Της Κατερίνας Μυλωνά

Χαμηλές… πτήσεις σημειώνουν οι τιμές των επιτραπέζιων σταφυλιών που σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, έχουν μειωθεί ως 30 λεπτά. Οι εξαγωγείς δε δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προϊόν, γεγονός που δίνει τη χαριστική βολή στους αμπελουργούς, που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά από έναν καύσωνα που κατέστρεψε το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους. Το παραπάνω περιγράφει στην «Π» το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ηρακλείου και αγροτοσυνδικαλιστής, κ. Μιχάλης Καμπιτάκης.

Όπως λέει, οι εξαγωγές έχουν ξεκινήσει αλλά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα καθώς το ενδιαφέρον από την αγορά δεν είναι πολύ μεγάλο. Οι τιμές είναι χαμηλές και οι περισσότεροι παραγωγοί είδαν τα αμπέλια τους να παθαίνουν ζημιές από τον καιρό. Στο σουλτανί οι εξαγωγές ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και το προϊόν αναμένεται να μείνει στην αγορά δυναμικά ως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Καμπιτάκης αναφέρει πως η τιμή του είναι μειωμένη κατά 20 με 30 λεπτά, άλλες χρονιές πωλείτο από 50 ως 90 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητά του, ενώ σήμερα πωλείται από 40 ως 60 λεπτά. Πέρα από τις χαμηλές τιμές, οι αμπελουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος παραγωγής με επιπλέον εργατικά και έξοδα φυτοπροστασίας, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων αρχικά και του καύσωνα στη συνέχεια. Παράλληλα, αναμένουν τα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, που είναι σε εξέλιξη. «Το κόστος παραγωγής, αν δεν έχει διπλασιαστεί, είναι ως και κατά 80% αυξημένο» αναφέρει ο κ. Καμπιτάκης. Προσθέτει πως τα πρώιμα έχουν ήδη φύγει στις αγορές με μειωμένες τιμές κατά 20 με 30 λεπτά, δηλαδή ενώ ο παραγωγός παλιότερα πωλούσε από 1 ευρώ ως 1,3 ευρώ τώρα πουλάει από 80 λεπτά ως 1 ευρώ. Για τα οινοστάφυλα αναφέρει πως έχει ήδη αρχίσει η συλλογή τους, παρόλο που η χρονιά φαινόταν όψιμη, τελικά είναι μεσοπρώιμη και ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζει πως η Ένωση Ηρακλείου προχωρά την Τετάρτη 23 Αυγούστου στην παραλαβή οινοσταφύλων στο οινοποιείο της στην Παλιανή καθώς και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίστηκαν αυτό το διάστημα με ελάχιστες ποσότητες. Συγκεκριμένα, έφυγαν από τη χώρα μας 52.545 τόνοι έναντι 60.089 τόνων σταφύλια πέρυσι.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, αναφέρει πως «η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών εξελίχθηκε κανονικά με καλή ποιότητα και αυξημένη την ποσότητά τους. Άρχισε ουσιαστικά η εξαγωγή τους με τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές σε χαμηλότερα από πέρσι επίπεδα λόγω του ότι εξακολουθούν να προσφέρονται προϊόντα από ομοιοπαραγωγές χώρες σε χαμηλές τιμές».