ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ FAHRENHEIT 9/11

Φαίνεται τελικά ότι βρέθηκε λύση στη διαμάχη που είχε ανακύψει την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στο Μάικλ Μουρ (φωτο) και τη Disney. Το στούντιο αρνούνταν να αναλάβει τη διανομή της νέας ταινίας του σκηνοθέτη, FAHRENHEIT 9/11, ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ της οικογένειας Μπους και Μπιν Λάντεν, ενώ επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση για τη στάση της πριν και μετά το χτύπημα.

Η Disney ισχυρίστηκε ότι με το να κυκλοφορούσε την ταινία στις Η.Π.Α. θα ταυτιζόταν μ’ έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, θίγοντας τα συμφέροντα πελατών της’, γι’ αυτό αποφάσισε ν’ απαγορεύσει στη θυγατρική της και παραγωγό εταιρεία του φιλμ, Miramax, να πραγματοποιήσει την εσωτερική διανομή. Από τη μεριά του, ο Μουρ υποστηρίζει ότι η Disney δεν ήθελε να ρισκάρει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές που της έχει υποσχεθεί ο αδερφός του Προέδρου, Κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους.

Χθες όμως ανακοινώθηκε η πρόθεση της Disney να πουλήσει τα δικαιώματα του φιλμ στους αδερφούς Γουάινστην, συν-προέδρους της Miramax, παρέχοντάς τους το δικαίωμα ν’ αναζητήσουν αυτοί εσωτερικό διανομέα για την ταινία.

Το φιλμ έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή στον υπόλοιπο κόσμο και μάλιστα τη Δευτέρα 17 του μήνα θα προβληθεί στο επίσημο διαγωνιστικό του τρέχοντος φεστιβάλ Καννών.

Να θυμίσουμε ότι ο Μουρ είχε γνωρίσει πέρυσι διεθνή αναγνώριση από κοινό και κριτικούς για το ντοκιμαντέρ του ΑΚΗΡΥΧΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, που επίσης βραβεύτηκε με Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους.

57ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

Ξεκίνησε λοιπόν προχθές, 12 του μήνα, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαΐου το φετινό φεστιβάλ Καννών, με τη συμμετοχή πλήθους αστέρων και δημιουργών. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι φέτος ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο (στη φωτογραφία με τη σκηνοθέτη Σοφία Κόπολα), 10 χρόνια μετά τη βράβευσή του με το Χρυσό Φοίνικα για το PULP FICTION.

Η εναρκτήρια προβολή πραγματοποιήθηκε με την εκτός συναγωνισμού νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ LA MALA EDUCACION (Η ΚΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ), ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι νέες ταινίες των Γουόνγκ Καρ Γουάι- 2046, Εμίρ Κουστουρίτσα- LIFE IS A MIRACLE, αδερφών Κοέν-THE LADYKILLERS, αλλά και το ΣΡΕΚ 2.

ΣΙΝΕΠΟΛΙΣ: Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Μαΐου, πραγματοποιείται αφιέρωμα με θέμα την πόλη στο σινεμά, στην αίθουσα του ‘Πόλις Τεχνοχώρος’, εδώ στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα διήμερο προβολών και ομιλιών, με ταινίες όπου το αστικό περιβάλλον διαδραματίζει βασικό ρόλο. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 15-5: METROPOLIS (Φριτς Λανγκ) Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ (Μάριο Μονιτσέλι)

Κυριακή 16-5: ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Τζον Κάρπεντερ) BLADE RUNNER (Ρίντλεϊ Σκοτ)

Πριν από τις προβολές θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον κ. Γιώργο Νικολακάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης. Και τις δύο μέρες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19:00.

Πόλις Τεχνοχώρος

Θαλήτα 13, Ηράκλειο

Τηλ. 2810 289503