Της Κατερίνας Μυλωνά

Οι εικόνες με φορολογούμενους να κατασκηνώνουν από τα χαράματα έξω από τις εφορίες αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν, αφού πλέον, για να προχωρήσει κάποιος πολίτης σε συμψηφισμό των οφειλών του με την επιστροφή φόρου, δε χρειάζεται να βρεθεί πίσω από κάποιο γκισέ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ εξακολουθούν να διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δουλειάς καθώς οι εφορίες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τον συμψηφισμό.

Ο διευθυντής της ΔΟΥ Ηρακλείου, κ. Μανώλης Ρολάκης, αναφέρει στην «Π» πως , πλέον, ο συμψηφισμός γίνεται αυτόματα, όχι, όμως, και ηλεκτρονικά και εκεί αναλαμβάνου οι εφοριακοί. Όμως, εξηγεί πως οι πολίτες δε χρειάζεται να προσέλθουν στις εφορίες για να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα. Αναφέρει πως με τα νέα δεδομένα, στην εφορία πηγαίνει όποιος για δικούς του λόγους βιάζεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό ή άλλο περιουσιακό στοιχείο και να θέλει να το «ξεμπλοκάρει» γρήγορα. Ο κ. Ρολάκης τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με το ποσό που καταβάλει όταν πληρώνει τις δόσεις στην τράπεζα. Είναι πολύ συνηθισμένη τακτική, να βάζει στο λογαριασμό επιπλέον χρήματα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ως υπερείσπραξη και να ξεκινά μία νέα χρονοβόρα διαδικασία για να τακτοποιηθεί το θέμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες εξυπηρετούνται από την εφορία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι υπάλληλοι.

«Η εφορία έχει περιορισμένες δυνατότητες» αναφέρει ο κ. Ρολάκης και προσθέτει πως στα πλάνα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι όλες σχεδόν οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet.

Πάντως τις ημέρες αυτές, μία «ανάσα» πριν τον Δεκαπενταύγουστο, η κίνηση στην εφορία είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλες περιόδους.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Ηρακλείου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, αναφέρει ότι φέτος, όπως και κάθε χρόνο, λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στο φορολογικό σύστημα, οι επιστροφές φόρου είναι μειωμένες, αλλά δεν παύει να υπάρχουν φορολογούμενοι που τις λαμβάνουν. «Αν από την καρτέλα του φορολογούμενου προκύπτει ότι δεν έχει κάποια υποχρέωση, επιστρέφεται ο φόρος που του αναλογεί, αν έχει υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ, γίνεται συμψηφισμός κατευθείαν από την υπηρεσία.

Σημειώνεται, βέβαια, κάποια καθυστέρηση, αφού είναι πολλές οι παραπάνω περιπτώσεις και λίγοι οι υπάλληλοι. Όμως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», εξηγεί.

Όπως λέει, μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις εκκαθαρίσεις και είναι αρκετοί οι φορολογούμενοι που έχουν δει τον λογαριασμό τους να πιστώνεται με την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί.

Ο κ. Μπαριτάκης αναφέρει πως ο κόσμος πρέπει να… περιμένει τον ΕΝΦΙΑ τέλος του μήνα.