“Μοναχικό αστέρι” είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής της λογοτέχνιδας κ. Βιβής Τζώνη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Πρόκειται για την έβδομη ποιητική της συλλογή, η οποία περιέχει 37 ποιήματα εμπνευσμένα από στοχασμούς, τις εποχές, το αρχαίο παρελθόν, όπως η “Κνωσός”, αλλά και τις μεγάλες μορφές π ιστορίας μας, αλλά και τον μεγάλο Κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη.

Νίκος Καζαντζάκης

Τον Καπετάν Μιχάλη,
το θεριό της Κρήτης,
είχες εσύ για κύρη.
Τα παιδικά σου χρόνια
στης Τουρκίας το χνώτο.
Όνειρο της πατρίδας σου η λευτεριά
και σύνθημα το «Ελευθερία ή θάνατος».
Κι όταν η άγια μέρα χάραξε
να πραγματώσεις βάλθηκες,
το άλλο σου όνειρο,
να μάθεις και να γράψεις.
Και έγινες αιώνιος Οδυσσέας ταξιδευτής
και σύναξες τη γνώση
γυρίζοντας τον κόσμο ολάκερο.
Ο αμητός σου πλούσιος
στα βαθυστόχαστά σου φανερώνεται έργα.
Κι έζησες μια ζωή ασκητική.

Η Βιβή Τζώνη μέσα από την τελευταία της ποιητική δουλειά εκφράζει ιδέες, όνειρα και συναισθήματα, μέσα από λέξεις διαλεχτές και κάνει έναν απολογισμό ζωής.

Φιλόλογος και ποιήτρια
Η Βιβή Τζώνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε αρκετά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση.
‘Εχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές: Ψηφίδες (1990), Ιριδισμοί (1993), Φωτεινά Μονοπάτια (1997), Ίσαλος Γραμμή (2002), Μύθοι-Ιστορίες (2004) και Δώρα Αγάπης (2010). Επίσης τέσσερα πεζογραφήματα: Οδός Περιστεριών (1996), Καφενείο το Λύκειο (1999), Το άλλο μισό του Ουρανού (2002) και Φύλλα στον άνεμο (2006). Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου και του Συλλόγου Κρητών Λόγος. Ποιήματα της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες ποίησης και έχουν διακριθεί σε πολλούς ποιητικούς διαγωνισμούς.