Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πεδίο δόξης λαμπρό αποτελεί η Κρήτη για τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που μεταφέρονται από χώρες της βορείου Αφρικής στο νησί με σκοπό την περαιτέρω προώθησή τους είτε στο εσωτερικό της Ελλάδος είτε στην Ιταλία. Αρέσει, δεν αρέσει, ο θαλάσσιος μεταναστευτικός διάδρομος που έχει ανοίξει στην Μεσόγειο δύσκολα μπορεί πλέον να σφραγιστεί. Εντυπωσιακή όμως είναι και η διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότεροι Κρητικοί μπαίνουν στον …πειρασμό να εμπλακούν σε τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες υπό τις προσταγές αλλοδαπών αφού το χρήμα ρέει ζεστό.

Στη συγκεκριμένη υπό δικαστική πλέον διερεύνηση υπόθεση ο πυρήνας της Κρήτης με ηγετικό στέλεχος τον 30χρονο Σύρο Zakaria αποτελούνταν από επτά ακόμα βασικά μέλη του, τα οποία είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους. Στους βασικούς κατηγορούμενους εμπλέκονται πέντε Κρητικοί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλοι Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να παρείχαν στο κύκλωμα άμεση ή απλή συνδρομή.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μόνο για τις δύο διαπιστωμένες περιπτώσεις μεταφοράς μεταναστών από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα νότια παράλια της Κρήτης υπολογίζεται ότι το κύκλωμα αποκόμισε από 140.000 έως 200.000 ευρώ. Η «ταρίφα» για κάθε ενήλικο ήταν γύρω στις 2.500 με 3.000 ευρώ ενώ για τους ανήλικους ήταν πιο «τσιμπημένη», φθάνοντας τις 3.500 ευρώ.

Ανά περίπτωση το κάθε βασικό μέλος της οργάνωσης έβαζε στην τσέπη τουλάχιστον 3.500 ευρώ (η αμοιβή θα μπορούσε να μεγαλώσει ανάλογα με τις δυσκολίες της επιχείρησης και τις ημέρες παραμονής των μεταναστών στις ανθρώπινες καβάντζες), ενώ οι απλοί συνεργοί εισέπρατταν από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Το ταμείο είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο 30χρονος Σύρος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις ανέθετε στη Ρουμάνα φίλη του κάποιες μεταφορές χρημάτων. Φυσικά η διακίνηση των χρημάτων γινόταν μέσω του γνωστού πλέον εξωτραπεζικού συστήματος Hawala.

Και οι δύο περιπτώσεις μεταφοράς μεταναστών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία συντελέστηκαν τον Αύγουστο του 2016, στις αρχές και στα τέλη του μηνός, με τους μετανάστες να παραλαμβάνονται από τα μέλη του τοπικού πυρήνα στα παράλια της Χώρας Σφακίων. Για την παραλαβή και τη μεταφορά των μεταναστών επιστρατεύονταν πλωτά μέσα αλλά και αρκετά οχήματα, ιδιωτικά αλλά κυρίως ενοικιαζόμενα με ιδιαίτερη προτίμηση στα mini bus. Μεγάλη υπόθεση ήταν επίσης η ανεύρεση των κατάλληλων καταλυμάτων για την προσωρινή φιλοξενία και φύλαξη των μεταναστών έως ότου εξασφαλιστούν τα εισιτήριά τους για να προωθηθούν στο λιμάνι του Ηρακλείου ή των Χανίων. Πολλές φορές είχε συμβεί οι μετανάστες να μεταφέρονται από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, σε σπίτια, μάντρες, αποθήκες όπου διαβιούσαν υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και υπό καθεστώς απειλών. Αρκετοί από τους βασικούς εμπλεκόμενους έχουν αναγνωριστεί από μετανάστες που έχουν δώσει κατάθεση.

Να σημειωθεί ότι οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει ένα εκ των ηγετικών στελεχών του πυρήνα της Αιγύπτου και για την περίπτωση του ήδη έχει σταλεί σήμα στην Ιντερπόλ.Βολές από την υπεράσπιση

Και οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελέα υπηρεσίας Ηρακλείου και τους ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις τόσο για τη διακίνηση των μεταναστών όσο και για τα ναρκωτικά. Και οι τρεις πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα. Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης, Διονύσης Βέρρας, απαξίωσε το περιεχόμενο της δικογραφίας, υποστηρίζοντας ότι για μία ακόμα φορά η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης είναι «τραβηγμένη από τα μαλλιά». Έκανε λόγο για το «γνωστό τροπάριο» της ΕΛ.ΑΣ στηριζόμενη στις επισυνδέσεις και με ειρωνικό ύφος, δήλωσε: «Εγώ τρεις ταλαίπωρους βλέπω. Πού είναι η εγκληματική οργάνωση; Σε λίγο θα αθροίζουν και τους δικηγόρους για να τους βγαίνουν οι αριθμοί».Διακινούσαν ανθρώπους αλλά και… κόκα

Μετά τη διαφυγή του 30χρονου Zakaria στο εξωτερικό, ο πυρήνας της Κρήτης ανέστειλε για κάποιο χρονικό διάστημα την δράση του. Η υπόθεση τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των επισυνδέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, οπότε και έγινε γνωστό στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και στο γραφείο Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου ότι κάποια παλαιότερα μέλη έχουν επανεργοποιηθεί. Η ροή των νεότερων πληροφοριών αποκάλυψε και διακίνηση κοκαϊνης με εμπλεκόμενα τρία πρόσωπα, δύο Κρητικούς και έναν Αλβανό. Υπό το φόβο να χαθεί η παρτίδα με τα ναρκωτικά, οι αρχές έκριναν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε επιχείρηση. Σε κρύπτη μέσα σε φρεάτιο κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο δρόμο προς τη Ροδιά εντόπισαν ποσότητα 155 γραμμαρίων κοκαϊνης.Ο… ΠΟΝΗΡΟΣ ΣΥΡΟΣ: «Κάρφωσε» τους ανταγωνιστές για να πάρει το μονοπώλιο

Ο... πληροφοριοδότης ήταν τελικά μεγάλο «λαμόγιο»! Ο λόγος για έναν 30χρονο Σύρο (τον καταζητεί η Ιντερπόλ), ο οποίος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν το πρωτοπαλίκαρο στην Κρήτη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που προωθούσε μετανάστες από την Αίγυπτο στο νησί με σκοπό την προώθησή τους στον Πειραιά. Ο Zakaria με τα …χίλια πλαστογραφημένα ονόματα ήταν το «πρώτο βιολί» επί κρητικού εδάφους ενός εκ των κυριότερων εγκληματικών πυρήνων στην ανατολική Μεσόγειο σε θέματα διακίνησης μεταναστών από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Γύρω του είχε συσπειρώσει μία πολυμελή ομάδα ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί Κρητικοί, οι οποίοι είχαν ενταχθεί πλήρως στην οργάνωση με δέλεαρ την …μπίζνα.

Το ενδιαφέρον στην παρούσα υπόθεση είναι ότι τον περασμένο Αύγουστο ο 30χρονος είχε πέσει στα χέρια των διωκτικών αρχών μαζί με άλλους εμπλεκόμενους ,καθώς συνελήφθησαν ενώ μετέφεραν πέντε Αιγύπτιους από την ενδοχώρα στο λιμάνι του Ηρακλείου με σκοπό οι αλλοδαποί να ταξιδέψουν στον Πειραιά. Οι πέντε ήταν κάποιοι από την «καραβιά» που είχε παραλάβει λίγες ημέρες πριν ο «πυρήνας» της Κρήτης. Ο Zakaria στάθηκε όμως τυχερός καθώς μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με αποτέλεσμα εκείνος να διαφύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία. Γνώριζε ότι η θέση του θα χειροτερέψει και επέλεξε να διαφύγει και να έχει μία πιο …διακριτική διασύνδεση με το κύκλωμα. Η υπόθεση εκείνη είχε κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους από την ΕΛ.ΑΣ που γνώριζε ότι υπάρχει μεγάλο υπόβαθρο και συνέχιζε σιωπηρά τις έρευνες για να φθάσουμε τελικά στο σήμερα, ένα χρόνο μετά, και να «ανοίξει τα χαρτιά» της, διαβιβάζοντας στη δικαιοσύνη έναν ακόμα ογκωδέστατο φάκελο πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης με την εμπλοκή αρκετών Κρητικών.

Ακόμα πιο ενδιαφέροντα όμως είναι τα όσα αναφέρονται στην παρούσα δικογραφία και αφορούν τον «πόλεμο χαρακωμάτων» που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε ανταγωνιστικούς εγκληματικούς πυρήνες της Κρήτης με κοινό πεδίο δράσης τη διακίνηση μεταναστών. Ο Zakaria, όπως αναφέρεται, ήταν χρόνια στο κουρμπέτι και δεν έβλεπε με «καλό μάτι» ότι στην Κρήτη δραστηριοποιούνται και άλλοι πυρήνες, οι οποίοι θησαυρίζουν από τις καραβιές μεταναστών που έρχονταν κάθε τόσο από την Αίγυπτο. Ήθελε την Κρήτη μονοπώλιο για εκείνον και τους συνεργούς του. Τον Αύγουστο του 2016 και ενώ περίμενε να παραλάβει ένα ακόμα σκάφος με μετανάστες κοντά στη Χώρα Σφακίων, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «εξόντωσης» των αντιπάλων του ώστε αφενός να τους βγάλει από τη μέση, αφετέρου να καθαρίσει το πεδίο για να μπορεί εκείνος να δράσει ανενόχλητος. Στις 22 Αυγούστου λοιπόν, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, κάλεσε στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου και στη συνέχεια στο Λιμεναρχείο Καλών Λιμένων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Αλί Μουσταφά». Στην επικοινωνία που είχε ο παμπόνηρος Σύρος κάρφωσε με κάθε λεπτομέρεια το «αντίπαλο δέος».

Τους ανέφερε ότι τα ξημερώματα επίκειται στην περιοχή του Τσούτσουρα η άφιξη σκάφους που μεταφέρει 30-40 αλλοδαπούς, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε σπήλαιο για δύο ημέρες και στη συνέχεια θα προωθηθούν στο εσωτερικό της ενδοχώρας.

Ήταν μάλιστα τόσο ενημερωμένος που ανέφερε στους λιμενικούς ότι στο κύκλωμα ενέχονται αστυνομικός και Αφγανός από την περιοχή, ενώ τους …συμβούλευσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μυστικοπαθείς καθώς ο συγκεκριμένος πυρήνας διέθετε και παρατηρητές.

Τα όσα έδωσε στις Αρχές ο υποτιθέμενος πληροφοριοδότης ήταν καθόλα αληθή και αφορούσαν την τρανταχτή υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές Μαρτίου όταν σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη επιχείρηση άνδρες των ειδικών δυνάμεων «ξέθαψαν» μέσα από κρησφύγετα-ποντικότρυπες στα νότια του νομού Ηρακλείου, 113 μετανάστες. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και αστυνομικός στον οποίο αποδίδεται ότι είχε ενσωματωθεί πλήρως στο αδίστακτο κύκλωμα.