Οι γονείς 5χρονου παιδιού από τη Ρόδο μηνύουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το νοσοκομείο Ρόδου για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς το κοριτσάκι τους έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουνίου του 2015 λόγω ιατρικής αμέλειας, όπως αναφέρουν στη μήνυση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατική της Ρόδου”.

Οπως αναφέρεται, το παιδί ανέβασε υψηλό πυρετό και ακολούθως έκανε εμετούς με αποτέλεσμα να κριθεί από ιατρό απαραίτητη η χορήγηση ηλεκτρολυτών στο νοσοκομείο.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε προνεφρική ανεπάρκεια, του δόθηκε αγωγή αλλά η κατάστασή του δεν βελτιώθηκε, ενώ όπως υποστηρίζουν οι γονείς δεν έγινε έγκαιρα η μεταφορά του με το ΕΚΑΒ, γιατί εζητείτο αρμοδίως από επιτελή του τελευταίου να πιστοποιήσει τη σοβαρότητα του περιστατικού εντατικολόγος.

Αφού ξεπεράστηκε με καθυστέρηση το εμπόδιο αυτό έγινε η διακομιδή.

Το παιδί οδηγήθηκε στην εντατική του ΠΑΓΝΗ και εκεί αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.

Οι ιατροί ενημέρωσαν εκεί τους γονείς ότι είχε υγρό στο περικάρδιο και ότι αν βελτιωθεί η κατάστασή του θα γίνει διακομιδή του στο Ωνάσειο, γιατί είναι καρδιολογικό το θέμα και οι νεφροί της είχαν ανεπάρκεια.

Τα ξημερώματα της 8ης Ιουνίου ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από ειδικευόμενη ιατρό ότι το παιδί δεν ήταν καλά και λίγη ώρα μετά κατέληξε. Στο γραφείο της Εντατικής, οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι είχε υγρό στο περικάρδιο και ότι ξεκίνησε η πολυοργανική ανεπάρκεια και σηψαιμία.

Ιατροδικαστής φέρεται να τους ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι ο θάνατος του οφείλεται σε αμέλεια διότι η καρδιά του ήταν πρησμένη, είχε υγρό και έπρεπε να αποσυμφορηθεί έγκαιρα.

Την ίδια ημέρα που ετάφη στη Ρόδο, ιατροδικαστής τους ενημέρωσε ότι το παιδί είχε «κληρονομική υπερτροφική καρδιοπάθεια».

Από τον Ιούλιο του 2015 ξεκίνησαν έναν τιτάνιο, μακρύ και επίπονο αγώνα για να συλλέξουνε στοιχεία-πληροφορίες για τα χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματά τους πώς ένα υγιέστατο παιδί χάθηκε μέσα σε 28 ώρες.

Απευθύνθηκαν μεταξύ άλλων σε έναν καθηγητή ιατρικής, υπεύθυνο στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία Αθλητών και Νέων, του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελικά αφού του έστειλαν τα στοιχεία που ζήτησε με καθυστέρηση λόγω αγκυλώσεων που προέκυψαν, εκείνος απεφάνθη ότι ο θάνατος προήλθε από λοίμωξη από ιογενή παράγοντα, τονίζοντάς τους μάλιστα ότι δεν έχουν καμία κληρονομική ασθένεια.

Παράλληλα, ανέθεσαν σε ιατρό-ειδικό ιατροδικαστή, δικαστικό πραγματογνώμονα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, την εξέταση του ιατρικού φακέλου της θυγατέρας τους.

Με την έκθεσή του επιρρίπτει σαφείς ευθύνες σε ιατρούς ως και στο ΕΚΑΒ για την καθυστέρηση που υπήρξε στη διακομιδή της.

Οι γονείς τονίζουν ότι το παιδί τους δεν έτυχε, αντικειμενικά, της επιμελούς και δέουσας ιατρικής φροντίδας και νοσηλείας τόσο κατά το στάδιο της πρόγνωσης, της διάγνωσης και της θεραπείας της ασθένειάς της.

Επισημαίνουν, με επίκληση των στοιχείων που έχουν συλλέξει και των εκθέσεων ότι ιατροί παρέβησαν το καθήκον επιμέλειας, φροντίδας, ενημέρωσης και θεραπείας της ανήλικης μοναχοκόρης τους, επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια και παράλειψη διενέργειας των αναγκαίων ιατρικών πράξεων που είχαν ως αποτέλεσμα την προοδευτική επιδείνωση της υγείας και τελικώς την κατάληξη της ζωής του παιδιού τους”.Διοίκηση: “Ενημερωθήκαμε από το δημοσίευμα για τη μήνυση”

Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ- Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος είπε στην “Π” ότι πρόκειται για περιστατικό του 2015, ότι ενημερώθηκε από το δημοσίευμα για τη μήνυση και όταν ενημερωθεί το νοσοκομείο επίσημα από τις αρμόδιες αρχές την υπόθεση θα τη χειριστούν οι νομικοί του σύμβουλοι.