Του Αντώνη Ζαχαριουδάκη*

Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη έχει μεγάλη διαχρονική προσφορά στον τόπο, από τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον Νικόλαο Πλαστήρα μέχρι τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η εθνική συμφιλίωση και η μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα, που από βαλκανική χώρα στην Ευρώπη έγινε ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Το υψηλό επίπεδο ζωής και το κοινωνικό κράτος που επιτεύχθηκαν στη μεταπολίτευση είναι εν πολλοίς έργο του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Βεβαίως η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των επιτυχιών, όπως η ένταξη στην Ευρωζώνη και η προστασία του κοινωνικού κράτους καθώς και οι επιλογές που αποτυπώθηκαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας και όλων των μεγεθών, την περίοδο 2004-2009, δεν ήταν μοναδικές, αλλά αναντίρρητα ήταν οι κύριες αιτίες της κρίσης που εκδηλώθηκε το 2009. Ρόλο έπαιξε και η διεθνής κρίση το 2008, πλην όμως οι επιπτώσεις στη χώρα μας ήταν μεγαλύτερες, αφού ήμασταν «ξέφραγο αμπέλι» και όχι «θωρακισμένοι» όπως διαβεβαίωναν οι ηγήτορες της περιόδου.

Η υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης το 2009 με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, ήταν η μόνη πατριωτική επιλογή, αντίθετα με τον λαϊκισμό αριστεράς και δεξιάς που έστησαν τις πλατείες των αγανακτησμένων και εξαπατούσαν τους πολίτες μιλώντας για άλλες μαγικές λύσεις, που σήμερα μόνο ο Σώρρας και οι παραλλαγές του υποστηρίζουν.

Το ίδιο και το 2012, μετά την επιλογή των πολιτών στις εκλογές, η παράταξη μας δεν άφησε τη χώρα να κατρακυλήσει ακυβέρνητη, ακόμη βαθύτερα, στην κρίση με τρίτες και τέταρτες εκλογές, αντίθετα με τον εντεινόμενο λαϊκισμό και το πρόγραμμα απάτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα της δικής μας συνδρομής ήταν θετικά για τη χώρα και για τα δημόσια οικονομικά, αφού τα ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα και για την κοινωνία, αφού σταμάτησε η επιβάρυνση με φόρους και νέες περικοπές. Ήρθε το 2015, και ενώ ήταν μπροστά μας καθαρό το τοπίο για να προχωρήσει η Ελλάδα έξω από τις δεσμεύσεις, οι πολίτες επέλεξαν το παραμύθι Τσίπρα, που υποσχέθηκε τα πάντα ψιθυρίζοντας ότι και το 10% να μας κάνει, είμαστε εντάξει. Όχι μόνο δεν τα έκανε, αλλά επιβαρύνει πολίτες, οικογένειες και επιχειρήσεις με υπερφορολόγηση και περικοπή κοινωνικών δαπανών. Κόστισε στη χώρα τρία (3) χρόνια οπισθοδρόμησης, 100 δις δάνεια, 12,5 δις μέτρα υπερφορολόγησης και τα 5 δις για το 2019-2020 με περικοπές συντάξεων και μισθών. Επιπλέον χάθηκε και η πρόοδος που θα είχε επιτευχθεί με μια άλλη πολιτική.

Έτσι, σήμερα θα συζητούσαμε για το μέγεθος της ανάπτυξης, την ποιότητα των θέσεων απασχόλησης και την αποκατάσταση αδικιών, αντί η χώρα να συνεχίζει να σέρνεται και η κοινωνία να ματώνει, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Την ώρα που ο τόπος χρειάζεται μια άλλη πολιτική, μια εθνική γραμμή ανασυγκρότησης, οι δύο, μέχρι τώρα, πρώτοι (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) πολώνουν και διχάζουν.

Οι μεν Συριζανελ,αφού οπισθοδρόμησαν την προσπάθεια, κτίζουν το καθεστώς που ελπίζουν ότι θα αναπαράξει την εξουσία τους, αδιαφορώντας για την πλειοψηφία των πολιτών και οι δε της ΝΔ παρουσιάζουν ως μοναδική μαγική λύση την αντικατάσταση του Αλέξη από τον Κυριάκο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σταθερή στην υπεύθυνη στάση της, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εθνικής Γραμμής και Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Ελλάδα και επιχειρεί με αλήθειες να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί το δρόμο για την ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάταξη της κοινωνίας.

Με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά, που οδήγησαν στη συνάντηση των κύριων δυνάμεων της κεντροαριστεράς και στο επιτυχημένο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο χώρος μπήκε ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπαίνει ξανά μπροστά.

Το ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται με σημαντικές υποψηφιότητες στη διαδικασία του Οκτωβρίου για εκλογή επικεφαλής, είναι ενδεικτικό της επιτυχίας του εγχειρήματος στο οποίο προχώρησε με τόλμη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία για τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών που ανήκουν στο χώρο να εκδηλώσουν τη στήριξη τους στην προσπάθεια και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, απ’ εδώ και στο εξής μόνο, να ενισχύεται μπορεί και αυτήν την ενίσχυση πρέπει να τη διαθέσει για να τελειώσουν τα αδιέξοδα για τη χώρα και τα βάσανα για τους πολίτες.

* Ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης είναι μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου