα επίπεδα (Πρύτανης).
• Στον πολιτιστικό τομέα να διοργανωθούν τακτικές διαλέξεις γενικού ενδιαφέροντος με συμμετοχή μελών της τοπικής κοινωνίας και μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. με στόχο την ενημέρωση και την δημιουργία ενός forum για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
• Το Φοιτητικό Κέντρο και το «Ξενία» να γίνουν πόλοι κουλτούρας των δύο πόλεων με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ για ανάπτυξη ειδικών θεμάτων που αφορούν την κοινωνία της Κρήτης ή και τα Πανεπιστημιακά δρώμενα (π.χ. «Η εκπομπή του Πανεπιστημίου Κρήτης»).
• Το Π.Κ. με το εξειδικευμένο προσωπικό του μπορεί να παίζει σημαντικότατο ρόλο στις τοπικές παραγωγικές διαδικασίες μέσα από ένα ενισχυμένο Γραφείο Διαμεσολάβησης.
ΙΙΙ. ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ:
- Να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, την ουσιαστική αυτοτέλειά του, τον ακαδημαϊκό και όχι επιχειρησιακό προσανατολισμό του, και να διεκδικήσουμε ισότιμη θέση για το Π.Κ. στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης παιδείας.
- Να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης του Π.Κ. και την βελτίωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας του.
- Να διεκδικήσουμε την ουσιαστική δωρεάν Παιδεία, με σκοπό να απαλλαγούν οι φοιτητές μας από τα οικονομικά βάρη, και να αφοσιωθούν στις σπουδές τους σʼ ένα περιβάλλον με βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
- Να εργαστούμε με διαφάνεια, συλλογικότητα, πλήρη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας, και με σεβασμό στα θεσμικά όργανα του Π.Κ.
ϋ Να δώσουμε την απόλυτη προτεραιότητα του χρόνου και των δυνάμεών μας στη διοίκηση του Π.Κ. ως έργο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς πολυδιασπάσεις και ετεροαπασχολήσεις.
- Να εργαστούμε να γίνει το Π.Κ., εκτός από τόπος διδασκαλίας και έρευνας, κέντρο πολιτισμού και διανόησης, φυτώριο νέων ιδεών, ήθους, ανθρωπιάς και πνευματικών ανησυχιών.
- Να εργαστούμε για την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του Π.Κ. στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, ούτως ώστε η Κρήτη να είναι υπερήφανη για το Πανεπιστήμιό της.
Βάσει των παραπάνω αρχών, προτάσεων και δεσμεύσεων, ζητούμε την ψήφο σας στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2004.

